Mali sebavedomie ako majstri sveta. Teraz ich môže ponížiť Trnava

Tréner Trnavy Miroslav Karhan (uprostred).
Tréner Trnavy Miroslav Karhan (uprostred). (Autor: TASR/Lukáš Grinaj)
Igor Dopirák|3. aug 2016 o 19:00

V minulej sezóne skončili futbalisti Trnavy v domácej súťaži za Slovanom i Myjavou. Zatiaľ čo obaja ich ligoví konkurenti už v Európskej lige vypadli, oni majú šancu na postup do play off.

BRATISLAVA. Najväčším úspechom, ktorý v seniorskom tíme Trnavy zaznamenal na európskej scéne ako hráč, bolo play off o Európsku ligu v sezóne 2011/2012. V klube strávil dohromady až osem rokov.

Rovnaký výsledok môže Miroslav Karhan zopakovať aj ako tréner. V novej pozícii pritom nie je ani päť mesiacov.

Trnava vstupovala do tretieho predkola Európskej ligy ako outsider. Za veľkého favorita bola považovaná Austria Viedeň. Po výhre 1:0 v Rakúsku má ale slovenský klub k postupu bližšie.

Vo štvrtkovej domácej odvete (hrá sa o 18.30 – vysiela Dvojka) mu stačí aj remíza.

Vzorom je Žilina

Karhan je v pozícii hlavného trénera od konca apríla. Odvtedy prehrala Trnava iba jeden súťažný zápas. V novej sezóne ju ešte nezdolal nikto.

V domácej súťaži raz vyhrala a dvakrát remizovala, v Európskej lige má na konte štyri výhry a jednu remízu.

Futbalistom Trnavy sa momentálne darí v domácej lige i európskej súťaži číslo dva.
Futbalistom Trnavy sa momentálne darí v domácej lige i európskej súťaži číslo dva. (Autor: TASR/Lukáš Grinaj)

Trnava svojím štýlom pripomína Žilinu. Karhan dáva pred legionármi prednosť slovenským futbalistom a mladíkom. Proti Austrii hrali v základnej zostave dvaja tínedžeri, na lavičke boli dvaja osemnásťroční hráči.

„Láka ma model Žiliny, kde sa pracuje prevažne s domácimi hráčmi, zatiaľ čo v Trenčíne je to o legionároch. Bol by som rád, keby sme dokázali do mužstva zapracovať vlastných odchovancov,“ uviedol Karhan pre aktualne.sk.

Štadión bude vypredaný

Dva dni pred zápasom oznámilo vedenie klubu, že zápas bude vypredaný. Pre veľký záujem klub zdostupnil aj sektor, ktorý mal byť z bezpečnostných dôvodov zatvorený. Na tribúnach by malo byť okolo 16 500 ľudí. 

Na päťdesiattisícovom Štadióne Ernsta Happela vo Viedni ich bolo menej ako sedemtisíc.

"V Trnave platí, že keď sa dosiahne séria štyroch-piatich dobrých výsledkov, záujem fanúšikov o zápasy rapídne stúpne. Hráčom som povedal, že sa mi splní sen, keď budú ľudia chodiť na zápasy kvôli nim, a nie súperovi," uviedol Karhan.

Medzi najvýraznejšie opory Trnavy patrí Adam Jakubech. Devätnásťročný brankár v prvom zápase predviedol viacero dôležitých zákrokov, čelil aj nájazdom súperových hráčov.

Gólovo sa v Európskej lige proti každému súperovi presadil útočník Robert Ndip Tambe. Rozhodol aj o víťazstve Trnavy vo Viedni. „Austria môže mať problémy v obrane. Nemá v nej toľko rýchlostných typov hráčov,“ vravel ešte pred prvým stretnutím Karhan.

Boli ako majstri sveta

Futbalisti Austrie po žrebe tretieho predkola vyhlasovali, že Trnavu považujú za neatraktívneho súpera.

„Boli sebavedomí ako majstri sveta. Ich rečiach som nerozumel. Veď máme skvelých fanúšikov a históriu,“ uviedol obranca Peter Čögley pre klubovú stránku.

Austria patrí v Rakúsku medzi najpopulárnejšie kluby. V počte domácich titulov je úspešnejší iba Rapid. Kostru mužstva tvoria najmä legionári. V klube pôsobili aj slovenskí futbalisti Filip Šebo či Vladimír Janočko.

"Bude to zrejme náš najťažší zápas v sezóne. Nebudeme len brániť, pretože tréner nás vedie k tomu, aby sme do každého zápasu išli s cieľom vyhrať," povedal stredopoliar Ivan Schranz.

Pre Austriu by vyradenie znamenalo veľký neúspech. Ešte pred troma rokmi hral klub v skupinovej fáze Ligy majstrov.

"Austria si ako celok zaslúži rešpekt a pozornosť. Aj keď vieme, že by nám nerozhodný výsledok stačil, budeme sa snažiť zvíťaziť," dodal Karhan.

Tréner Austrie ale verí v postup svojho tímu tiež. "V predošlých zápasoch sme si dokázali vytvoriť veľa šancí. Svedčí to o tom, že sa snažíme niečo na ihrisku vymyslieť a hráme dobre, akurát sa na nás nalepila smola. Som ale presvedčený, že v Trnave môžeme vyhrať. Dôležité bude, aby sme premenili naše šance a udržali si čisté konto," citoval klubový web Thorstena Finka. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Mali sebavedomie ako majstri sveta. Teraz ich môže ponížiť Trnava