Najväčší slovenský talent od Vlhovej? Po dvoch pretekoch je lídrom celkového poradia

Jakub Borguľa.
Jakub Borguľa. (Autor: SOŠV - Andrej Galica)
Miloslav Šebela|10. dec 2023 o 22:30

Jakub Borguľa má za sebou premiéru ako zo sna.

BRATISLAVA. Štart do sezóny ako hrom. Taký v zimných športoch dosiahla medzi juniormi iba Peta Vlhová. 

Biatlonista Jakub Borguľa v sobotu vyhral svoje prvé juniorské preteky a v nedeľu vo vytrvalostných pretekoch vybojoval desiatu priečku.

Pritom medzi juniormi patrí medzi najmladších. V tejto kategórii je prvú sezónu. V biatlone je obrovským prísľubom. 

Už po prvom kole juniorského IBU Cupu v Pokljuke sa stal lídrom celkového poradia. Pred Talianom Betempsom vedie o 11 bodov.

Podobné úspechy medzi juniormi dosahovala len Vlhová v alpskom lyžovaní. Medzi biatlonistami sú takéto úspechy výnimočné. 

Potrápil aj Rakúšanov

Už pred sezónou sa podľa trénerky Jany Daubnerovej ukazovalo, že je pripravený veľmi dobre. Pred sezónou absolvoval kontrolné preteky rakúskej reprezentácie v Obertilliachu a obstál veľmi dobre.

„Boli to kontrolné preteky, kde pretekal aj so seniorským rakúskym tímom. Ukázal, že je konkurencieschopný aj medzi mužmi.

Naznačuje to jeho veľmi dobrú pripravenosť. Aj podľa toho, čo vidím a ako vyzeral na trati, bola príprava veľmi dobrá. Má na to, aby bol úspešný hovorila Daubnerová. 

„Ale Simon Eder mi stále dokáže v behu nadeliť veľkú stratu," reagoval Borguľa.

Je ešte dve až tri sezóny od toho, aby mohol štartovať vo Svetovom pohári. 

Má 19 rokov. Už vlani prekvapil, keď z majstrovstiev sveta vybojoval 3 medaily - zlatú a dve strieborné. Tento rok pridal ďalší titul majstra sveta medzi kadetmi. 

V minulosti ho viedla Daubnerová, ktorá počas kariéry súťažila pod dievčenským menom Gereková. Teraz sa presunul do skupiny jej manžela Lukáša Daubnera. 

Začínal s tenisom, prestal ho baviť

Biatlonu sa Borguľa nevenoval odmalička. Najskôr hrával tenis.

Ten ho však až tak nechytil. Skúsil biatlon. K tomuto športu ho čiastočne inšpirovala aj olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

„Jakuba poznám dávnejšie. Zhodou okolností sme rodinní priatelia. Pamätám si ho ešte ako malého chalana, ktorý sa ma pýtal, či si môže chytiť moju medailu. Až teraz sa mi priznal, že som pre neho bola veľkou motiváciou.

To je nadovšetko. Je to veľká vec, keď pri vás vyrastá športovec, ktorý má rád šport rovnako ako vy," hovorila pre Sportnet Kuzminová.

Všetky jeho doterajšie úspechy boli veľkým prekvapením.

Rýchlo rástol a aj k behu na lyžiach sa dostal relatívne neskoro. Učil sa, keď mal desať rokov. Na svoj vek aj na biatlon má vysokú postavu - 196 cm.

„Má aj povahové danosti. Je veľmi vytrvalý a ambiciózny. Sám si dáva vysoké ciele. Športom žije naplno," opisoval Borguľu Peter Vozár.

Vďaka 4. priečke Šimona Adamova vo vytrvalostných pretekoch a ďalších reprezentantov je Slovensko v juniorskom IBU Cupe v Pohári národov na 3. priečke. 

Poradie krajín je veľmi vyrovnané. Na prvých Francúzov strácajú Slováci 8 bodov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Najväčší slovenský talent od Vlhovej? Po dvoch pretekoch je lídrom celkového poradia