Mohol vyzvať Sagana či van Aerta. Holanďan má však iné ambície

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|16. jún 2022 o 11:22

Holanďan sa sústredí na etapové víťazstvá.

BRATISLAVA. Doposiaľ štartoval len na dvoch Grand Tour, ale na oboch zaujal. 

Na Tour de France 2021 aj na tohtoročnom Giro d'Italia vyhral Mathieu van der Poel po jednej etape, po ktorej sa obliekol do dresu celkového lídra. 

V žltom, respektíve v ružovom drese strávil celkovo deväť dní a aj na blížiacej sa "starej dáme" by v prvom týždni mohol zabojovať o popredné pozície. 

Keďže bude v každej klasikárskej etape patriť k favoritom a takisto má kvalitný šprint, jeho meno sa skloňovalo v súvislosti so ziskom zeleného dresu.

Záujem získať ho už verejne prezentoval van der Poelov najväčší rival nielen z cestnej cyklistiky - Wout van Aert. Na tento tradičný holandsko-belgický súboj však na Tour de France tento rok nedôjde. 

Mathieu van der Poel pre magazín RIDE povedal, že sa nezapojí do súboja o zelený dres. "Chcem sa plne sústrediť na etapové víťazstvá," uviedol. 

Podľa belgického víťaza zeleného dresu z roku 1984 Franka Hosteho by v tomto spomenutom súboji ťahal van der Poel za kratší koniec. "Mathieu je o niečo výbušnejší ako Wout, no ten je silnejší a najmä odolnejší," myslí si. 

Spomenul si na jedny preteky spred niekoľkých rokov.

"Mathieu sa od Wouta odtrhol v druhom kole a vypracovali si 15-sekundový náskok. Wout však bojoval ďalej a v cieli bol rozdiel stále 15 sekúnd.

Keď má van der Poel pocit, že už nemôže vyhrať, oveľa skôr hádže uterák. Je to jeho plné právo, ale aby ste získali zelený dres, musíte byť tri týždne v strehu a bojovať o každý bod," doplnil Hoste, cituje ho aj web wielerflits.nl.

Na tieto slová reagoval aj samotný Holanďan a uznal, že van Aert je veľmi odolný. Boj o zelený dres by bol pre jazdca tímu Alpecin-Fenix, podľa jeho slov, až prílišnou psychickou záťažou a zobral by mu časť slobody.

O zelený dres bude chcieť zabojovať aj jeho sedemnásobný víťaz Peter Sagan.

Pokiaľ by sa však aj van der Poel do tohto súboja nezapojil, Alpecin má v zálohe nemenej kvalitnú náhradu v podobe Jaspera Philipsena. "Neviem či to bude jeho cieľ, ale je to niečo, čo môže zvládnuť," dodal van der Poel.

Tour de France 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mohol vyzvať Sagana či van Aerta. Holanďan má však iné ambície