Senzačný úspech Kapustovej? Bronz môže osláviť, ale zajtra má Ema tréning, vravel tréner

Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom po zisku bronzovej medaily vo vytrvalostných pretekoch na ME v Osrblí.
Fotogaléria (18)
Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom po zisku bronzovej medaily vo vytrvalostných pretekoch na ME v Osrblí. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|24. jan 2024 o 17:46

Prvý deň na ME vybojovala Kapustová medailu.

BRATISLAVA. Na areál v Osrblí padali kvapky dažďa, ale fanúšikom to na nálade neuberalo. Mávali mokrými vlajkami a kričali z plných pľúc. Tribúny boli zaplnené skromnejšie, dnes nemal byť najúspešnejší slovenský deň. 

Nik nečakal, že vo vytrvalostných pretekoch by mohli slovenskí biatlonisti na majstrovstvách Európy prekvapiť. 

Ema Kapustová však robí divy pomaly na počkanie. V stredu si v Osrblí vyslúžila najväčší aplauz. 

Medaila z ME nebola v pláne

Len 21-ročná biatlonistka si senzačne vo vytrvalostných pretekoch vybojovala medailu. Pritom to bola jej najdlhšia súťaž v kariére. Na 15 kilometrov ešte nikdy neštartovala. Zvládla to výborne a dokázala si aj rozložiť sily. V poslednom okruhu stratila na skúsené súperky minimum. 

„Vedela som o čo bojujem,“ vravela. Ľudia pri trati ju povzbudzovali a mala aj informácie od členov tímu. Od úvodu pretekov bola v hre o medailu a kráčala za ňou až s neuveriteľne vyzretým výkonom.

Na strelnici zvládla tlak a dokázala sa sústrediť na každý výstrel. Trafila všetkých 20 terčov.

Medaila z majstrovstiev Európy je však niečo navyše. Rozhodne to nebol plán. Kapustová ukazuje svoj talent aj výnimočný potenciál, no na majstrovstvách Európy je len na skok.

Do Osrblia prišla priamo zo sústredenia v talianskom Ridnaun a v nasledujúcich dňoch pokračuje v príprave na juniorské šampionáty. 

Seniorský šampionát jej do plánov nepasoval, no zaradila aspoň jeden štart, keďže je šampionát na Slovensku. 

Jeden štart tak využila na maximum. 

„Sú to neopísateľné pocity. Som veľmi rada a vďačná celému tímu aj ľuďom, ktorí ma podporovali. Z mládežníckych šampionátov mám už medaily, ale táto je v inej kategórii, pretože je to moja prvá medzi ženami,“ hovorila v rozhovore pre RTVS. 

Fotogaléria z vytrvalostných pretekov žien na ME v Osrblí (biatlon)

Z Osrblia má už tretiu medailu

V priebehu pol roka získala v Osrblí už tri medaily. V auguste vybojovala dve strieborné medaily v letnom biatlone. Teraz má bronz aj z majstrovstiev Európy. Všetky tri sa jej podarilo vybojovať pred blízkymi a rodičmi. 

„Keď súťažíte doma je to vždy trochu iné. Je super dosiahnuť takýto výsledok pred rodičmi. Bola som veľmi vďačná, aj keď ma tu povzbudzovali v lete. Aj teraz ich bolo riadne počuť. Som za to veľmi rada,“ uviedla v cieli.

Po pretekoch ani nevedela, aké budú oslavy. 

„Treba sa aj potešiť, ale vrcholy sú predo mnou,“ hovorila s úsmevom. 

„Dnes môže,“ privolil tréner Martin Otčenáš. 

„Uvidíme ako to zorganizujeme. Ale zajtra má Ema tréning. Oslavovať môže, ale tak, aby si aj oddýchla, potom mohla trénovať a znovu si oddýchnuť,“ plánoval.  

Pred mikrofónom vystupoval stroho, no vravel, že vnútri prežíva veľkú radosť. 

„Teším sa, ale radosť dávam najavo trochu iným spôsobom.“ 

Je to paradox, že najúspešnejšia slovenská biatlonistka zvyšok majstrovstiev Európy vynechá. Kapustovú uvidia fanúšikovia v Osrblí maximálne pri trati či na tribúne. Súťažiť už nebude, hoci evidentne je v životnej forme.

Už budúci týždeň ju však čaká prvý z vrcholov sezóny.

„Najskôr čakajú Emu majstrovstvá Európy. Odchádzame na ne 5. februára. Dovtedy bude dosť priestoru na oddych aj na tréning. Ďalším vrcholom budú pre ňu juniorské majstrovstvá sveta,“ dodal Otčenáš. 

Z juniorských MS má Kapustová zatiaľ jednu bronzovú medailu. V tejto sezóne sa jej však darí nadmieru. Predovšetkým má výnimočnú streľbu. Na dvoch juniorských šampionátoch bude mať veľkú šancu rozšíriť svoju medailovú zbierku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Senzačný úspech Kapustovej? Bronz môže osláviť, ale zajtra má Ema tréning, vravel tréner