Tešil sa z medailí Martikána či Gӧnciho. Zomrel člen Siene slávy Dukly Ivan Čierny

Ivan Čierny.
Ivan Čierny. (Autor: dukla.sk)
Sportnet|6. apr 2022 o 12:30

V sobotu by oslavoval 84. narodeniny.

BRATISLAVA. Vo veku nedožitých 84 rokov zomrel bývalý popredný atlét a dlhoročný funkcionár Ivan Čierny. Vojenské Športové Centrum Dukla o tom v stredu informovalo prostredníctvom sociálnych sieti.

Čierny sa narodil 9. apríla 1938 v Čadci. Ako atlét začínal s viacerými disciplínami, ale najväčšie úspechy dosiahol ako prekážkar na 110 metrov. Vôbec ako prvému Slovákovi sa mu podarilo dosiahnuť čas pod 14 sekúnd (13,9 s).

Po skončení aktívnej kariéry spojil svoj život s Armádnym športovým klubom, kde v rokoch 1990 - 2021 zastával funkciu veliteľa armádneho strediska.

"Ako veliteľ AŠK sa radoval z historických olympijských medailí „svojich“ športovcov z Dukly, keď na OH 1996 v Atlante Jozef Gӧnci vystrieľal vôbec prvý olympijský kov pre samostatné Slovensko (bronzový) a Michal Martikán bilanciu výpravy prikrášlil prvým zlatom," pripomína web VŠC Dukla.

Od roku 2006 bol tiež čestným členom SOŠV. Bývalý prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska ho vymenoval do hodnosti brigádny generál vo výslužbe a od roku 2015 aj Ivan Čierny aj členom Siene slávy Dukly.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tešil sa z medailí Martikána či Gӧnciho. Zomrel člen Siene slávy Dukly Ivan Čierny