Je legendou. Björgenová počas šampionátu nebude len pretekať, ale sa aj starať o syna

Marit Björgenová.
Marit Björgenová. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. feb 2017 o 16:35

Björgenová je najdekorovanejšia bežkyňa na lyžiach v histórii.

LAHTI. Marit Björgenová je so štrnástimi zlatými a celkovo dvadsiatimi dvoma získanými medailami kráľovnou svetových šampionátov v behu na lyžiach.

Nadchádzajúce majstrovstvá sveta vo fínskom Lahti budú pre 36-ročnú veteránku napriek množstvu skúseností v čomsi úplne nové.

Ona preteká, manžel komentuje

Svoj čas medzi jednotlivými pretekmi bude musieť deliť medzi tréningy a starostlivosť o štrnásťmesačného syna Mariusa.

Keďže Björgenovej partner Fred Börre Lundberg bude počas majstrovstiev sveta odborným spolukomentátorom NRK, do opatery o synčeka zapoja aj tetu a babičku.

"Denne sa asi nebudeme stretávať, ale ak to bude len trochu možné, budem so synom. Cítim vo svojom vnútri, že to veľmi potrebujem," uviedla Björgenová na webe nórskeho periodika VG.

Len pred niekoľkými dňami Nórka ovládla generálku na majstrovstvá sveta na 10 km klasicky v estónskom Otepää, čo boli jej stošieste víťazné preteky vo Svetovom pohári.

Po nich si ešte rýchlo odskočila za synom do Nórska a až potom sa presunula do dejiska MS Lahti.

Jej telo sa vzoprelo

"Ak sa mi svoju zbierku z majstrovstiev sveta podarí doplniť aspoň o jednu zlatú medailu, budem spokojná," uviedla Björgenová na tlačovej besede nórskeho tímu vo Vierumäki.

Ako obhajkyňa zlata sa predstaví už vo štvrtkovom šprinte voľnou technikou. Ambície na zisk cenného kovu bude mať aj v skiatlone, na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom a 30 km voľnou technikou s hromadným štartom.

Björgenovej syn sa narodil 26. decembra 2015 a multimedailistka z vrcholných podujatí sa do plného tréningu vrátila už v marci 2016.

Lenže potom utrpela zranenie panvy, neabsolvovala domáci šampionát a do tréningovej záťaže sa vrátila až v septembri. Vo Svetovom pohári sa objavila až po Novom roku.

Ak sa mi svoju zbierku z majstrovstiev sveta podarí doplniť aspoň o jednu zlatú medailu, budem spokojná.


Marit Björgenová, nórska lyžiarka

"Príliš skoro som sa pustila do veľkých objemov a telo, ktoré ešte nebolo po pôrode v stopercentnom stave, sa vzoprelo," citoval vtedy Björgenovú portál eurosport.onet.pl.

Nikto nezískal viac medailí

Björgenová je najdekorovanejšia bežkyňa na lyžiach v histórii. Zdobí ju šesť zlatých olympijských medailí a štrnásť najcennejších kovov z majstrovstiev sveta.

V zbierke má aj štyri veľké glóbusy za celkový triumf vo Svetovom pohári.

Na MS 2015 vo Falune získala dve zlaté a jednu striebornú medailu a sezónu 2014/2015 zavŕšila ziskom všetkých troch krištáľových glóbusov vo SP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Je legendou. Björgenová počas šampionátu nebude len pretekať, ale sa aj starať o syna