Meno predala Kremľu a budovala Putinov kult. Z Ruska odišla ďalšia športová osobnosť

Jelena Isinbajevová podporovala ruského prezidenta a od roku 2017 bola členkou Putin tímu.
Jelena Isinbajevová podporovala ruského prezidenta a od roku 2017 bola členkou Putin tímu. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|26. júl 2023 o 08:00

Po začiatku vojny sa odsťahovala Isinbajevová na Tenerife.

BRATISLAVA. V časoch najväčšej slávy bola osobnosť. Štartovala na najväčších podujatiach, bola jednou z tvárí výrobcu športových potrieb Nike, 17-krát prekonala svetový rekord a na pretekoch, kde štartovala, začínala skákať v momente, keď jej súperky už končili. 

Jelena Isinbajevová sa preslávila v skoku o žrdi. Dva razy vyhrala olympiádu, je trojnásobná majsterka sveta, ďalšie štyri tituly z MS vybojovala v hale. V prvých rokoch nového milénia v ženskej žŕdke dominovala. 

A bola jednou z najväčších osobností ruského športu. Po skončení kariéry sa začala angažovať v olympijskom hnutí. Zastupuje záujmy športovcov v rámci Medzinárodného olympijského výboru. 

Hodnosť majora jej udelil minister

Pred zopár dňami upozornil španielsky portál El Digital Sur, že bývalá skokanka sa presťahovala na Tenerife. Priletela sem spolu s manželom Nikitom Petinovom, tiež bývalým ruským reprezentantom v hode oštepom, a dvomi deťmi.

Skokanka, ktorá mala blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, si začala plánovať budúcnosť v zahraničí už v minulosti.

VIDEO: Investigatívny tím A. Navaľného o Isinbajevovej nečakanom odchode

Veľa času zvykla tráviť v Monaku. V roku 2018 si na Kanárskych ostrovoch kúpila luxusný penthouse za rovný milión eur. 

Lenže vojna na Ukrajine zrejme zasiahla aj do jej života a v priebehu niekoľkých dní sa rozhodla, že najlepšie bude čo najskôr sa presťahovať do Španielska. 

Podľa investigatívneho tímu Alexeja Navaľného už vo februári 2022 kúpila na Kanárskych ostrovoch ďalšie dve vily v celkovej hodnote 2 milióny eur. Vďaka tejto investícii sa jej podarilo získať aj povolenie na trvalý pobyt už v marci.

Dva a pol týždňa po začiatku vojny na Ukrajine.  

Isinbajevová pritom roky vystupovala ako veľký patriot. Bola členkou armádneho klubu CSKA a mala hodnosť majora. Udelil jej ju v roku 2015 minister obrany Šojgu.

Svoje meno predala Kremľu

Nachádzate sa tu:
Aktuálna téma»Vojna na Ukrajine»Meno predala Kremľu a budovala Putinov kult. Z Ruska odišla ďalšia športová osobnosť