Quick-Step mal so Svrčekom plán. Jeho rival predišiel problémom, lebo nepanikári

Martin Svrček pred tímovou časovkou na Okolo Slovenska 2024.
Martin Svrček pred tímovou časovkou na Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|27. jún 2024 o 08:15

Lídrom pretekov Okolo Slovenska je po 1. etape Max Walscheid.

DUNAJSKÁ STREDA. V nedeľu v českom meste Jevíčko zviedli medzi sebou súboj o titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike. Vzdialili sa všetkým krajanom a do posledného okruhu išli plece pri pleci.

Ich súboj napokon rozhodla chyba mladšieho Martina Svrčeka, ktorý spadol a tým pádom uľahčil Lukášovi Kubišovi cestu za víťazstvom. 

Rodák zo Zvolena ťažil aj z tímovej podpory. Kým Svrček bol na trati sám a musel viac pracovať na čele, Kubiš mohol šetriť sily do záveru.

"Pocit bol perfektný. O to krajšie to bolo, keď mi zakričali, že máme double, teda aj českého majstra. Bolo to úžasné," povedal 24-ročný cyklista.

Z pohľadu sily tímu sa situácia obrátila v prvej etape pretekov Okolo Slovenska 2024. V tímovej časovke mal Kubiš jasný cieľ - čo najmenej stratiť a ponechať súboj o dres najlepšieho Slováka otvorený. 

Po prejazde cieľom v okolí futbalovej MOL Arény v Dunajskej Strede mal slovenský šampión zmiešané pocity. Strata mohla byť nižšia, ale na druhej strane mohla úvodná etapa dopadnúť aj veľmi zle. 

Ešteže nebolo mokro

V časovke, ktorá mala 28,8 kilometra, nemohli súťažiť tímy na špeciálnych časovkárskych bicykloch. Organizátori chceli predísť tomu, aby výhoda materiálu tímov World Tour spôsobila markantné rozdiely. 

Jazdci Elkovu - Kasper sa spustili štartovacou bránou šesť minút po tíme Soudal Quick-Step, a tak sa s najväčšími favoritmi mohli porovnávať na medzičasoch. Po prvom strácali len 20 sekúnd. 

"Mali sme to rozbehnuté dobre. Boli sme tretí. Ako sme vychádzali zo Slovakia Ringu, ktorý sme prešli super, tak v ľavotočivej zákrute jeden chalan spadol, čo nás dosť zabrzdilo," povedal Kubiš pre Sportnet.

Bola to dosť nebezpečná situácia, keďže Daniel Rubeš bol vo vláčiku Elkovu na druhom mieste. Spadol tak tesne pred slovenského cyklistu, ktorému sa však podarilo z náročnej situácie vykľučkovať. 

"Nie som z tých pretekárov, ktorý panikária. S rozumom som to nejako dobrzdil a prešiel okolo neho. Ostatní chalani to tiež dobrzdili, ale keby bolo mokro, tak si by sme asi všetci skončili na zemi," doplnil. 

Rozdiel je skoro minúta

Elkov - Kasper napokon obsadil 8. miesto a Kubiš bol klasifikovaný na 40. mieste. V súboji so Svrčekom má po prvej etape manko 51 sekúnd. 

"Budeme sa snažiť o tento dres. Je to šanca dostať sa na pódium. Nevešiam hlavu a určite budem bojovať. Uvidíme, ako sa preteky vyvinú ďalej. 

Cítil som sa dobre, bol to akoby intervalový tréning, keďže 10-20 sekúnd ste na špici a potom minútu oddychujete. Naposledy som išiel tímovú časovku asi na Tour de l'Avenir pred dvoma rokmi," dodal Kubiš.

Svrček išiel časovku aj s dvojnásobným majstrom sveta Julianom Alaphilippom. Quick-Step mal so slovenským mladíkom plán, ale ten nevyšiel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Quick-Step mal so Svrčekom plán. Jeho rival predišiel problémom, lebo nepanikári