03.08.2024 08:00
Deň 8
Minúta po minúte
Live

Van der Poel odkryl karty a súper ho potrestal. Kubiš chcel viac, no prekonal Sagana

Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom olympijských pretekov v Paríži 2024.
Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom olympijských pretekov v Paríži 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|3. aug 2024 o 17:35 (aktualizované 3. aug 2024 o 19:05)

Remco Evenepoel nadviazal na víťazstvo z časovky.

Cyklistika na OH Paríž 2024

Preteky mužov s hromadným štartom (Paríž - Paríž, 273 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

6:19:34 h

2.

Valentin Madouas

Francúzsko

+1:11 min

3.

Christophe Laporte

Francúzsko

+1:16 min

4.

Attila Valter

Maďarsko

+1:16 min

5.

Toms Skujinš

Lotyšsko

+1:16 min

6.

Marco Haller

Rakúsko

+1:16 min

7.

Stefan Küng

Švajčiarsko

+1:16 min

8.

Jan Tratnik

Slovinsko

+1:16 min

9.

Matteo Jorgenson

USA

+1:16 min

10.

Ben Healy

Írsko

+1:20 min

29.

Lukáš Kubiš

Slovensko

+ 3:42 min

PARÍŽ. Belgičan Remco Evenepoel dosiahol v Paríži unikátny úspech.

Ako vôbec prvý cyklista v olympijskej histórii získal na jedných hrách zlatú medailu v časovke a tiež ovládol preteky s hromadným štartom.

Bývalý svetový šampión patril do úzkeho okruhu favoritov a v očakávanom súboji zdolal aj úradujúceho držiteľa dúhového dresu Mathieu van der Poela.

Nezastavil ho ani defekt

Rozhodujúci moment pretekov sa odohral po prvom stúpaní na kopec Montmartre (1 km a 6,5 %). Van der Poel v krátkom stúpaní zaútočil, no Wout van Aert si to spolu s ďalšími troma cyklistami postrážili.

Holanďan naznačil, že je na tom dobre, no nedokázal sa vydať na sólový únik. Následne jazdci prestali spolupracovať, boli dostihnutí a v čase, keď si aj van der Poel chcel trochu povoliť, nastúpil Evenepoel.

VIDEO: Záver cyklistických pretekov na OH 2024

Už 37 km pred cieľom dostihol vedúcu skupinu, potom ju rýchlym tempom okresal a ako posledného sa zbavil domáceho Valentina Madouasa.

Posledným 15 km bolo v znamení jeho sólo jazdy za zlatom.

Necelé štyri kilometre pred cieľom síce dostal defekt, no jeho náskok bol natoľko veľký, že dokázal vymeniť bicykel a osamotene prísť do cieľa.

Pri výmene bicykla bol veľmi emotívny, hoci nemusel. Cyklisti na OH totiž nemajú vysielačky, a tak nemal Evenepoel dokonalý prehľad o náskoku.

Víťaz Vuelty či tretí muž z tohtoročnej Tour de France za Tadejom Pogačarom a Jonasom Vingegaardom dosiahol 58. profesionálne víťazstvo.

Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom olympijských pretekov v Paríži 2024.
Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom olympijských pretekov v Paríži 2024. (Autor: TASR/AP)

Vedel, že musí jazdiť ofenzívne

Do cieľa na námestí Trocadéro pri Eiffelovke došiel sám v pokojnom tempe a v cieli si dovolil zosadnúť z bicykla a pózovať fotografom.

"Bol to veľmi ťažký deň. Byť prvým človekom, ktorému sa podarilo vyhrať na jedných OH časovku aj preteky s hromadným štartom, je historické.

Vedel som, že na víťazstvo musím jazdiť ofenzívne. Montmartre mi veľmi nevyhovoval, ale ostatné stúpania áno. Zakaždým som išiel hore čo najrýchlejšie a potom som sa snažil udržať jazdu stabilnú," uviedol Belgičan.

Defekt tesne pred cieľom ho poriadne vydesil.

"Bolo to mimoriadne stresujúce. Zrazu som cítil, že mám defekt, na čo v aute neboli hneď pripravení. Našťastie som mal dosť času," dodal.

Jeho výkon ocenil aj van der Poel, ktorý skončil dvanásty: "Zaútočil v správnom čase. Je vždy nebezpečné, keď sa spájajú skupiny, pretože vtedy je každý na hranici svojich možností. Urobil to perfektne a je zaslúžený šampión."

Druhé miesto si napokon udržal Madouas a bronz bral Christophe Laporte. Francúzi sa tak pomerne nečakane tešili z dvoch cenných kovov.

Kubiš: Čakal som od seba viac

Veľmi dlho bol v kontakte s najlepšími slovenský cyklista Lukáš Kubiš. Držal sa v popredí pelotónu a definitívne stratil kontakt asi 25 km pred cieľom.

Za svoj výkon si zaslúžil uznanie aj komentátorov Eurosportu Štěpána Straku a Martina Hačeckého, ktorí ho často chválili za predvedený výkon.

Napokon obsadil 29. miesto a prekonal zápis Petra Sagana, ktorý skončil v Londýne na 34. pozícii. Ide o najlepší cyklistický výsledok v ére samostatnosti.

"Od štartu odišiel nejaký únik a potom sa išlo fakt "krokom". Niekde po 100 km sa začalo ťahať a zrýchľovať. Potom sme už jazdili stále cez 50 km/h. Posledných 150-170 km sa jazdilo stále. 

Posledných 100 bolo cítiť, že v krátkych strmých kopcoch profíci nastupovali. Bolo to len o tom pokryť si to a nenechať si to zbytočne ujsť, aby som to nemusel plátať. Myslím si, že som tam odviedol dobrú robotu a bol som tam. 

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš pred pretekmi na OH v Paríži 2024.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš pred pretekmi na OH v Paríži 2024. (Autor: TASR)

V meste na cieľových okruhoch sa to hneď nadelilo a prvú selekciu som prežil relatívne dobre. V druhom kole to bol masaker a nohy ma tak v živote neboleli. V danom okamihu som si myslel, že na ten kopec ani nevyjdem. 

Zostal som tesne za prvou skupinou a napokon sme to už nespojili," komentoval preteky Kubiš pre akreditované média a doplnil: 

"Klamal by som, ak by som povedal, že som spokojný. Čakal som od seba viac, ale musím povedať, že som do toho dal všetko. Také ťažké preteky som v živote nešiel, a tak veľmi ma nohy ešte neboleli ako dnes."

Zuzana Paňková, Luuka Jonesová z Nového Zélandu a Španielka Miren Lazkanová v kvalifikačnej jazde kajak krosu.
dnes 16:15
Mintálová s prehľadom do osemfinále, Paňkovej jazda nevyšlaZuzana Paňková absolvuje dnes ešte jednu jazdu.
dnes 16:15
Danka Barteková.
dnes 14:051
Bartekovej nevyšiel rovnaký terč v každej sérii. Má však dobrú šancu na fináleO postupe do finále sa rozhodne v nedeľu doobeda.
dnes 14:051
Simone Bilesová sa raduje z víťazstva.
dnes 18:02
Americká gymnastka Bilesová má tretie zlato z Paríža, triumfovala v preskokuZ prvého miesta z preskoku sa na olympiáde raduje po druhýkrát.
dnes 18:02
Basketbalisti Južného Sudánu pred prvým zápasom na OH 2024 proti Portoriku.
Martin Kozinkadnes 07:303
Partia utečencov hrá proti najväčším hviezdam. Basketbal dáva problémovej krajine nádejBasketbalový tím poskladala bývalá hviezda NBA.
Martin Kozinkadnes 07:303
Gabriela Gajanová.
dnes 14:45
Šanca na finále žije. Gajanová pozná súperky v semifinále, no má najhorší osobný rekordGabriela Gajanová obsadila pred troma rokmi pri svojej premiére pod piatimi kruhmi 25. priečku (2:01,41).
dnes 14:45
Vincent Hancock.
dnes 16:42
Americký súboj vyznel v prospech Hancocka, v skeete oslavuje štvrté olympijské zlatoZo zlata sa tešil aj na OH 2008 v Pekingu, OH 2012 v Londýne a OH 2020 v Tokiu.
dnes 16:42
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, tréner Ladislav Simon, prezident SOŠV Anton Siekel a štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.
dnes 10:323
Tréner Schmiedlovej: Na Kaju som neskutočne hrdý, lepšiu zverenkyňu som ešte nemalAnna Karolína Schmiedlová získala na OH v Paríži najväčší úspech slovenského tenisu.
dnes 10:323
Matthew Ebden a John Peers oslavujú triumf.
dnes 16:09
Dramatické finále štvorhry rozhodli tri tajbrejky, Česi prehrali v súboji o bronzNenasadení austrálski tenisti oslavujú zisk zlata.
dnes 16:09
Caeleb Dressel.
dnes 09:14
Po pretekoch niekoľko minút plakal. Americkému plavcovi nevyšla v Paríži obhajoba zlataPriznal, že to nebol jeho najlepší týždeň.
dnes 09:14
Gabriela Gajanová.
dnes 11:221
Ukázala odhodlanie. Gajanová do finále? Má na to, myslí si prezident KorčokPetra Korčoka potešil jej výkon v rozbehu na 800 metrov.
dnes 11:221
Anais Bourgoinová.
dnes 12:40
Atletika zaviedla nové pravidlo na OH. Ak by Gajanová nepostúpila, dostala by ešte šancuPretekárky si mohli vybojovať postup v repasáži.
dnes 12:40
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Van der Poel odkryl karty a súper ho potrestal. Kubiš chcel viac, no prekonal Sagana