Pre Petra Sagana to bol emotívny deň. Po MS sa poďakoval bratovi

Peter Sagan (vpravo) so svojim bratom Jurajom.
Peter Sagan (vpravo) so svojim bratom Jurajom. (Autor: Peter Sagan/ instagram)
Sportnet|26. sep 2022 o 08:30

Juraj Sagan ukončil kariéru.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Juraj Sagan svojim vystúpením na svetovom šampionáte v austrálskom Wollongongu ukončil aktívnu kariéru.

V pretekoch si neviedol vôbec zle a dlho bol v zábere televíznych kamier. Podarilo sa mu dostať do úniku, čo pri takej konkurencii nie je maličkosť. Z vedúcej skupiny vypadol až 77 kilometrov pred cieľom.

Následne sa snažil pošetriť sily, aby aspoň na pár kilometrov pomohol svojmu bratovi Petrovi. Vidieť ho bolo aj na čele pelotónu, kde sa snažil znižovať stratu na skupinu okolo neskoršieho víťaza Remca Evenepoela.

Keď mu však už došli sily, rozhodol sa z pretekov odstúpiť.

"Keďže to boli moje posledné preteky, som rád, že sa mi podarilo ukázať a byť v tom úniku a že som sa mohol takto rozlúčiť," hodnotil Juraj Sagan.

Jeho mladší brat Peter napokon finišoval na siedmom mieste, pričom od medaily nebol vôbec ďaleko. Dúhový dres na MS získal vo svojej kariére trikrát a zakaždým pri tom bol aj Juraj, ktorý ho inšpiroval v začiatkoch kariéry.

"Je to pre mňa emotívny deň. Dnes to bolo naposledy, čo som pretekal s jazdcom, ktorý je mojím bratom, tímovým kolegom a najlepším priateľom. Juraj končí s profesionálnou cyklistikou, takže Wollongong znamená ukončenie jeho kariéry.

Ďakujem ti, brat môj. Za to, že si vždy stál po mojom boku – v dobrom aj zlom. Ďakujem ti za všetko, čo si pre mňa celé tie roky robil, na bicykli aj mimo neho. Som si istý, že v pelotóne budeš chýbať," napísal Peter Sagan.

O konci kariéry Juraja Sagana sa hovorilo už počas vlaňajších pretekov Okolo Slovenska, ale napokon podpísal kontrakt s tímom TotalEnergies.

Na konte má štyri tituly majstra Slovenska, šesť účastí na slávnom monumente Paríž - Roubaix a tiež sa v roku 2017 predstavil na Tour de France.

"Štartovať spolu na Tour, bol pre nás s Peťom sen. Je to najväčšia cyklistická udalosť roka, je tam obrovský tlak a každý sa chce čo najlepšie prezentovať," povedal Juraj Sagan v rozhovore pre biker.sk.

A čo ho čaká po skončení profesionálnej kariéry?

"Chcel by som ostať pri cyklistike. Zvažujem, že by som robil športového riaditeľa. Myslím, že to by ma bavilo. Skúsenosti mám, rád pomôžem mladším pretekárom," povedal 33-ročný Juraj Sagan aj pre Sportnet.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pre Petra Sagana to bol emotívny deň. Po MS sa poďakoval bratovi