Chytal na olympiáde v Mexiku, žiaril v Prešove. Zomrel Július Holeš

Július Holeš.
Július Holeš. (Autor: sportovecpresova.sk)
Ján Jacoš|20. aug 2021 o 11:33

Vo svojej ére patril k najlepším brankárom v Československu.

PREŠOV. Vo štvrtok 19. augusta 2021 opustil tento svet vo veku 82 rokov Július Holeš. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol jedným z najlepších futbalových brankárov v Československu.

Narodil sa 18. marca 1939. Chytal vo Zvolene, v prvej československej lige za Duklu Pardubice, Žilinu, Tatran Prešov, Lokomotívu Košice.

Prvoligový dres Prešova obliekal v rokoch 1964 až 1968. Svojimi výkonmi sa zaslúžil o viacero úspechov Tatrana v prvej československej lige i medzinárodných stretnutiach.

Mal veľký podiel na jedinečnom úspechu Tatrana v sezóne 1964/65 - Šarišania v nej v najvyššej súťaži obsadili striebornú priečku. V ročníku 1963/64 sa tešil z bronzovej pozície medzi československou futbalovou elitou.

S Tatranom bol aj finalistom Československého pohára 1965/66 a v Pohári víťazov pohárov si zahral proti Bayernu Mníchov.

V štatistikách reprezentačných štartov má tri zápisy. V roku 1959 vystriedal v B mužstve Československa Javorka v zápase s Tuniskom.

Na olympijských hrách v Mexiku v roku 1968 v dvoch zápasoch československých olympionikov striedal brankára Krameriusa. Bol aj mládežníckym reprezentantom Československa.

V roku 1965 bol najlepším športovcom Prešovského okresu. Pri príležitosti 70. výročia vzniku futbalu v Prešove bola vyhlásená jedenástka snov - Holeš v nej získal brankárske žezlo.

Patrilo mu i miesto v jedenástke najlepších prešovských futbalistov v ankete pri príležitosti 85. výročia vzniku klubového futbalu v Prešove. 

Mnoho rokov pracoval ako správca futbalového štadióna Slovana Bratislava na Tehelnom poli.   

Posledná rozlúčka s Júliusom Holešom sa uskutoční 25. augusta o 11.00 hod. v bratislavskom krematóriu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Chytal na olympiáde v Mexiku, žiaril v Prešove. Zomrel Július Holeš