10.08.2024 08:00
Deň 15
Minúta po minúte
Live

Belgičanka dovŕšila zlatý hetrik. Vnímam to ako zápis do histórie, hovorí

Nafissatou Thiamová.
Nafissatou Thiamová. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. aug 2024 o 09:47

Sedembojárka vyrovnala zápis poľskej kladivárky Anite Wlodarczykovej.

PARÍŽ. Zlato v Riu de Janeiro 2016, úspešná obhajoba v Tokiu 2021 a napokon dovŕšený zlatý hetrik v Paríži 2024.

Belgičanka Nafissatou Thiamová sa ako prvá sedembojárka v histórii dočkala zisku troch zlatých olympijských medailí za sebou.

Legendárna Američanka Jackie Joynerová-Kerseeová, ktorá úspešne kombinovala sedemboj a skok do diaľky, sa dočkala v sedemboji "len" dvoch zlatých a jednej striebornej medaily v rokoch 1984 - 1992.

Tri zlaté v rovnakej disciplíne na olympijských hrách, to sa v ženskom atletickom svete predtým podarilo len poľskej kladivárke Anite Wlodarczykovej, ktorá dosiahla zlatý olympijský hetrik v rokoch 2012, 2016 a 2021.

Nafissatou Thiamová vyhrala parížsky sedemboj so ziskom 6880 bodov, čo je najväčší bodový zisk zo všetkých troch jej olympijských triumfov.

V záverečnom behu na 800 m finišovala ako šiesta a stačilo jej to na zachovanie náskoku 36 bodov pred Britkou Katarinou Johnsonovou-Thompsonovou (6 844).

Bronz získala Thiamovej krajanka Noor Vidtsová (6707).

"Stálo to veľa práce a úsilia. Som veľmi šťastná, ale aj veľmi unavená, ak mám byť úprimná. Teraz potrebujem čas na oddych. Budem už len tak sledovať atletiku," povedala Thiamová.

Dvadsaťdeväťročná Belgičanka vravela, že sa cíti výnimočne.

"Vnímam to ako zápis do histórie. Myslím však aj na to, že chvíle triumfy sú sprevádzané veľkou obetavosťou, bolesťou a oddanosťou športu.

Mnohokrát som sa cítila osamelá a nedocenená, ale potom prídu víťazstvá a tie všetko zmenia. Zrazu cítite už len radosť a vďačnosť," dodala všestranná atlétka, ktorá v sebe snúbi belgické gény po matke a senegalské po otcovi.

Thiamová dobre vie, aké náročné je počas dvoch dní na vrcholnom podujatí predviesť svoje maximá v zdanlivo úplne rozdielnych disciplínach, akými sú skok do diaľky, skok do výšky. hod oštepom, vrh guľou, šprinty na 200 m, 100 m prek. a beh na 800 m.

Okrem troch olympijských prvenstiev má v zbierke úspechov aj tri tituly majsterky Európy a dva tituly majsterky sveta.

"Som veľký atletický fanúšik, ale zo všetkého najradšej mám sedemboj. Kombinácia viacerých disciplín je u mňa tá pravá láska," dodala Thiamová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Belgičanka dovŕšila zlatý hetrik. Vnímam to ako zápis do histórie, hovorí