Cibulkovej pomohol psychológ. Radil jej po telefóne

Dominika Cibulková hrá na tráve veľmi dobre.
Dominika Cibulková hrá na tráve veľmi dobre. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|28. jún 2016 o 19:42

Slovenská tenistka si poradila v úvode Wimbledonu s Chorvátkou Lučičovou-Baroniovou ako veľká hráčka, zabrala v záveroch obidvoch setov.

LONDÝN, BRATISLAVA. Päť víťazných zápasov i titul na turnaji v Eastbourne a teraz výhra v prvom kole Wimbledonu. Dominika Cibulková pokračuje vo víťazstvách na tráve aj na najslávnejšom turnaji.

V úvode zdolala po bojovnom výkone nebezpečnú Chorvátku Marjanu Lučičovú-Baroniovú 7:5, 6:3.

V druhom kole narazí na moskovskú rodáčku Dariu Gavrilovovú, ktorá od vlaňajšieho decembra reprezentuje Austráliu.

Budila sa – haló, haló

Cibulková (18. vo WTA) si s 34-ročnou Lučičovou-Baroniovou (53.) zlepšila bilanciu už na 5:0, ale nebol to jednoduchý zápas.

Agresívne hrajúca Chorvátka nepripustila slovenskú tenistku k jej nátlakovej hre, naopak sama chcela diktovať tempo. Semifinalistke Wimbledonu z roku 1999 vychádzal servis, vo výmenách sa nebála riskovať.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka sa ukázala ako veľká hráčka. Po zložitom priebehu skvele zvládla koncovky obidvoch setov. V prvom sete za stavu 5:5 získala dva gemy za sebou, rovnako aj v druhom za stavu 4:3.

„Vedela som, že s Lučičovou ma čaká ťažký zápas, tráva je jej najlepší povrch. Už som s ňou hrala vo Wimbledone 2011 a nebolo to ľahké,“ povedala Cibulková pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

„Je to hráčka, ktorá neustále útočí. Nastupovala som proti nej s rešpektom, nič som nepodcenila. V druhom sete po vedení 4:0 na mňa doľahla únava. To sa mi už dlho nestalo. Keď bolo 4:3, vravela som si – haló, haló, to sa samo nedohrá! Hneď som súperku brejkla a už to išlo.“

Pomohol jej psychológ

Výkon Cibulkovej vyzdvihol aj jej tréner Matej Lipták. Všimol si, že v minulosti ťažšie zvládala situácie po úspešných turnajoch.

Teraz sa s tým dokázala vyrovnať, hrala sústredene. Našla si správny tajming a systém, v ktorom hrala v pohode.

„Nebola som pred zápasom nervózna,“ vravela Cibulková.

„Po vyhratom turnaji človeku narastie sebavedomie. Ale uvedomuje si aj očakávania a novú šancu. Dva dni voľna po Eastbourne som v hlave spracovávala, čo mám pred sebou. Veľmi mi v tom pomáha môj mentálny kouč Radek Ševčík, konzultácie mi dával po telefóne.“

V prvom sete za stavu 3:3 odpadla v hľadisku diváčka, rozhodkyňa prerušila zápas na bezmála dvadsať minút, kým ju ošetrovatelia odniesli na nosidlách.

Cibulkovú to nevyviedlo z koncentrácie.

S Gavrilovovou si zahrá prvý raz

S Austrálčankou Gavrilovovou (56.) – bývalou juniorskou svetovou jednotkou – sa dosiaľ na turnaji nestretli, vo Wimbledone zohrajú premié-rový zápas.

„Som v druhom kole a aj keď mi mnohí pripomínajú blížiaci sa termín svadby 9. júla, na ktorú sa, mimochodom, veľmi teším, aj táto skutočnosť ma motivuje hrať čo najlepšie. A nestresovať sa,“ poznamenala slovenská jednotka.

Daria Gavrilovová reprezentuje od minulého roka Austráliu.
Daria Gavrilovová reprezentuje od minulého roka Austráliu. (Autor: SITA/AP)

„S Gavrilovovou som v tomto roku trénovala v Madride. Je to výborná obranárka, mladá hráčka, nebojí sa, nemá čo stratiť. Čakám opäť náročný zápas, ale iný ako v prvom kole. Verím, že dostanem príležitosť využiť svoj agresívny tenis.“

Zo siedmich Slovákov sa s Cibulkovou dostali do 2. kola aj Jana Čepelová a Lukáš Lacko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovej pomohol psychológ. Radil jej po telefóne