Zastrelil svoju priateľku. Pistorius sa po rokoch dostane na slobodu

Oscar Pistorius na olympijských hrách v Londýne 2012.
Oscar Pistorius na olympijských hrách v Londýne 2012. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|24. nov 2023 o 13:25

Matka zavraždenej ženy je rázne proti.

JOHANNESBURG. Bývalého juhoafrického bežca Oscara Pistoriusa podmienečne prepustia, z väzenia sa dostane 5. januára.

Paralympijský šampión sa dostane na slobodu po takmer jedenástich rokoch po vražde svojej priateľky Reevy Steenkampovej.

Pistorius ju zastrelil na Valentína v roku 2013 cez dvere kúpeľne. Neskôr tvrdil, že si ju pomýlil s vlamačom. Juhoafrický súd ho po dlhom vyšetrovaní v roku 2016 odsúdil na trinásť rokov väzenia.

Tridsaťsedemročný paralympionik využil svoju druhú šancu na podmienečné prepustenie v priebehu ôsmich mesiacov, v marci mu ju súd zamietol. Matka zavraždenej ženy vyslovila hnev nad rozhodnutím súdu a novinárom povedala:

"Skutočne sa pominuli jeho problémy s návalom hnevu vo väzení?" Dodala, že sa obáva o bezpečnosť akejkoľvek ženy, ktorá príde s ním do kontaktu.

June Steenkampová sa rozhodla nezúčastniť na piatkovom pojednávaní o podmienečnom prepustení vo väznici Atteridgeville neďaleko Pretórie.

Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. (Autor: Twitter DailyAGZA)

"Jednoducho nemôžem nabrať energiu, aby som mu opäť čelila tvárou v tvár," uviedla na vysvetlenie pre BBC Sport. Jej manžel Barry zomrel v septembri, lebo sa nevedel vyrovnať so stratou milovanej dcéry:

"Môj drahý Barry odišiel z tohto sveta úplne zničený myšlienkou, že nedokázal ochrániť svoju dcéru... Veľmi chcel veriť tomu, že Oscar jedného dňa v sebe nájde odvahu povedať úplnú pravdu, ale dosiaľ sa tak nestalo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Zastrelil svoju priateľku. Pistorius sa po rokoch dostane na slobodu