Ako mladík vo Švajčiarsku zažiaril. Teraz sa Sagan teší na návrat

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|26. apr 2021 o 07:00 (aktualizované 27. apr 2021 o 10:00)

Slovenský cyklista ladí formu pred Giro d’Italia.

BRATISLAVA. Po viac ako roku sa bratia Saganovci opäť spoločne predstavia na cyklistických pretekoch kategórie World Tour. 

Kým pre staršieho Juraja budú preteky Okolo Romandie vôbec prvým "etapákom" v tejto sezóne, Peter ich využije ako záverečnú časť prípravy pred svojím druhým štartom na Giro d'Italia. 

Trojnásobný svetový šampión absolvuje toto podujatie prvýkrát od roku 2010 a jeho fanúšikom sa nedávno prihovoril prostredníctvom sociálnych sietí. 

"Pamätáte si na mňa? V roku 2010 som skončil druhý v prológu, vyhral etapu vo Fleurieri a dva dni som mal na sebe žltý dres.

No a odvtedy som vyhral aj nejaké iné preteky. Návrat na tie vaše mi dáva priestor na ďalšie úspechy. Teším sa, že sa čoskoro opäť uvidíme," napísal.

Zažiaril ako 20-ročný mladík

Preteky Okolo Romandie v posledných sezónach nefigurovali v kalendári Petra Sagana. Ten sa sústreďoval najmä na jarné monumentálne klasiky a následne ladil prípravu smerom k Tour de France. 

Tento raz však nebol v optimálnej forme, na čom sa prejavil aj tréningový výpadok spôsobený ochorením Covid-19. Navyše, úvodnú Grand Tour absolvuje už v máji, čo sa mu v jeho úspešnej kariére ešte nestalo. 

Po pretekoch Okolo Katalánska, kde dosiahol prvé víťazstvo v sezóne priznal, že sa jeho forma zlepšuje, ale ešte nie je taká, akú by si predstavoval. Aj preto mu súťažné kilometre navyše padnú vhod. 

Na prestížne podujatie vo Švajčiarsku má príjemné spomienky, keďže tu ako čerstvý dvadsiatnik zažiaril v drese tímu Liquigas–Doimo. 

V druhej etape dosiahol svoje tretie profesionálne víťazstvo v kariére, keď za sebou nechal Taliana Francesca Gavazziho a Íra Nicolasa Rochea. 

Spomenutý triumf od 1:44 min. 

Sedia mu dve etapy

Súboje Okolo Romandie sa tradične začínajú krátkym prológom. Tento raz však bude Petrovi Saganovi sedieť podstatne menej než pred jedenástimi rokmi. 

Vtedy bola trať rovinatá, dokonca so 400-metrovým úsekom po kockách. V utorok je pripravená síce len 4050 metrov dlhá trasa, ale posledný kilometer je v znamení stúpania s priemerným sklonom 8%. 

Rodák zo Žiliny sa sústredí najmä na prvú a tretiu etapu. Prudké, no krátke stúpania môžu zredukovať pelotón, ale Sagan by v šprintoch nemal chýbať. 

Spomedzi jeho konkurentov je najznámejší Fernando Gaviria, ale jeho súčasná forma tiež nie je zďaleka ideálna. Zdatným súperom bude Talian Sonny Colbrelli, ôsmy muž tohtoročného monumentu Miláno - San Remo. 

Roglič nezaútočí na víťazný hetrik 

Preteky Okolo Romandie už raz absolvoval aj Juraj Sagan. Úradujúci slovenský šampión skončil pred štyrmi rokmi na konečnom 109. mieste. 

Napokon v nominácii tímu Bora-Hansgrohe figuruje aj Erik Baška. V roku 2018 preteky nedokončil a o rok neskôr obsadil 111. priečku. 

Z pohľadu celkového poradia bude hrať kľúčovú rolu štvrtá etapa s cieľovým stúpaním na Thyon 2000 a záverečná individuálna časovka. 

Veľkou silou disponuje tím Ineos, ktorý môže útočiť na víťazstvo s Geraintom Thomasom či Richiem Portem. V Katalánsku obaja pracovali pre Adama Yatesa a nielenže mu pomohli k triumfu, ale spolu s ním skončili na pódiu.

Víťaz predošlých dvoch ročníkov Slovinec Primož Roglič štartovať nebude.

Za sebou má náročný ardenský týždeň, počas ktorého skončil druhý na Valónskom šípe a na monumente Liége-Bastogne-Liége obsadil 13. miesto.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ako mladík vo Švajčiarsku zažiaril. Teraz sa Sagan teší na návrat