Boltov 99-percentný výkon = svetový rekord 9,72 na 100 m

SITA|1. jún 2008 o 10:29

NEW YORK 1. júna (SITA) - Na mítingu IAAF Grand Prix v New Yorku zlepšil Jamajčan Usain Bolt svetový rekord v behu na 100 m časom 9,72 sekundy. Predchádzajúce svetové maximum svojho krajana Asafu Powella ...

NEW YORK 1. júna (SITA) - Na mítingu IAAF Grand Prix v New Yorku zlepšil Jamajčan Usain Bolt svetový rekord v behu na 100 m časom 9,72 sekundy. Predchádzajúce svetové maximum svojho krajana Asafu Powella zo 9. septembra minulého roku z Rieti vylepšil o štyri stotiny. Boltovi fúkal do chrbta takmer ideálny vietor 1,7 m/s. Dvadsaťjedenročný mladík v daždivom a pre šprintérov pomerne chladnom počasí (20°C) rozdielom triedy zdolal úradujúceho svetového šampióna na stovke Američana Tysona Gaya (9,85).

Nová superhviezda sa zrodila v búrke a bleskoch. Začiatok newyorského mítingu na štadióne Icahn najskôr v dôsledku zlého počasia posunuli o hodinu, v polovici pretekov ho potom ešte pre bleskmi posiatu oblohu prerušili na 45 minút. Tí zo 6490 divákov, ktorí napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam zostali až do konca, sa v poslednej disciplíne mužskej stovke dočkali zápisu do histórie.

"Dnešná stovka mi vyšla na 99 percent,“ vyhlásil Usain Bolt, ale odmietol prezradiť, aký čas by zasvietil na ukazovateli, keby predviedol stopercentný výkon. "Teraz už nepotrebujem zabehnúť ďalší svetový rekord, veď je môj. Zatiaľ však aj tak pre mňa veľa neznamená až dovtedy, kým nezískam zlato na olympijských hrách alebo majstrovstvách sveta. Ak sa raz stanete olympijským šampiónom, súperi musia čakať štyri roky na odvetu.“

Historicky prvý súboj Bolta, ktorý 3. mája v jamajskom Kingstone dosiahol druhý najlepší čas histórie 9,76, s majstrom sveta Tysonom Gayom v najkratšom šprinte, naplánovali newyorskí organizátori na samý záver ako vrchol sobotňajšieho mítingu. Tento ťah im dokonale vyšiel.

Prvý štart "ulial“ Američan Mike Rodgers. Bolt aj Gay neskôr priznali, že vlastne boli radi, lebo im nevyšiel. "Vedel som, že v súboji s Tysonom mám šancu len vtedy, keď mi vyjde štart a ten druhý bol O. K.,“ hodnotil 196 cm vysoký Jamajčan, donedávna ešte špecialista na dvojstovku a vlaňajší vicemajster sveta v tejto disciplíne.

Usain Bolt po mítingu priznal, že vzhľadom na rýchly povrch na štadióne Icahn - v roku 1991 tu zabehol svetový rekord 9,90 na 100 m Američan Leroy Burrell - pomýšľal na čas pod 9,80. "Ale 9,72 ma prekvapilo, je to veľmi kvalitný čas. Keď som v cieli zbadal na ukazovateli 9,71 (neskôr tento čas upravili, pozn. SITA), vedel som, že sa udialo niečo mimoriadne,“ vravel novinárom nový svetový rekordér.

Nad Boltovým výkonom uznanlivo pokyvoval hlavou aj majster sveta Tyson Gay. "Za osobným rekordom som zaostal iba o stotinku, tak si určite viete predstaviť, ako skvele dnes Usain šprintoval. Vôbec ma to však neprekvapilo,“ tvrdil.

Jamajčanovi počasie príliš neprekážalo. "Spočiatku pršalo, ale potom sa vyčasilo a všetko bolo v poriadku,“ skonštatoval. Podstatnú časť divákov vo vypredanom hľadisku tvorili Boltovi krajania. “Cítil som ich podporu a myslím si, že sú teraz šťastní tak ako ja,“ vyhlásil juniorský svetový rekordér na 200 m (19,93 v roku 2004).

Práve dvojstovka bola ešte donedávna špecialitou Usaina Bolta. Stovku behal zriedka, tréner Glen Mills vzhľadom na Usainovu výšku preferoval v rámci prípravy štvorstovku. "Dva roky som prosil trénera, aby som sa mohol venovať trochu viac aj stovke,“ prezradil Bolt pred newyorským mítingom: "Štvorstovku som nechcel behať, nemal som ju rád.“ Mills napokon ustúpil a urobil dobre. Májový senzačný kingstonský výkon 9,76 a newyorský svetový rekord 9,72 zrazu stavajú rodáka z Trelawny do pozície veľkého favorita behu na 100 m na OH v Pekingu. Bolt však tvrdí, že stále zostáva najmä dvojstovkárom. "Vždy som vravel, že mojou najobľúbenejšou disciplínou je dvojstovka. A na tom nič nemení ani svetový rekord,“ zdôraznil.

Jamajský supertalent sa nechystal rekord nijako osláviť. "Na to niet času, čaká ma teraz veľa tvrdej tréningovej driny,“ pripomenul. Najbližší štart absolvuje 12. júna na Zlatej tretre v Ostrave. Pobeží tam prvú tohtoročnú dvojstovku.

Usain Bolt je držiteľom najlepších svetových výkonov na 200 m v kategórii 15, 16 a 17-ročných (20,58 - 20,13 - 19,93). Nemal ani šestnásť a v roku 2002 sa vo veku 15 rokov a 332 dní stal najmladším atletickým juniorským majstrom sveta v histórii. V rokoch 2002 a 2003 získal od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) ocenenie "Vychádzajúca hviezda roka“.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Boltov 99-percentný výkon = svetový rekord 9,72 na 100 m