Oscar Pistorius si odpykal polovicu trestu za vraždu, teraz má nárok na podmienečné prepustenie

Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. (Autor: Twitter DailyAGZA)
SITA|21. sep 2023 o 15:20

Odvolacia komisia v marci chybne usúdila, že nárok na podmienečné prepustenie bude mať až v auguste 2024.

KAPSKÉ MESTO. Juhoafrický šesťnásobný paralympijský zlatý medailista v paraatletike Oscar Pistorius mal v marci podľa juhoafrických zákonov nárok na podmienečné prepustenie a možno mu nesprávne zamietli predčasné prepustenie z väzenia pre nesprávny odhad týkajúci sa toho, kedy si začal odpykávať trest na 13 rokov a 5 mesiacov za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej zo 14. februára 2013.

Polovicu trestu si odpykal 21. marca

Odvolacia komisia v marci chybne usúdila, že minimálna doba trestu, ktorú si musí odsedieť pred prípadným oslobodením, uplynie až v auguste 2024.

Orgány justičných a nápravných služieb v utorok predložili dokumenty najvyššiemu ústavnému súdu v krajine a uviedli, že nebudú namietať proti odvolaniu Pistoriusa s argumentom, že si odsedel predpísaný čas vo väzení a mal by byť okamžite vyhlásený za oprávneného na podmienečné prepustenie.

Páchatelia odsúdení na viac ako dva roky väzenia v Juhoafrickej republike si musia odpykať polovicu trestu, aby mali nárok na podmienečné prepustenie.

Nové dokumenty predložené ústavnému súdu naznačujú, že išlo o chybu a že úrady uznávajú, že Pistorius si polovicu trestu odpykal 21. marca.

Odsúdený na 13 rokov a 5 mesiacov

Aktuálne 36-ročný Pistorius v súvislosti s vraždou Steenkampovej tvrdil, že si v polospánku pomýlil obeť s možným narušiteľom súkromia a cez zatvorené kúpeľňové dvere strieľal na domnelého vlamača.

Pôvodne ho odsúdili za zabitie, odvolací súd však neskôr zmenil právnu kvalifikáciu skutku na vraždu a poslal ho za mreže na šesť rokov.

Prokuratúra sa odvolala: poukazovala na to, že uložený trest podľa nej nie je adekvátny závažnosti zločinu, s čím vyššia inštancia súhlasila a vymerala vinníkovi dlhšie odňatie slobody - na 13 rokov a 5 mesiacov.

Rodičia obete sú proti

Rodičia zosnulej niekdajšej topmodelky Barry a June Steenkampovci sa v marci postavili proti Pistoriusovmu podmienečnému prepusteniu.

Barry Steenkamp zomrel minulý týždeň vo veku 80 rokov. Začiatkom tohto roka povedal, že Pistorius by mal zostať vo väzení.

Oscar Pistorius získal šesť zlatých medailí na paralympijských hrách v kategórii T44 v šprintoch na 100, 200 či 400 metrov.

V roku 2012 sa predstavil na OH 2012 v Londýne, kde na 400 m nepostúpil zo semifinále a bol súčasťou štafety JAR na 4x400 m, ktorá skončila ôsma a po dopingu dvoch členov ruského kvarteta figuruje vo výsledkoch na 7. pozícii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Oscar Pistorius si odpykal polovicu trestu za vraždu, teraz má nárok na podmienečné prepustenie