Top etapy na Tour? Šialenstvo. Skončiť môže celý pelotón, vraví športový riaditeľ

Prehľad: Top 5 etáp na Tour de France 2022.
Prehľad: Top 5 etáp na Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. jún 2022 o 06:00

Prvý týždeň na Tour de France 2022 bude patriť klasikárom.

BRATISLAVA. Napínavé preteky vždy musia urobiť samotní pretekári. Je jedno, aký má etapa profil. Aj na zdanlivo prostom teréne, napríklad na rovine, sa môže odohrať dráma.

Naopak ani horská etapa s krkolomnými stúpaniami negarantuje súboje, úniky a hrdinské nástupy. Etapa je vždy len priestor medzi štartom a cieľom. Je na cyklistoch, ako tento terén dokážu využiť. 

Tento rok organizátori Tour de France najmä v prvom týždni pripravili viacero príležitostí pre silných klasikárov. Prvý týždeň môže priniesť zaujímavý priebeh. 

Celkovo na trase Tour nie sú žiadne veľké experimenty. Klasických šprintérskych etáp, kde je od štartu jasné, že do cieľa príde pelotón pokope je menej ako zvyčajne. Naopak zvlnené etapy sú prísľubom aktívneho pretekania. Celá Tour môže mať rýchly spád bez hluchých etáp. 

Vybrali sme pre vás päť etáp, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. 

2. etapa, Roskilde - Nyborg

Podobný nápad tu už bol. Nie je to úplná novinka. V roku 2015 poslali organizátori cyklistov v Holandsku po umelo vytvorenej hrádzi na brehu Severného mora (Atlantického oceánu). Žiadne mesto, ani stúpanie, naokolo vodný živel a cyklisti bojujúci o etapové víťazstvo. 

Pelotón však práve tu pocítil, aký mocný pán je prudký vietor. Nemilosrdne rozdelil pelotón a hneď v druhej etape aj favoriti stratili minúty.  

Dánsko tiež nie je krajina, ktoré by oplývalo zaujímavými stúpaniami. Organizátori logicky poslali pelotón priamo v ústrety vetru. Väčšina druhej etapy vedie v blízkosti pobrežia a do cieľa musia zdolať pretekári 6,6 kilometra dlhý most cez Veľký Belt (celková dĺžka však je až 18 km - pozn.red.). Bolo by skôr veľkým prekvapením, ak by pelotón ostal pokope. 

Klasikárske tímy budú číhať na svoju príležitosť. 

5. etapa, Lille - Arenberg Porte du Hainaut 

„Je to šialenstvo!“ vraví športový riaditeľ tímu UAE Emirates.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Top etapy na Tour? Šialenstvo. Skončiť môže celý pelotón, vraví športový riaditeľ