Prvé stretnutie so Saganom? Oss: Vyzeral ako budúci šampión

Peter Sagan v zábere s tímovým kolegom Danielom Ossom.
Peter Sagan v zábere s tímovým kolegom Danielom Ossom. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|19. sep 2021 o 07:00

Oss hovorí o kariére aj o vzťahu s Petrom Saganom.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Daniel Oss nepatrí medzi cyklistov, ktorý pravidelne dosahujú víťazstvá. Individuálne má len dve, pričom to posledné sa datuje ešte do roku 2011. Napriek tomu ho ľudia na Slovensku obdivujú a majú radi. 

S Petrom Saganom totiž tvoria zohranú dvojicu. Či už pri jazde na bicykli alebo mimo neho. Spolu ťahajú v profesionálnom pelotóne už siedmu sezónu.

A minimálne ďalšie dve ešte pribudnú. Obaja totiž po sezóne prestúpia z tímu Bora-Hansgrohe do francúzskeho tímu TotalEnergies.

"Sme priatelia, užívame si spolu veľa zábavy. Zároveň sme profesionáli, na pretekoch spolu trávime veľa času a máme radi tento šport.

Spolu cestujeme, chodíme na obedy či večere," povedal Oss v rozhovore pre Sportnet počas tohtoročných pretekov Okolo Slovenska.

Hneď do najvyššej kategórie

Oss podľa vlastných slov začal s cyklistikou ako každý iný chlapec.

"Keď som mal šesť rokov, tak sme sa takto zabávali s kamarátmi v parku. Mali sme malý tím a začali sme si robiť krátke preteky," prezradil.

Oss nepatril medzi cyklistických nadšencov, ktorí si v televízii nenechajú ujsť ani jedny preteky. Jazda na bicykli ho však naďalej bavila a po skončení školy začal premýšľať o tom, že by sa tomu mohol venovať profesionálne.

"Povedal som si, že by to mohla byť dobrá šanca žiť akýsi iný život."

Kým množstvo cyklistov si počas kariéry prejde kontinentálnymi či Pro tímami, Oss išiel hneď do najvyššej kategórie. V roku 2009 podpísal zmluvu s Liquigasom, v ktorom sa neskôr stretol aj s vtedy 20-ročným Petrom Saganom.

"Spomínam si, keď prišiel na prvý tréningový kemp. Bol mladý a do tímu prišiel o rok neskôr ako ja. Okamžite sme pochopili, že je silný. Vyzeral ako budúci šampión," zhodnotil rodák z Trentina. 

Sagan sa zmenil ako osobnosť aj športovec

Vtedy len domnienky sa napokon potvrdili. Sagan sa stal trikrát majstrom sveta, na Tour de France získal sedem zelených dresov a v jeho zbierke sa vynímajú aj triumfy z monumentálnych klasík Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. 

"Za tých jedenásť rokov sa Peter zmenil ako osobnosť aj športovec. Vtedy bol mladý a neboli od neho také očakávania. Teraz je šampión, je známy a všetko okolo neho je iné ako predtým," povedal Oss.

V kariére sa vyprofiloval na schopného domestika pre jarné klasiky. Navyše, je jedným z mála aktívnych cyklistov, ktorý má dvojciferný počet štartov na Miláno - San Remo, Okolo Flámska a tiež na Paríž-Roubaix. 

"Mám rád jarné klasiky, ktoré mi sedia. Samozrejme, som Talian, takže medzi moje obľúbené preteky patrí aj Miláno - San Remo a Giro d'Italia. Prvý rok medzi profesionálmi som veľa pretekal vo Flámsku, čo bolo tiež super," povedal. 

Okrem jazdenia v pelotóne sa Oss venuje aj projektu s názvom Just Ride. 

"Tento projekt vznikol pred niekoľkými rokmi po Giro d'Italia. Vtedy som začal premýšľať nad tým, že by som prešiel okolo Talianska. Myslím si, že tak môžem inšpirovať ľudí a venovať sa tomu aj po skončení kariéry."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prvé stretnutie so Saganom? Oss: Vyzeral ako budúci šampión