Slovenky prišli pred ME o líderku. Dudášová vie, čím ju treba nahradiť

Nikola Dudášová.
Nikola Dudášová. (Autor: TASR)
Adrián Mečiar|16. jún 2021 o 10:00

Slovenské basketbalistky začínajú na ME proti Švédkam.

Slovenské basketbalistky si po 12. raz v ére samostatnosti zahrajú na európskom šampionáte. Na ME ich čaká už vo štvrtok prvý zápas proti Švédsku. Následne vyzvú Bielorusky a napokon domáce favoritky zo Španielska.

Slovenská reprezentácia sa počas prípravy musela vyrovnať s niekoľkými absenciami, vrátane straty líderky Barbory Bálintovej.

O to dôležitejší bude na turnaji tímový výkon, avizuje v rozhovore pre Sportnet rozohrávačka NIKOLA DUDÁŠOVÁ.

ME v basketbale žien 2021

všetky informácie o šampionáte nájdete na tomto odkaze >>>

Ako sa vám zatiaľ pozdáva dejisko šampionátu?

Prišli sme iba v pondelok večer. Myslím, že bývame v jednom hoteli so všetkými družstvami. Hotel je veľký, krásny. V izbe bývame po dve, ale máme obrovskú izbu, takže čo sa týka organizácie, je to skvelé. Strava tiež vyzerá dobre, tak dúfam, že to takto pôjde ďalej.

Pravidlá sú však nastavené prísne. Sme v podstate v bubline, len hotel a hala. Keď cestujeme na tréning, nemôžeme sa stretnúť so žiadnym družstvom, všetko sa dezinfikuje.

Pred šampionátom ste odohrali niekoľko zápasov s kvalitnými družstvami. Ako ste spokojná s prípravou na šampionát?

Myslím si, že sme v príprave splnili všetko, čo sa plánovalo. Žiaľ, mali sme tam nejaké zásahy, niektoré dievčatá vypadli pre zdravotné problémy. Z tohto hľadiska to určite nebolo dobré.

Cieľ bol najmä sa zohrať, osviežiť si princípy, ktoré sme budovali v kvalifikácii a to sa podľa mňa podarilo. Avšak výsledky z prípravy sú momentálne bezpredmetné, pretože vo štvrtok sa všetko začína naostro.

Spomenuli ste nepríjemné správy. Jednak absencie Barbory Bálintovej a Angeliky Slamovej, zdravotné komplikácie mala aj Anna Jurčenková. Zvýrazňuje to ešte viac potrebu toho, aby sa káder zomkol a podal tímový výkon?

Určite, presne ako hovoríte. Je to veľmi citeľná strata, najmä keď na Slovensku nemáme zástup dievčat, ktoré môžu hrať na takejto úrovni a vypadnutie takýchto opôr je v družstve cítiť.

Ale musíme to nahradiť tímovosťou. Nemáme silné individuality, takže nemôžeme nastúpiť do zápasu s tým, že niekto ide rozhodnúť duel. Musíme hrať dobrú kolektívnu obranu a rýchlo smerom dopredu.

To sú veci, ktoré by nás mali zdobiť a dúfam, že to tak bude.

Hovorí sa, že pri absencii kapitánky Bálintovej by ste mali práve vy prevziať väčšiu zodpovednosť. Vnímate to tak?

Neprišla som na turnaj s tým, že idem nahradiť Barboru Bálintovú, sú tu aj ďalšie dievčatá, ktoré môžu hrať na poste rozohrávačky. Ale je pravda, že momentálne mám v tomto väčšie skúsenosti, takže toho asi predsa padne viac na mňa.

No ako vravím, sú tu tiež ďalšie dievčatá a je to najmä o tom tímovom výkone. Viac-menej je jedno, kto bude organizovať hru. Hlavne nech hráme tak, ako sme trénovali.

Ako sa pozeráte na švédsky tím, s ktorým odohráte otvárací zápas? Čím sú Švédky nebezpečné a v čom bude tento duel špecifický?

Každý súper je tu veľmi kvalitný, na majstrovstvách Európy si nenavyberáme súpera. Ale naša skupina je podľa môjho názoru hrateľná, či už Švédky, alebo Bielorusky.

Práve so Švédkami hráme prvý zápas. Tréneri už pozerali video, so spoluhráčkami potom budeme mať aj my poradu o súperkách. Večer si pozrieme ich prípravný zápas s Českom.

Čo by som u nich vyzdvihla, majú tam dve výborné individuality - sestry Eldebrinkové, ktoré obidve hrávajú v Eurolige. Točí sa to najmä okolo nich, takže musíme zastaviť ich produktivitu a bez nich im to zrejme až tak dobre nepôjde.

Ale tréneri nám na porade povedia omnoho viac, v čom sú silné a na čo sa máme sústrediť.

Švédsko, Bielorusko a na záver skupiny Španielsko, jeden z favoritov turnaja. Keď hráte proti takémuto súperovi, vnímate kvalitu súpera a beriete to ako prestížny zápas?

Je to ďalší zápas v skupine, ale proti Španielkam, proti takým hráčkam, jednoducho nenastupujete každý deň.

Za mňa či ostatné dievčatá môžem povedať, že si to chceme užiť, no musíme hrať to, čo doteraz, čo máme natrénované.

V priebehu poslednej sezóny ste zmenili pôsobisko, z Poľska ste sa sťahovali do Maďarska. A zdá sa, že sa vám v novom pôsobisku zapáčilo, keďže ste predĺžili kontrakt.

Áno, za ten čas, čo som strávila v Pécsi, som bola veľmi spokojná. Teda až na to, že som tam bola dva mesiace a tri týždne z toho som mala covid.

Ale celkovo, tie podmienky tam sú skvelé. Som veľmi rada, že som mala možnosť predĺžiť zmluvu.

Celý ročník ste odohrali v zahraničí. Ako ste si zvykli na nové prostredie?

Zvykla som si celkom rýchlo. Do zahraničia som sa chcela presunúť hlavne preto, aby som sa posunula ďalej a hrala kvalitnejšiu ligu, veľa ťažkých a vyrovnaných zápasov, to bol hlavný dôvod.

Mentalita v Poľsku či Maďarsku nie je taká odlišná oproti tej na Slovensku, tak to pre mňa nebol nejaký skok a celkovo niečo zložité.

Ešte stále sú tu majstrovstvá Európy, no keby sa pozrieme trošku ďalej, máte už v hlave nastavené ciele, s ktorými chcete vstúpiť do ďalšej sezóny?

Tímové ciele asi ešte úplne neriešime, uvidíme, ako bude poskladaný káder. Zatiaľ nemáme podpísané všetky hráčky, tak to bude závisieť aj od toho.

Z individuálnej stránky sa chcem posunúť. Keďže som tam ako zahraničná hráčka, chcem byť líderka mimo palubovky aj na ihrisku. Ak budeme hrať EuroCup, to sú ďalšie skvelé, ťažké zápasy, z ktorých môžem profitovať a ukázať sa.

Náročnú sezónu vám ešte trochu natiahla účasť v reprezentácii. Asi o to dôležitejšie bude cez leto zregenerovať, načerpať sily na ďalší ročník. Ako bude vyzerať váš ideálny oddych?

Určite sa na to veľmi teším a po tejto sezóne som cítila, že to potrebujem. Navyše, mala som covid, takže som to pociťovala pri regenerácii.

Po šampionáte hneď plánujem ísť na dovolenku, kde si úplne oddýchnem a vypnem od všetkého, zmením prostredie.

A potom by som si chcela naplánovať prípravu na novú sezónu. S trénermi sa presne dohodnem ohľadom času a nastavíme kondičnú časť prípravy, rovnako aj basketbalovú, na to sa následne zameriam.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenky prišli pred ME o líderku. Dudášová vie, čím ju treba nahradiť