23.07.2023 13:05
21. etapa
Saint-Quentin-En-Yvelines > Paris Champs-Élysées
115 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jordi Meeus
Bora - Hansgrohe

Mám toho dosť. Život ide ďalej a šou musí pokračovať, vravel Sagan pri rozlúčke s Tour

Peter Sagan (vpravo) a Jordi Meeus počas poslednej etapy na Tour de France 2023.
Peter Sagan (vpravo) a Jordi Meeus počas poslednej etapy na Tour de France 2023. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|23. júl 2023 o 21:30

Svoju cestu na Tour de France ukončil 11. miestom.

PARÍŽ, BRATISLAVA. S Petrom Saganom sa v súvislosti s Tour de France budú spájať najmä dve čísla. Sedem a dvanásť.

Sedemkrát sa mu podarilo získať zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, čím vytvoril rekord. Celkovo absolvoval najslávnejšie cyklistické preteky dvanásťkrát a rovnako dvanásťkrát sa tešil z etapového triumfu.

Viac vyhraných etáp má na Tour z aktívnych cyklistov len Mark Cavendish (34), no zrejme nebude dlho trvať, kým sa na Sagana dotiahne Tadej Pogačar (11).

Poslednú šancu zveľadiť túto štatistiku mal žilinský rodák v Paríži, kde v nedeľu vrcholil 110. ročník. Išlo o akési neoficiálne majstrovstvá sveta šprintérov.

"Bola by to asi tá najlepšia rozlúčka, ak by som vyhral. Spravím preto čo najviac, ale každý šprint je trošku lotéria," povedal Sagan pre RTVS.

Napokon obsadil na Champs-Élysées 11. miesto.

"Konečne. Som rád, že to bola moja posledná etapa. Život však ide ďalej, šou musí pokračovať. Užil som si to v cestnej cyklistike aj na Tour. Sú to najväčšie preteky, ale už mám toho dosť," povedal pre Eurosport.

Vniesol do cyklistiky hravosť

Špeciálne cyklistické miesto v srdci Paríža tak zostane v kariére Petra Sagana nepokorené. Najbližšie k víťazstvu tu bol v roku 2016, keď ho tesne zdolal iba nemecký šprintér André Greipel. 

André Greipel v roku 2016 tesne zdolal v Paríži Petra Sagana.
André Greipel v roku 2016 tesne zdolal v Paríži Petra Sagana. (Autor: SITA/AP)

Naďalej tak platí, že jediným Slovákom, ktorý dokázal triumfovať na Elyzejských poliach bol v roku 2001 Ján Svorada. Vtedy zdolal šprintérske esá ako Erik Zabel, Stuart O'Grady či Alessandro Petacchi.

Dnes 54-ročný rodák z Trenčína pozorne sledoval výkony Petra Sagana počas dvanástich účastí na Tour de France. "Vniesol do cyklistiky hravosť, šou a jeho štýl pretekania bol veľmi zábavný," povedal pre RTVS. 

Kým Svorada bol čistokrvným šprintérom, Sagan ťažil zo svojej univerzálnosti, vďaka ktorej trikrát po sebe vyhral majstrovstvá sveta. Svorada bol na MS najlepšie na 11. mieste v roku 2002 v belgickom Zolderi. 

"Titul majstra sveta je úplne o niečom inom a hneď by som to vymenil za moje víťazstvo na Champs-Élysées. To je jednoznačné.

Určite aj víťazstvo na pretekoch ako Paríž-Roubaix má ďaleko vyššiu hodnotu ako etapa na Tour. Klobúk dole pred tým, čo Peter dokázal," dodal Svorada.

Životný triumf pre jazdca Bory

Záverečná etapa dopadla nečakane. Komentátor českej verzie Eurosportu Štěpán Straka povedal, že sme sa dočkali najprekvapivejšieho víťaza tohto ročníka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Mám toho dosť. Život ide ďalej a šou musí pokračovať, vravel Sagan pri rozlúčke s Tour