Cibulková postúpila v Moskve suverénne do finále

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. okt 2011 o 12:22

Cibulková v prvom sete duelu s Vesninovou na dvorci dominovala a za 24 minút uštedrila Ruske "kanára".

MOSKVA. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA o Kremeľský pohár v Moskve (dotácia 721.000 dolárov).

V úvodnom semifinále ako nasadená osmička po kvalitnom koncentrovanom výkone deklasovala domácu Rusku Jelenu Vesninovú za 67 minút 6:0 a 6:2.

Cibulková chce vo finále zlepšiť podanie

Cibulková bude hrať v nedeľu druhé singlové finále v priebehu siedmich dní. Pred týždňom v rakúskom Linzi prehrala s najvyššie nasadenou Češkou Petrou Kvitovou, v Moskve nastúpi proti Estónke Kaiou Kanepiovej, ktorá zdolala Luciu Šafářovú 6:7 /4/, 6:4, 6:3.

"Dnes to bol úplne iný zápas ako včera so Zvonariovovou. Od začiatku akoby som bola naštartovaná ešte z toho piatkového štvrťfinále. Hrala som rýchlo a veľmi solídne a súperka hneď znervóznela."

"Vyzeralo to, že Vesninová robí aj ľahšie chyby, ale bolo to naozaj tým, že ja som ju k tomu prinútila. V druhom sete som sa snažila počínať si naďalej agresívne, pretože som vo výmenách už akosi nebola v potrebnom tempe. Niekedy je to ťažšie, než v takých zápasoch ako včera."

"Som rada, že som to zvládla. Ani som si neuvedomila, že Jelena si ani raz neudržala servis. Je však pravda, že som veľmi dobre returnovala. Na zajtra musím trošku zlepšiť vlastné podanie. Som však celkovo spokojná s tenisom, ktorý som predviedla," povedala v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá Dominika Cibulková.

Ruska priznáva: Nepodarilo sa mi predviesť môj najlepší tenis

"Aj semifinále na domácom turnaji je veľmi solídne. Žiaľ, dnes sa mi nepodarilo predviesť môj najlepší tenis. Do konca zápasu som verila, že vývoj sa môže zmeniť."

"Na začiatku prvého setu bolo niekoľko vyrovnaných gemov, ktoré sa mohli skončiť aj v môj prospech. Počínala som si však vtedy príliš opatrne, bez potrebnej sebadôvery a absolútne nesprávne. Cibulková mala za sebou náročný piatkový zápas, vďaka ktorému sa dostala do tempa."

"Ja som síce vo štvrťfinále nehrala a zásluhou tejto pauzy som si ušetrila nejakú energiu, ale dnes sa to v podstate neprejavilo," cituje Vesninová agentúra RIA Novosti.

Cibulková stále čaká na prvý titul na okruhu WTA. V Moskve postúpila do svojho štvrtého finále vo dvojhre. V roku 2008 hrala o cennú trofej na turnajoch v Amelia Island a v Montreale, v oboch prípadoch však ťahala za kratší koniec.

Na zelenej antuke v USA prehrala s Ruskou Mariou Šarapovovou, v Kanade nestačila na jej krajanku Dinaru Safinovú. V Moskve sa Cibulková stala "katom" Rusiek. Vo štvrťfinále po výbornom výkone vyradila najvyššie nasadenú svetovú päťku Veru Zvonariovovú.

Pre semifinalistku parížskeho antukového grandslamového Roland Garros 2009 Cibulkovú ide o posledný turnaj v tejto sezóne, keďže sa jej nepodarilo dostať sa na tzv. malé MS pod názvom Tournament of Champions, ktoré sa na indonézskom ostrove Bali uskutočnia 3. - 6. novembra.

Spoludržiteľka Hopman Cupu 2009 Cibulková je po Číňanke Šuaj Pcheng (16.) druhou najvyššie postavenou hráčkou bez dosiaľ čo i len jednej trofeje na konte.

V ruskej metropole má zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana už teraz istú prémiu 85.026 dolárov a 320 bodov do svetového rebríčka WTA.

ico

Dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (8-SR) - Jelena Vesninová (Rus.) 6:0, 6:2

Cibulková v prvom sete duelu s Vesninovou na dvorci dominovala a za 24 minút uštedrila Ruske "kanára". Slovenská jednotka hrala maximálne koncentrovane, takmer vôbec nekazila a vďaka výbornému pohybu po dvorci dokázala súperku pretlačiť pri dlhších výmenách od základnej čiary.

Vesninovej vôbec nevychádzalo prvé podanie a robila príliš veľa nevynúterných chýb. Na začiatku druhého dejstva Ruska prelomila podanie Cibulkovej, no Slovenka potom vďaka agresívnej hre a kvalitným returnom získala tri gemy v rade a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:2 premenila pri podaní Vesninovej hneď prvý mečbal a skorigovala vzájomnú bilanciu s Vesninovou na 2:3, pričom prerušila sériu troch prehier s touto súperkou. Ruska nedokázala počas celého zápasu ani raz vyhrať vlastné podanie.

Prehľad turnajových triumfov tenistiek pochádzajúcich zo SR vo dvojhre na úrovni WTA (23):

Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul (1998), Sopot (1998), Prostějov (1999), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000)

Daniela Hantuchová (4): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007), Pattaya (2011)

Radka Zrubáková (ČSFR) (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)

Jarmila Gajdošová (2): Kuang-čou (2010), Hobart (2011)

Martina Suchá (2): Hobart (2002), Québec (2004)

Magdaléna Rybáriková (2): Birmingham (2009), Memphis (2011)

Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková postúpila v Moskve suverénne do finále