Oss mi povedal: Dnes jazdím za Slovensko, spomína Sagan

Daniela Ossa spája s Petrom Saganom dlhoročné priateľstvo.
Daniela Ossa spája s Petrom Saganom dlhoročné priateľstvo. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|1. mar 2023 o 15:15

Kamaráti majú medzi sebou magickú formulku.

BRATISLAVA. Bol to daždivý deň. Nie od rána, ale postupne začalo liať ako z krhly. Ľudia v okolí cieľovej rovinky sa skrývali pod dáždnikmi.

Bol august 2010 a tak nebolo tak chladno, na ceste sa však tvorili mláky a dojazd klasiky Giro di Veneto v uliciach Padovy bol trochu nebezpečný.

Asi kilometer a pol pred cieľom jeden z cyklistov dostal šmyk a spadol. 

Situáciu využili dvaja pretekári, ktorí boli pred ním. Vďaka pádu sa za nimi vytvorila malá medzera. Odpútali sa od súperov a náskok si postrážili.

Cieľovou rovinkou prechádzali spoločne vo víťaznom geste. Daniel Oss ako víťaz a Peter Sagan za ním. Obaja mali radosť a úspech si užívali, hoci na nich výdatne lialo. 

„Tu sa zrodilo silné puto medzi nami,“ hovorí Peter Sagan v rozhovore pre tuttobiciweb.it.

VIDEO: Víťazstvo Daniela Ossa na Giro del Veneto 2010

Stránka priniesla dlhý rozhovor o silnom priateľstve. Sagan vtedy nechal Ossovi víťazstvo. Ten si jeho gesto cenil.

Bolo to jeho prvé profesionálne víťazstvo. Mohol ho dosiahnuť aj bez Petra Sagana, ale bolo výnimočné, ako boli obaja v závere pripravení a situáciu, ktorá sa stala, využili. 

Spája ich humor, rock aj punk

Prvý raz sa však dvaja mladí cyklisti stretli ešte o rok skôr na pretekoch Okolo Poľska. Oss už bol súčasťou tímu Liquigas, Sagan mal s tímom podpísanú zmluvu, no jazdil za Duklu Trenčín a okrem toho štartoval aj na horskom bicykli. Oss vtedy zaregistroval neznámeho chlapca v šiltovke RedBull. 

„Neskôr na tréningovom kempe som lepšie pochopil, s kým mám tú česť. Jazdili sme úsekový tréning do kopca a on mal zakaždým o 20 – 30 úderov nižší tep ako ja alebo Jacopo Guarnieri. O pár mesiacov na Paríž – Nice už celý svet videl jeho potenciál,“ opisoval Oss, ako sa so Saganom spoznal. 

Priznávajú, že majú k sebe blízko. Spája ich viac vecí ako cyklistika, je to humor, hudba, jedlo aj rovnaký pohľad na svet.

Rozumeli by si aj keby sa nestretli ako kolegovia v cyklistickom tíme. Strieľajú si zo seba, trávia spoločné chvíle aj mimo pretekov.

„Máme podobný pohľad na život. Snažíme sa byť šťastní a aktívni aj v ťažkých chvíľach. Keď sme unavení, berieme to s úsmevom. Profesionáli, ale veselí. A spája nás rovnaká hudba. Obaja máme radi rock a punk,“ opisuje Talian. 

„Obaja máme radi zábavu, ako všetci ľudia, ale keď ide o cyklistiku, robíme ju na sto percent,“ doplnil ho Sagan. 

Oss: Dnes jazdím za Slovensko

V tíme Liquigas jazdili spolu tri sezóny, v roku 2013 sa ich cesty rozišli. Oss prešiel do tímu BMC, Sagan ostal v Liquigase a neskôr pokračoval v Tinkoffe.

Aj v tomto čase mali k sebe prirodzene blízko. Na pretekoch sa medzi sebou stále bavili. Lenže v roku 2015 Oss pomohol Saganovi v kľúčových momentoch. Pritom na pretekoch by mal byť jeho súperom. 

„Asi by som túto historku nemal spomínať, pretože sme vtedy neboli tímoví kolegovia,“ opisuje Sagan. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Oss mi povedal: Dnes jazdím za Slovensko, spomína Sagan