Kapustová excelovala aj v Osrblí, na ME získala bronzovú medailu

Ema Kapustová.
Fotogaléria (18)
Ema Kapustová. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|24. jan 2024 o 15:35 (aktualizované 24. jan 2024 o 16:35)

Slovenka trafila všetkých dvadsať terčov.

ME v biatlone 2024 - Osrblie

Vytrvalostné preteky žien na 15 km:

1.

Maren Kirkeeideová

Nórsko

41:26,2 min

(0)

2.

Alina Stremousová

Moldavsko

+ 46,5 s

(0)

3.

Ema Kapustová

Slovensko

+ 59,1 s

(0)

4.

Ida Lienová

Nórsko

+ 2:03,4 min

(3)

5.

Marion Wiesensarterová

Nemecko

+ 2:04,8 min

(1)

6.

Annie Lindová

Nórsko

+ 2:10,4 min

(0)

51.

Zuzana Remeňová

Slovensko

+ 6:51,4 min

(5)

76.

Mária Remeňová

Slovensko

+ 9:10,5 min

(7)

83.

Júlia Machyniaková

Slovensko

+ 9:53,7 min

(6)

OSRBLIE. Do seniorského biatlonu vtrhla s razanciou, akú slovenský biatlon v posledných rokoch nezažil. Ema Kapustová je najväčším prekvapením sezóny.

Hoci ešte môže súťažiť s juniorkami, výkonmi už vyčnieva aj v porovnaní s ostrieľanými súperkami zo Svetového pohára.

Pri premiére na ME mimoriadne potešila fanúšikov v Osrblí. Vo vytrvalostných pretekoch na 15 kilometrov senzačne vybojovala bronzovú medailu.

V domácom areáli potvrdila povesť vynikajúcej strelkyne, zostrelila všetkých dvadsať terčov a dosiahla najväčší úspech doterajšej kariéry.

Zdolali ju len Nórka Maren Kirkeeideová a reprezentantka Moldavska Alina Stremousová, obe mali rovnako ako Kapustová čistú streľbu.

Od zlatej Nórky delilo mladú Slovensku 59 sekúnd.

Bronz získala Kapustová s výrazným odstupom od štvrtej priečky, pred Nórkou Idou Lienovou mala viac ako minútový náskok.

Kaputová vybojovala pre Slovensko na ME prvú seniorskú medailu po ôsmich rokoch. Pred ňou to naposledy dokázala Paulína Bátovská-Fialková a miešaná štafeta na ME 2016 v Ťumeni.

Fotogaléria z vytrvalostných pretekov žien na ME v Osrblí (biatlon)

Na strelnici si to vydrela

Kapustová sa od prvých medzičasov pohybovala na najvyšších priečkach. Každú streleckú položku zvládla s veľkým prehľadom a bezchybne.

Keďže vo vytrvalostných pretekoch je za nepresný výstrel trestná minúta, streľba je ešte dôležitejšia ako v iných disciplínach.

Po prvej streľbe bola na 6. mieste. Po druhej už bola tretia. Po poslednej streľbe sa dokonca dostala na priebežne prvé miesto. Vďaka výbornej streľbe.

Dvadsaťjedenročná biatlonistka dosiahla životný výsledok. Na trati bojovala zo všetkých síl. Tušila, že môže bojovať o medailu.

„Momentálne nenachádzam slov. Nechápem, čo sa dnes stalo,“ hovorila Ema Kapustová pre RTVS v prvom rozhovore.

„Štyri nuly sú super. Dnes som si to na strelnici vydrela. Snažila som sa postrážiť si každú ranu. Tie stojky v štafetách vo Svetovom pohári mi ušli.

Dnes som na poslednej položke vedela, o čo bojujem. O to viac som sa snažila ostať kľudná,“ opisovala bezprostredné pocity.

VIDEO: Reakcia Emy Kapustovej po vytrvalostných pretekoch na ME

Tréner videl už aj kvalitnejšiu streľbu

Na trati ju neúnavne povzbudzovali diváci.

„Veľmi ďakujem fanúšikom, že ma hnali dopredu. Na trati to bolo náročné. Lyže mi zrýchľovali. Keď ste doma, chcete sa predviesť, čo najlepšie. No vedela som, že musím si nechať trochu síl do posledného kola.

Bola to moja prvá pätnástka v živote. Myslím si, že sa to podarilo, aj keď bežecky som sa necítila úplne super. Ale som rada, že som si stanovila túto taktiku a rozložila som si sily,“ dodala Kapustová.

Jej tréner Martin Otčenáš ostával pokojný, aj keď jeho zverenka bola na najvyšších priečkach a mala veľkú šancu na medailový úspech.

„Som spokojný, ale preteky ešte bežia. Zvládla tlak, ale videl som od nej už aj kvalitnejšiu streľbu. Či som prekvapený? Vravel som, že ak si zachová chladnú hlavu, preteky zvládne,“ hovoril Otčenáš pre RTVS.

Napriek výnimočnému výkonu už Kapustová na ME zrejme nebude pokračovať.

„Rozhodnutie zrejme nezmeníme. Ema je poslednú sezónu juniorka a sama si ako vrchol stanovila juniorské majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta.

Chce na nich uspieť. Bolo by fajn, ak by pretavila svoju formu na medailu alebo veľmi dobré umiestnenie,“ doplnil Martin Otčenáš. 

Ostatné Slovenky nezvládli streľbu

Kapustová tak svoju medailovú zbierku bude môcť rozšíriť na juniorských šampionátoch v nasledujúcich týždňoch. Jej súťažný program podporuje aj prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár:

„Je to logické, že na ME v Osrblí už nebude štartovať a nemôžeme od nej chcieť, aby bola preťažená na seniorských pretekoch, ak má pred sebou vrchol sezóny.“ 

Ďalším slovenským biatlonistkám sa vytrvalostné preteky na 15 km nevydarili podľa predstáv. Všetkým nevyšla streľba. 

Druhá najlepšia zo Sloveniek bola Zuzana Remeňová. Obsadila 51. priečku, keď na strelnici minula päť terčíkov. 

Jej sestra Mária mala preteky veľmi sľubne rozbehnuté. Po dvoch streľbách bola na 31. priečke, keď minula len jen terčík, lenže na tretej streľbe prišli štyri chyby a Remeňová sa prepadla. Dobehla na 76. mieste. 

Júlia Machyniaková finišovala s takmer 10-minútovou stratou na 83. priečke. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kapustová excelovala aj v Osrblí, na ME získala bronzovú medailu