Česko prežíva najlepšiu olympiádu v histórii. V hode oštepom získalo dve medaily

Jan Vadlejch.
Jan Vadlejch. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|7. aug 2021 o 14:30

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý sa postavili na stupne víťazov.

OH Tokio 2020 

Hod oštepom - finále, muži:

1.

Neeraj Chopra

India

87,58 m

2.

Jakub Vadlejch

Česko

86,67 m

3.

Vítězslav Veselý

Česko

85,44 m

4.

Julian Weber

Nemecko

85,30 m

5.

Arshad Nadeem

Pakistan

84,62 m

TOKIO. Neeraj Chopra vybojoval pre Indiu historicky prvé olympijské zlato v atletike. V sobotu triumfoval na OH v Tokiu v súťaži oštepárov výkonom 87,58 m.

Spoločnosť na stupni víťazov mu robia prekvapivo hneď dvaja Česi, striebro a bronz získali Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý.

Senzáciou bolo až deviate miesto topfavorita súťaže Nemca Johannesa Vettera, ktorý sa výkonom 82,52 neprebojoval ani medzi osmičku do užšieho finále.

Dvadsaťtriročný Chopra dosiahol svoj víťazný pokus v druhej sérii, Vadlejch (86,67) i Veselý (85,44) dosiahli svoje sezónne maximá. O 14 centimetrov ušlo pódium ďalšiemu Nemcovi Julianovi Weberovi na štvrtej priečke.

Fascinujúca šou Čechov

"Fascinujúca šou českých oštepárov v Tokiu," píše český portál iDnes.cz. Česi dovedna získali už jedenásť cenných kovov a prežívajú vôbec najúspešnejšiu olympiádu v ére samostatnosti.

V Tokiu získali štyri zlaté, štyri strieborné a tri bronzové medaily. Ide o konečnú bilanciu, keďže Vadlejch a Veselý boli poslední českí zástupcovia na tohtoročnej olympiáde.

Obaja si vylepšili sezónne maximá už v kvalifikácii, vo finále sa ešte prekonali. Počas finále medzi sebou konverzovali a tešili sa aj s tribúnami, kde ich podporoval aj trojnásobný olympijský víťaz Jan Železný.

Vadlejch vďačí za medailu Veselému

Na medailové pozície sa najskôr dostal 38-ročný Veselý, najstarší z finalistov. V tretej sérii hodil 82,63 m, svoje sezónne maximum vylepšil o tri metre. 

„Ja nemám slov. Pred deviatimi rokmi som si tu medailu ani neužil, keďže som ju dostal až spätne,“ hovoril prekvapený Veselý v rozhovore pre ČT.

Zaradil sa na druhú pozíciu za Chopru, zosadil ho z nej až po piatej sérii jeho krajan. Vadlejch priznal, že ho úspech kolegu motivoval. "On je ten, ktorý môže za moju striebornú medailu," citujú ho české médiá.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Česko prežíva najlepšiu olympiádu v histórii. V hode oštepom získalo dve medaily