Bejzbal: Yankees sa rozlúčili so štadiónom výhrou

Starý štadión New York Yankees zažil včera svoju derniéru.
Starý štadión New York Yankees zažil včera svoju derniéru. (Autor: ČTK)
SITA|22. sep 2008 o 11:05

To, čo sa začalo v apríli 1923 homerunom Baba Rutha, sa skončilo po 85 rokoch 22. septembra 2008 nadhodom Mariana Riveru.

NEW YORK. Prvý a posledný bejzbalový moment na newyorskom Štadióne Yankee. Nostalgická nálada zavládla v nedeľu večer v Bronxe, hráči Yankees posledným domácim zápasom tejto sezóny definitívne zatvorili brány "bejzbalovej katedrály".

V súboji s Baltimorom síce vyhrali 7:3, ale nič nezmenili na tom, že prerušili 13-ročnú sériu a prvý raz od roku 1993 nepostúpili do play off MLB. Posledná loptička opustila Riverovu ruku presne o 23.41 miestneho času. Kapitán Derek Jeter bol posledný Yankee, ktorý sa postavil na pálku, o záverečný homerun v histórii bejzbalovej arény sa postaral Jose Molina.

Na štadióne Yankees celkovo vyše 150 miliónov fanúšikov

"Poviem vám, že je mi veľmi ľúto vidieť takýto koniec," povedal 83-ročný Yogi Berra, jedna z legiend, ktoré v nedeľu dokumentovali históriu Yankee Stadium. Pred zápasom defilovalo v 65-minútovom programe postupne 21 bývalých hráčov slávneho klubu. Bolo medzi nimi aj šesť členov Siene slávy.

"Mám pocit, ako keby som stratil starého priateľa," snažil sa nájsť vhodné slová Reggie Jackson, päťnásobný víťaz Svetovej série a bývalý hráč Baltimoru. Newyorčania nezabudli ani na zostavu, ktorá vybehla na štadión v roku 1923, hoci každého z hráčov nezabudnuteľnej generácie pripomínali už iba dresy na mladíkoch z liahne klubu.

Prvý - symbolický nadhod patril pred 54 610 divákmi už 92-ročnej Julii Ruthovej-Stevensovej, dcére Baba Rutha. Celkovo sa na tribúnach Yankees Stadium za 85 rokov vystriedalo 151 959 005 fanúšikov bejzbalu. "Som z toho veľmi, veľmi smutná, že Yankee Stadium už viac nebude existovať. Bola by som veľmi rada, keby zostal stáť ako newyorská pamiatka, ale jeho dni sa blížia k svojmu záveru tak, ako je to s nami všetkými," konštatovala Julia Ruthová-Stevensovová.

V roku 2009 už na novom

Sezónu 2009 už začnú yankeeovia na novom štadióne za 1,3 miliardy dolárov, ktorý sa nachádza hneď oproti starému. Staručký štadión, ktorý bol svedkom 26 tímových titulov v Svetovej sérii, čaká demolácia. Yankee Stadium postavili v roku 1923, v súčasnosti má kapacitu 55-tisíc miest.

Počas svojej existencie bol dejiskom bejzbalových zápasov, ale videl aj zlaté momenty amerického futbalu a profesionálneho boxu, tvoril kulisu omše celebrovanej pápežom. Pre obyvateľov New Yorku bol jedným zo symbolov mesta.

Nový štadión Yankees má síce o 4500 miest nižšiu kapacitu ako starý, ale je oveľa luxusnejší, z miest je oveľa lepší výhľad. Fanúšikovia sa teraz obávajú zvyšovania cien vstupeniek. Navyše na novom štadióne môže vymiznúť rodinný duch, mnoho ľudí z Bronxu si nebude môcť dovoliť kúpiť si vstupenky na nový štadión


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Bejzbal: Yankees sa rozlúčili so štadiónom výhrou