Jeho najlepší kamarát skolaboval. Vingegaard mu venoval víťazstvo

Dánsky cyklista tímu Jumbo-Visma Jonas Vingegaard.
Dánsky cyklista tímu Jumbo-Visma Jonas Vingegaard. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|12. sep 2023 o 17:45

V celkovom poradí stráca už len 29 sekúnd.

Vuelta a Espaňa 2023

16. etapa (Liencres Playa - Bejes, 120,5 km):

1.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

2:38:23 h

2.

Finn Fisher-Black

Nový Zéland

UAE Emirates

+ 43 s

3.

Wout Poels

Holandsko

Bahrain - Victorious

+ 49 s

4.

Michael Storer

Austrália

Groupama - FDJ

+ 55 s

5.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 1:01 min

6.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 1:01 min

10.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

+ 1:05 min

BEJES. Dánsky cyklista Jonas Vingegaard dosiahol na tohtoročnej Vuelte druhé etapové víťazstvo a vrátil sa do hry o červený dres pre lídra pretekov.

Dvojnásobný víťaz Tour de France predviedol razantný útok v cieľovom stúpaní.

Na jeho nástup dlho nik nereagoval, a tak sekundy pribúdali v jeho prospech. Druhý Finn Fisher-Black z tímu UAE Emirates zaostal o 43 sekúnd.

Pre tím Jumbo-Visma je to veľmi dôležité a emotívne víťazstvo.

Jazdec holandského tímu Nathan van Hooydonck totiž v utorok skolaboval pri jazde autom, havaroval a bol prevezený do nemocnice.

Spolu s Vingegaardom tento rok absolvoval celú Tour de France a Dánovi pomohol k obhajobe. "Toto víťazstvo venujem Nathanovi," povedal Dán.

"Dnes ráno sme dostali hrozné správy a ja som chcel vyhrať pre môjho najlepšieho priateľa. Našťastie, teraz už máme o jeho stave lepšie správy, takže je to veľká úľava pre mňa i pre tím. Dúfam, že sa rýchlo zotaví," dodal.

Vďaka svojmu 27. profesionálnemu víťazstvu predstihol Vingegaard v celkovom poradí Primoža Rogliča a na Seppa Kussa (všetci z tímu Jumbo-Visma, pozn.) stráca aktuálne už len 29 sekúnd.

Priebeh 16. etapy Vuelta a Espaňa 2023

Po druhom dni voľna nasledovala krátka etapa s jediným kategorizovaným stúpaním, ktoré prišlo v samom závere. Cyklisti sa do cieľa v Bejese museli dostať po 4,8 km dlhom kopci s priemerným sklonom 8,8%.

V technickom úvode sa odtrhla desaťčlenná skupina, v ktorej bol aj líder bodovacej súťaže. Kaden Groves chcel získať ďalšie body na rýchlostnej prémii asi 30 km pred cieľom, no únik zďaleka toľko nevydržal.

Na etapový triumf si brúsili zuby pretekári Ineosu a ich vysoké tempo znamenalo, že pelotón dostihol desiatku na méte 80 km pred páskou.

V daždivom počasí prišli ďalšie pokusy, aktívny bol Groves, ale pelotón išiel po kope aj po 60 km. Únik sa sformoval až v druhej polovici trate, keď v ňom bol opäť Groves a spolu s ním ďalší štyria cyklisti.

Vypracovali si minútový náskok, no ostatné tímy ich ďalej nepustili. Líder bodovacej súťaže vyhral na prémii, ale potom si vystúpil.

Unik sa definitívne skončil desať km pred páskou. Do hry o etapový triumf sa tak dostali vrchári a ašpiranti na celkové poradie.

VIDEO: Zostrih zo 16. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2023

Krátko po začiatku stúpania vyrazil Vingegaard a nikto zo súperov s ním neudržal krok. Dvojnásobný víťaz Tour prepol na vyšší stupeň a do cieľa si priniesol náskok 43 sekúnd pred Fisherom-Blackom.

Zároveň sa priblížil na 29 sekúnd k červenému dresu, ktorý stále drží jeho tímový kolega Kuss. Ten finišoval na desiatom mieste.

V stredu sa pelotón presunie do hôr a čaká ho 124,4 km dlhá trasa s dvoma stúpaniami 1. kategórie a záverečným na obávaný Altu de L'Angliru. Stúpanie má 13,1 km a priemerný sklon 9,4%, no miestami až 24 percent.

Priebežné poradie po 16. etape

1.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

57:18:10 h

2.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 29 s

3.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:33 min

4.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 2:33 min

5.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 3:02 min

6.

Marc Soler

Španielsko

UAE Emirates

+ 3:28 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jeho najlepší kamarát skolaboval. Vingegaard mu venoval víťazstvo