Traja slovenskí cyklisti zabojujú o miestenku na OH, zo žien vycestuje Jenčušová

Slovenská cyklistika Nora Jenčušová.
Slovenská cyklistika Nora Jenčušová. (Autor: Matej Červenka)
SITA|21. feb 2024 o 12:54

Slovensko má k dispozícii po jednej miestenke medzi mužmi aj ženami na preteky s hromadným štartom.

BRATISLAVA. Na tohtoročných olympijských hrách v Paríži by Slovensko mala v cestnej cyklistike reprezentovať Nora Jenčušová.

Ako informuje oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), pripraviť ju o účasť pod piatimi kruhmi môžu len nepredvídané okolnosti.

Slovensko získalo po jednej miestenke na OH 2024 v cestnej cyklistike pre muža a ženu, no doteraz neboli známe mená.

Kým Jenčušová splnila nominačné kritériá Slovenského zväzu cyklistiky (SZC), medzi mužmi sa o Paríž usilujú ešte Martin Svrček, Matúš Štoček aj Lukáš Kubiš.

Podľa SOŠV je v hre o účasť na OH aj bikrosárka Dominika Maniková.

"Na nominačných kritériách pre účasť na OH sa príslušná komisia i výkonný výbor SZC zhodli už dávno.

Vychádzajú jednak z výsledkov počas kvalifikačného obdobia spojených s pozíciou našich reprezentantov v medzinárodnom rankingu UCI k 31. decembru 2023, a tiež s profilom trate cestných pretekov olympijských hier a formy pretekárov v aktuálnej sezóne 2024," referuje web olympic.sk a pokračuje:

"Medzi ženami splnila ku koncu decembra 2023 kritériá jediná slovenská cyklistka - Nora Jenčušová (Bepink), ktorá je od 1. januára 2024 zároveň členkou Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Počas sezóny 2023 nazbierala celkovo 345 bodov UCI, ktoré jej priniesli 99. miesto v rankingu elitných žien.

Jenčušová sa najvýraznejším spôsobom podieľala na výsledku v rebríčku národov, v ktorom patrila Slovensku ku koncu decembra 36. pozícia.

Za uplynulý rok vybojovala domáci majstrovský dres v časovke i v pretekoch elitných žien, rovnako v oboch disciplínach i medzi ženami do 23 rokov."

Darilo sa jej aj v medzinárodnej konkurencii na pretekoch v Európe.

Martin Svrček, Matúš Štoček aj Lukáš Kubiš zaznamenali v uplynulej sezóne zaujímavé výsledky. Najviac bodov nazbieral Kubiš, nasledovali Štoček a Svrček.

"O konečnej nominácii mužov sa rozhodne na základe výsledkov a formy k 31. máju 2024.

Kritériami rozhodovania budú výsledky z pretekov WorldTour a UCI pretekov s podobným profilom, z M-SR, z ostatných pretekov UCI, z medzinárodných pretekov a národných pohárov," doplnil SOŠV.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Traja slovenskí cyklisti zabojujú o miestenku na OH, zo žien vycestuje Jenčušová