Björgenová myslí na koniec kariéry, ale až po ZOH 2018

Majsterkou sveta v skiatlone na šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti sa stala Nórka Marit Björgenová.
Majsterkou sveta v skiatlone na šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti sa stala Nórka Marit Björgenová. (Autor: SITA/AP)
SITA|1. mar 2017 o 14:12

Fenomenálna Nórka má v zbierke už 16 zlatých medailí z MS, problém má len s cestovaním.

LAHTI. Bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová má doma 14-mesačného syna Mariusa, ale zďaleka nie je iba matkou na plný úväzok.

Svoju výnimočnosť táto fenomenálna, už 36-ročná Nórka potvrdila na MS v Lahti najnovšie ziskom zlatej medaily na 10 km klasickou technikou. Striebornej v cieli Švédke Charlotte Kallovej nadelila 41 sekúnd a potom musela odpovedať aj na otázky typu, dokedy bude takáto dominantná.

V predchádzajúcich rokoch sa neraz stalo, že som bola na Tour de Ski a potom som iba hľadala formu na majstrovstvách sveta. Teraz som sa striktne držala plánu a vyšlo mi to.


Marit Björgenová, nórska bežkyňa na lyžiach

"Občas sa pýtam sama seba, prečo to ešte ťahám. Potom však prídu ďalšie víťazstvá a ja mám opäť motiváciu. Budúci rok sa začnem zamýšľať nad koncom kariéry, ale nebude to skôr ako po zimných olympijských hrách v Pjongčangu," uviedla Marit Björgenová pre nórske médiá.

Medailí má toľko, že doma by si mohla zriadiť múzeum. Na majstrovstvách sveta už stihla rozšíriť svoju zbierku na 16 zlatých, k tomu treba pridať 6 prvenstiev spod piatich olympijských kruhov. V súčte MS a ZOH jej zavesili na krk už 34 cenných kovov.

"Chodím si na svetové šampionáty po medaily už 14 rokov a stále ma to baví. Rozdiel je teraz len v tom, že mám 36 rokov a s malým synom si už nemôžem dovoliť byť z domu 200 dní v roku. Cestovanie sa teraz javí ako najväčší problém," skonštatovala Björgenová na webe VG.

Aftenposten sa zamyslel, čo je za jej súčasnou topformou. Odpoveď je vcelku logická: Björgenová na začiatku nového roka vynechala prestížny bežecký seriál Tour de Ski, kde sa viaceré jej súperky uštvali v siedmich etapách v honbe za víťazstvami a štedrými prémiami.

"V predchádzajúcich rokoch sa neraz stalo, že som bola na Tour de Ski a potom som iba hľadala formu na majstrovstvách sveta. Teraz som sa striktne držala plánu a vyšlo mi to," vysvetlila Björgenová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Björgenová myslí na koniec kariéry, ale až po ZOH 2018