Európsky pohár čaká slovenské derby. Piešťany si chcú zlepšiť skóre

Piešťanské čajky.
Piešťanské čajky. (Autor: TASR)
SITA|6. dec 2022 o 15:07

PIešťanské Čajky v C-skupine bojujú o druhú priečku s tureckým Galatasarayom Istanbul.

BRATISLAVA. Už v stredu večer sa v Piešťanoch uskutoční druhý "slovenský" súboj v C-skupine Európskeho pohára basketbalistiek.

Domáce Čajky v tomto stretnutí privítajú hráčky Banskej Bystrice a budú v tomto meraní síl favoritky. Basketbalistky Piešťan v EP bojujú o 2. priečku tabuľky s tureckým Galatasaryom Istanbul a v prípade rovnosti bodov môže o priamom postupe do vyraďovacej časti rozhodovať celkové skóre.

Preto sa zverenky trénera Petra Jankoviča zamerajú nielen na triumf, ale pravdepodobne aj ma čo najvyšší bodový rozdiel.

Vracia sa Rusiňáková

Hráčky Piešťan doma zvíťazili nad Turkyňami o osem bodov a ak by rovnakým rozdielom prehrali u súperiek (14.12.), pri očakávanej prehre hráčok z Istanbulu na vlastnej palubovke s poľským Gorzówom by pri rovnosti bodov a vzájomnej bilancii rozhodovalo práve celkové skóre. A to majú o 13 bodov lepšie basketbalistky z Turecka.

Do zostavy piešťanského kolektívu sa počas ostatného víkendu vrátila po dlhšej absencii krídelníčka Dominika Rusiňáková, piatimi bodmi sa podieľala na hladkom ligovom triumfe svojho tímu nad družstvom Young Angels Košice 88:24.

"Som veľmi rada, že môj návrat bol na domácej palubovke. Cítila som obrovskú podporu nielen z lavičky, ale aj z publika. Bol to veľmi príjemný pocit. Začiatky po zranení sú veľmi ťažké.

Samozrejme, cítim boľačky a svalovice, ale to k tomu predsa patrí. Teším sa, že sú to príjemné bolesti. Cítim sa veľmi dobre, len potrebujem trochu času, kým sa 'aklimatizujem' na basketbalové tempo.

Som veľmi vďačná, že som mala možnosť byť s družstvom od začiatku sezóny. Vnímala som teda basketbal trochu z inej perspektívy, ale nikdy to nenahradí reálne pocity pri hre. Áno, chýbalo mi všetko, čo s basketbalom súvisí a som veľmi rada, že to prežívam znova,“ prezradila na oficiálnom webe Čajok z Piešťan.

Bystričanky s novou trénerkou

Hráčky Banskej Bystrice v Piešťanoch povedie nová trénerka Zuzana Žirková, ktorá kormidlo prevzala po Miloslavovi Michálikovi. Niekdajšia reprezentantka SR Žirková predtým viedla v extralige žien Košičanky, medzi mužmi pracovala ako asistentka v Lučenci.

S domácim koučom sa pozná z pôsobenia v Košiciach či národnom tíme. Žirková dotiahla hráčky banskobystrickej Slávie k víkendovému triumfu 93:47 nad mestským rivalom UMB.

"Je to súčasť trénerského života, že prichádza aj ku zmenám. Zuzku poznám, bude to možno zo začiatku špecifické, ale ja mám teraz momentálne na starosti Piešťanské Čajky.

Pre nás je priorita odohrať čo najlepší zápas, takže sa nedívam, kto sedí na druhej strane. Určite prehodíme pár slov, či pred zápasom alebo po ňom, ale že by ma to malo rozhodiť alebo niečo také, tak to určite nie,“ poznamenal Jankovič.

Žirková o úvode pôsobenia pod Urpínom pre oficiálny klubový web povedala: "Začali sme drobnou organizáciou hry, aby každá hráčka vedela, kde má svoje miesto. Dievčatá boli zvyknuté na niečo úplne iné, takže to muselo byť vybalansované.

Striktne a direktívne sa systém nedá meniť, takže mojou úlohou je dať to dokopy aj s pozitívnou energiou, aby družstvo dokázalo fungovať v najbližších dňoch. Nepozerám sa však na najbližšie dni, ale skôr do budúcnosti, aby to fungovalo neskôr.

Je tu veľa individualít, ktoré treba dať dokopy, ale keďže basketbal je kolektívna hra, mojou úlohou je snažiť sa to urobiť. Keď sa mi to podarí, tak to môže fungovať, lebo sú tu mladé baby, ktoré majú mať energiu na to, aby to potiahli. Nech každá zoberie zodpovednosť na seba, ale aby to bolo v prospech tímu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Európsky pohár čaká slovenské derby. Piešťany si chcú zlepšiť skóre