Reprezentačné tímy v basketbale majú nového sponzora, jeho názov ponesú aj najvyššie súťaže

Slovenská basketbalová reprezentácia žien.
Slovenská basketbalová reprezentácia žien. (Autor: TASR)
TASR|16. sep 2024 o 13:50

Partnerstvo je na najbližšie dve sezóny.

BRATISLAVA. Najvyššie basketbalové súťaže na Slovensku a reprezentačné tímy mužov a žien získali na najbližšie obdobie nového partnera. Je ním spoločnosť Tipos, Národná lotériová spoločnosť, a.s..

Cieľom oboch strán bude pozdvihnúť slovenský basketbal na vyššiu úroveň a priniesť v najbližších rokoch medzinárodné podujatie na Slovensko.

Po niekoľkých rokoch získava slovenský basketbal a obe najvyššie súťaže nového stabilného partnera, ktorého dlhodobo deklarovanou ambíciou je podpora domáceho športu.

Partnerstvo je na najbližšie dve sezóny, s opciou na ďalšie dva roky.

"Jednou z hlavných priorít TIPOS-u v rámci podpory slovenského športu je aj priamo podporovať slovenské športové zväzy a asociácie. Aktuálne sme zacielili pozornosť na basketbal.

Na jednej úrovni sme sa stali titulárnym partnerom najvyššej domácej basketbalovej súťaže žien 'Tipos Extraligy žien' a súťaže mužov 'Tipos Slovenskej basketbalovej ligy'.

Na druhej úrovni sme zasponzorovali ženskú aj mužskú basketbalovú reprezentáciu.

Sme presvedčení, že sa nám spoločne so Slovenskou basketbalovou asociáciou podarí dostať basketbal na vyššiu úroveň a dosiahnuť postupné úspechy.

Sme odhodlaní pomáhať slovenskému športu aj naďalej," uviedol Peter Deďo, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ národnej lotériovej spoločnosti Tipos.

Rastúca popularita a návštevnosť v halách sa premietla v oboch súťažiach do zvýšeného počtu účastníkov, v sezóne 2024/2015 bude zhodne v mužskej a ženskej súťaži pôsobiť 10 tímov.

VIDEO: Prezident SBA Michal Ondruš o partnerstve so spoločnosťou Tipos

"Ide o celý balík partnerstiev, ktoré bolo potrebné priniesť pre slovenský basketbal. Treba sa potešiť a poďakovať za novovzniknuté partnerstvo medzi slovenským basketbalom a Tipos, Národnou lotériovou spoločnosťou, a.s. Dostávame do basketbalu silného a stabilného partnera," povedal prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Michal Ondruš.

SBA zároveň deklarovala záujem o organizáciu jednej zo skupín majstrovstiev Európy žien 2027 a v dlhodobom horizonte záujem o jednu zo skupín majstrovstiev Európy mužov 2029. Okrem toho je víziou aj organizácia mládežníckych majstrovstiev Európy.

Ako prvá odštartuje počas najbližšieho víkendu mužská Tipos SBL, o štvrtý majstrovský titul za sebou sa pokúsia Patrioti Levice, po šiestich rokoch bude mať jedno mesto dvoch účastníkov v súťaži, konkrétne Nitru budú reprezentovať Blue Wings a Slávia SPU.

Na štyri kluby čaká v sezóne 2024/2025 európska konfrontácia, už o niekoľko hodín vstúpia Spišskí Rytieri do Severoeurópskej basketbalovej ligy (ENBL). Spolu s nimi si túto súťaž zahrá Inter Bratislava.

Program 1. kola Tipos SBL

Sobota 21. novembra, 18.00 hod:

Nitra Blue Wings – Slávia SPU Nitra

Inter Bratislava – BC Prievidza

Spišskí Rytieri – BC Komárno

Patrioti Levice – BKM Lučenec (uskutoční sa v náhradnom termíne)

MBK Baník Handlová – Iskra Svit

Úradujúci šampióni Tipos SBL si zvolili totožnú cestu ako pred rokom, prihlášku podali do kvalifikácie Ligy majstrov a v prípade neúspechu by im nemala uniknúť miestenka v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA.

O Európsky pohár FIBA zabojuje aj bronzový tím z predchádzajúcej sezóny, BC Prievidza. Na konci septembra ho čaká kvalifikačný dvojzápas proti maďarskej Albe Fehérvár.

"Všetkých pri basketbale bolo prvoradým záujmom, aby sa zvýšil počet účastníkov.

Aktuálny počet 10 je malý vrchol našej snahy za posledné roky, aby sme zatraktívnili a zlepšili konkurencieschopnosť basketbalu na Slovensku. To sa nám podarilo.

Najväčšiu radosť mám z toho, že sa nám vyrovnáva liga a kluby robia maximum, aby boli čo najlepšie. Toto je správny smer pre basketbal. Slovensko sa dostáva do povedomia, už sa nehráme len na vlastnom piesočku.

Teraz budú hrať kluby Ligu majstrov, Európsky pohár FIBA, respektíve Severoeurópsku ligu.

Netreba zabudnúť na Česko-slovenský pohár, kde sa obnovený prvý ročník ukázal v pozitívnom svetle. Verím, že aj v ďalšej sezóne to bude prospešné pre obe strany," zhodnotil riaditeľ Slovenskej basketbalovej ligy Peter Mičuda.

Základná časť sa opäť bude hrať 4-kolovo (2x doma a 2x vonku) a po jej konci (29. marca 2025) nasleduje play off.

VIDEO: Minister CRaŠ Dušan Keketi o partnerstve so spoločnosťou Tipos

Systém "vyraďovačky" zostáva bez zmien, štvrťfinále, semifinále a finále sa odohrá na tri víťazné zápasy.

V platnosti zatiaľ zostáva aj fakt, že bronz získava lepšie umiestnené družstvo po základnej časti.

Novinkou bude baráž o účasť v nasledujúcom ročníku súťaže, posledný tím po základnej časti ju odohrá s víťazom prvej ligy formou dvojzápasu (rozhodovať bude lepšie skóre).

Hlavným hracím dňom bude sobota, stred týždňa bude patriť európskym súťažiam.

Dôležité termíny sezóny 2024/2025 Tipos SBL:

začiatok základnej časti

21. septembra 2024

koniec základnej časti

29. marca 2025

začiatok play off

4. apríla 2025

štvrťfinále (na 3 víťazné zápasy)

4./5., 8./9., 11./12., 15. a 17. apríla 2025

semifinále (na 3 víťazné zápasy)

19./20., 22./23., 26., 29. apríla a 1. mája 2025

finále (na 3 víťazné zápasy)

3., 7., 10., 14. a 17. mája 2025

baráž o Tipos SBL

9. a 12. apríla 2025

Česko-slovenský pohár

13. - 15. februára 2025

All Star zápas – 25. januára 2025 (predbežný termín)

25. januára 2025 (predbežný termín)

Prvá polovica základnej časti zároveň poslúži ako kvalifikácia na Česko-slovenský pohár, ktorý sa uskutoční 13. – 15. februára 2025 v Bratislave. Opäť sa na ňom predstavia štyri najlepšie postavené tímy po 18. kole.

V hre je návrat All Star zápasu, predbežným termínom pre toto podujatie je 25. január 2025. Víťaza Niké SBL v sezóne 2024/2025 spozná verejnosť najneskôr 17. mája 2025.

Nová sezóna odštartuje nekompletným prvým kolom v sobotu 21. septembra o 18.00 h, novinkou v tomto smere je, že oficiálnym vysielateľom súťaže bude športová televízia JOJ Šport.

Na úvod odvysiela reprízu štvrťfinále play off, súboj BC Prievidza s Interom Bratislava.

Tabuľka Tipos SBL

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Reprezentačné tímy v basketbale majú nového sponzora, jeho názov ponesú aj najvyššie súťaže