Nemá na Tour? Sagan dal víťazovi Paríž - Roubaix ráznu odpoveď

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|14. jún 2022 o 19:45

Slovenský cyklista zaznamenal 120. víťazstvo.

BRATISLAVA. "Myslím si, že v pondelok sme nevideli takého silného Sagana, na akého sme boli zvyknutí. Neviem, či by mal ísť v tejto forme na Tour de France, ak sa trápi v týchto kratších stúpaniach. 

Na Tour to bude len náročnejšie. Budú tam dlhšie a ťažšie kopce. Môže mať problémy prejsť etapy v časovom limite," hovoril v priamom prenose GSN bývalý švédsky cyklista Magnus Bäckstedt. 

Víťaz monumentálnej klasiky Paríž - Roubaix z roku 2004, podobne ako mnohí iní, už lámali nad slovenským cyklistom palicu.

Ten sa po zdravotných problémoch vrátil do akcie a v úvodných dvoch etapách pretekov Okolo Švajčiarska obsadil 126. a 127. miesto. 

Iste, v prípade trojnásobného majstra sveta môžu tieto umiestnenia vyznieť až nedôstojne, ale pre Sagana nie je podstatné, či obsadí 50., 60. alebo 120. miesto, po tom, ako stratí kontakt s hlavnou skupinou.  

Naopak, prísť do cieľa až v druhej stovke bolo správne rozhodnutie. Sagan v úvodných etapách nazbieral dôležité súťažné kilometre, v náročnejších záveroch ušetril čo najviac síl a všetko stavil na jednu kartu. 

Dokonale využil svoje prednosti

V utorňajšej etape bolo od začiatku vidno, že má ambíciu bojovať o víťazstvo a tento zámer mu aj vyšiel. V šprinte predstihol Alexandra Kristoffa aj Bryana Coquarda a mohol sa tešiť z jubilejného 120. víťazstva v kariére. 

Francúzsky tím TotalEnergies, kam Sagan pred sezónou prestúpil, počas celej etapy usilovne pracoval na tom, aby sa rozhodovalo v šprinte.

Vo Švajčiarsku chýbajú elitní šprintéri a Sagan si napriek nedávnym zdravotným problémom a tréningovému výpadku mohol na zvyšok štartového poľa veriť.

Vyhovoval mu aj záver pripraveného okruhu.

Posledný kilometer bol technický s dvoma zákrutami. A možno povedať, že práve tam rodák zo Žiliny spravil kľúčový krok k víťazstvu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nemá na Tour? Sagan dal víťazovi Paríž - Roubaix ráznu odpoveď