15.02.2022 00:00
Deň 11
Peking 2022
Koniec

Latypov predviedol strelecký kolaps. Rusi darovali zlato Nórom

Ruský biatlonista Eduard Latypov.
Ruský biatlonista Eduard Latypov. (Autor: TASR/AP)
TASR|15. feb 2022 o 08:55 (aktualizované 15. feb 2022 o 11:31)

Slováci boli predčasne stiahnutí z trate.

Biatlon na ZOH Peking 2022

PEKING. Biatlonisti Nórska potvrdili úlohu favoritov a na ZOH v Pekingu získali zlaté medaily v utorkovej štafete na 4 x 7,5 km.

Kvarteto v zložení Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen triumfovalo s náskokom 27,4 s pred Francúzskom, bronz si vybojovali reprezentanti Ruského olympijského výboru (+45,3).

Slovenský tím v zložení Michal Šima, Matej Baloga, Šimon Bartko a Tomáš Sklenárik preteky nedokončil, keďže Bartka na treťom úseku predbehli najlepšie štafety o jedno kolo. Slováci v tom čase figurovali na poslednej 21. priečke.

Pre slovenských mužov to bolo posledné vystúpenie na hrách v Pekingu.

Johannes Thingnes Bö má v Pekingu na konte už tri zlaté medaily a jeden bronz, predtým stál na najvyššom stupni v šprinte i v miešanej štafete.

Jeho starší brat Tarjei má zatiaľ bilanciu 2-1-1 a Francúz Quentin Fillon Maillet je po zisku striebra prvý športovec v Pekingu s piatimi medailami (2-3-0).

Zľava Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen.
Zľava Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen. (Autor: TASR/AP)

Nóri sa polovici pretekov trápili

Preteky v stredisku Čang-ťia-kchou sa pre očakávané mrazy až mínus 20 stupňov Celzia začali o 2,5 hodiny skôr ako bolo pôvodne plánované, náročné podmienky navyše komplikoval aj nepríjemný vietor.

Prakticky počas celých pretekov viedli Rusi, ktorí figurovali na prvej priečke ešte pred poslednou streľbou s minútovým náskokom pred Nórskom, ale ich šance na zlato "zahodil" na záverečnej stojke Eduard Latypov dvoma trestnými okruhmi.

Vysoko favorizovaní Nóri chceli napraviť vystúpenie pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, kde im zlato "vyfúkli" Švédi. Sturla Holm Laegreid však musel ísť do trestného okruhu, a tak boli Nóri až na dvanástom mieste.

Trápenie Nórov pokračovalo aj na druhom úseku. Tarjei Bö odovzdával bratovi Johannesovi Thingnesovi s výrazným odstupom 1:47 za ROC.

Posledná položka v stoji priniesla totálne zlyhanie Latypova, ktorý nezvládol tlak a musel ísť na dve trestné kolá, takže prvú priečku prepustil Nórovi Christiansenovi a dostal sa pred neho aj Francúz Fillon Maillet.

Také príbehy vojdú do histórie

"Myslím si, že tu máme najlepší tím a preto je naše zlato zaslúžené. Nešlo to síce v pretekoch tak ako sme si predstavovali, ale napokon sme to dotiahli na prvenstvo," povedal pre nórsku televíziu NRK Johannes Thingnes Bö, ktorý má z dvoch olympiád celkovú medailovú bilanciu 4-2-1.

O jedno zlato menej má v zbierke jeho brat Tarjei: "Takéto príbehy ako dnes vojdú do histórie. Plnia sa nám tu všetky sny a to je fantastické. Som vďačný mojim kolegom, že sme na najvyššom stupni."

Pre zlato napokon finišoval Christiansen, pre ktorého je to prvá medaila zo ZOH: "Keď som videl, že sa Latypov trápi na poslednej streľbe, vedel som, že môžem ešte zaútočiť. Je neuveriteľné, že sa nám to podarilo napokon vyhrať. Pre mňa je to splnený sen."

Bartko: Smutné, že to takto dopadlo

Na treťom úseku sa skončilo vystúpenie Slovákov, keďže Šimon Bartko bol predstihnutý o kolo. Michal Šima začal s dvoma dobíjaniami v stoji a Matejovi Balogovi odovzdával štafetu na 18. pozícii.

Ten musel využiť tri náhradné náboje a štafetu posunul o priečku vyššie. Kvôli slabému behu však mali Slováci výraznú stratu a ich šance definitívne pochoval Bartko. Po dvoch trestných okruhoch už v ležke klesol na poslednú pozíciu a na jeho druhej položke ho stiahli z trate.

"Strašne smutné, že to takto dopadlo. Je to však odraz toho, čo sme na olympiáde predviedli, výkony boli nanič. Netuším kde mi išli výstrely na ležke, veľmi ma to mrzí. Určite musíme dať hlavu hore a skúsiť ešte niečo zabehnúť vo Svetovom pohári," povedal Bartko v prvej rakcii pre RTVS.

Na snímke slovenský biatlonista Šimon Bartko (vpravo).
Na snímke slovenský biatlonista Šimon Bartko (vpravo). (Autor: TASR/AP)

Baloga bol po druhom úseku na predposlednom mieste: "Škoda tohto výsledku, trať je tu veľmi ťažká. Žiaľ, v druhom aj treťom kole som už cítil veľké trápenie. Zaostali sme na tejto trati hlavne bežecky, akúkoľvek by sme mali streľbu."

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Latypov predviedol strelecký kolaps. Rusi darovali zlato Nórom