Chcel pokračovať aj bez Sagana, nakoniec si musel aj Oss nájsť novú výzvu

Taliansky cyklista Daniel Oss.
Taliansky cyklista Daniel Oss. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|15. nov 2023 o 15:30

Taliansky cyklista končí v profesionálnom pelotóne.

BRATISLAVA. V profesionálnom pelotóne vytvorili takmer nerozlučnú dvojicu. Spoločne jazdili v jednom tíme deväť sezón, no blízko mali k sebe aj vtedy, keď boli v iných tímoch. 

Po tom čo ohlásil Peter Sagan prechod z cestnej cyklistiky na horskú, oznámil, že v cestnej cyklistike končí aj Daniel Oss. 

Taliansky cyklista pritom mal chuť ďalej pokračovať. Chcel jazdiť v tíme WorldTour aspoň jednu sezónu. 

„Prečo by malo byť náročné pokračovať, hoci to bude bez Petra? Bude to určite iné, ale nie náročné. Nie som závislý len na Petrovi. Dokážem jazdiť aj v iných tímoch a pracovať s inými jazdcami. Veľmi rád by som pokračoval aspoň jednu sezónu. Nie je to tajomstvo,“ vravel Oss v júni tohto roku pre Sportnet.

Čaká ho nová výzva

V profesionálnom pelotóne jazdil 15 sezón a patril medzi najsilnejších domestikov. Počas kariéry pomáhal k víťazstvám nielen Petrovi Saganovi ale napríklad aj Gregovi van Avermaetovi či Cadelovi Evansovi.

Oss doplatil na veľké omladzovanie v profesionálnej cyklistike. Tímy podpisujú radšej 18-ročných pretekárov, pretože majú obavy, že by im mohol uniknúť veľký talent. 

Starší pretekári majú problém podpísať nový kontrakt. 

Podobne ako Sagan však ani Oss nekončí svoju kariéru úplne. Bude lídrom nového tímu, ktorý vytvorí spoločnosť Specialized na preteky gravel. 

Gravel je nové odvetvie cyklistiky, ktoré naberá veľkú popularitu. Ide o bicyklovanie po nespevnených povrchoch. Specialized založí prvý profesionálny tím. 

Má striebro z majstrovstiev sveta

Oss vybojoval vlani na prvých MS v graveli striebro a v tejto disciplíne vidí veľkú budúcnosť. 

„Keďže tímy dávajú priestor mladým pretekárom, tak som si povedal, že buď sa dostanem do silného tímu alebo vyskúšam niečo úplne nové. A gravel je výborná príležitosť a ja mám stále chuť byť pretekárom, ktorý ide na sto percent. Som veľmi motivovaný,“ reagoval Oss pre Gazzettu dello Sport. 

Priznal, že sa cíti ako priekopník. 

„Gravel sa bude ďalej rozvíjať a rásť. Mám pocit, akoby sme zažívali podobný začiatok ako pri horskej cyklistike, ktorá bola najskôr známa len v Amerike a potom expandovala,“ opisuje. 

Gravel začal ako podujatia pre širokú verejnosť. No postupne sa do týchto súťaží zapajajú aj aktívny alebo bývalý cyklisti ako Aleajdro Valverde, Petr Vakoč či Laurens ten Dam.

Vlani na takýchto pretekoch v Kansase po prvý raz štartovali aj Peter Sagan s Ossom.

VIDEO: Oss so Saganom na Unbound Kansas 2022


„Pre bežných ľudí: je to svet, v ktorom sa cítite slobodnejší. Môžete byť sám sebou, nemusíte sa hnať za výkonmi a jazdíte mimo bežných ciest, čo prináša väčšiu bezpečnosť. Je tu aj rozmer objavovania nových lokalít a miest,“ doplnil Oss. 

Saganovi pomohol k 37 triumfom

Prvú profesionálnu sezónu odjazdil v roku 2009 v tíme Liquigas. Jazdil aj v tímoch BMC Racing team, Bora-Hansgrohe a TotalEnegies.

Počas kariéry vybojoval dve individuálne víťazstvá a v roku 2014 sa spoločne s Petrom Velitsom stali majstrami sveta v tímovej časovke. Oss bol v pelotóne známy ako silný domestik, ktorý odovzdával svoje sily v prospech lídrov.

V pozícii tímového kolegu bol pri 37 Saganových víťazstvách. 

„Moje najemotívnejšie momenty s Petrom sú dva. Keď som ho videl zvíťaziť klasiku Paríž - Roubaix, kde vyhral vďaka výbornej stratégii aj geniálnemu dlhému úniku.

Rovnako som prežíval, keď siedmy raz vyhral zelený dres na Tour de France,“ spomínal v rozhovore pre tuttobiciweb.it. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Chcel pokračovať aj bez Sagana, nakoniec si musel aj Oss nájsť novú výzvu