Pólistka z Piešťan získala olympijskú medailu. S maďarským tímom

Nataša Rybanská blokuje strelu na olympiáde.
Nataša Rybanská blokuje strelu na olympiáde. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|3. aug 2021 o 18:30 (aktualizované 7. aug 2021 o 09:20)

V zápase o bronz dala Nataša Rybanská prvý gól.

TOKIO. Pred štyrmi rokmi o olympiáde len snívala. Postupne sa zo sna stával reálny cieľ.

Nataša Rybanská pred odchodom do Maďarska nevedela ani slovo po maďarsky, na olympijských hrách v Tokiu však s maďarskou reprezentáciou vodných pólistiek získala bronzovú medailu.

Takmer sa rozplakala

„Nevedela som, aký je rozdiel medzi pozdravmi szia a sziasztok,“ vysvetľovala s úsmevom pred kamerami športovej stanice maďarskej verejnoprávnej televízie M4 Sport Nataša Rybanská.

Rodáčka z Piešťan bola legionárkou maďarského klubu Szentes, keď jej na svätého Valentína položili zásadnú otázku. Maďarskí reprezentační tréneri sa jej spýtali, či má záujem hrať za národný tím.

„Musela som sa držať na uzde, aby som sa nerozplakala pred trénerom národného tímu. Hneď, ako sa ma to opýtali, vedela som, že poviem áno. To je príležitosť, akú som nemohla odmietnuť,“ vravela Rybanská vo februári v rozhovore pre Sportnet.

Vodnopólová veľmoc

Vedela, že s maďarským tímom bude mať oveľa väčšiu šancu dostať sa na olympijské hry.

Vodné pólo je jeden z najúspešnejších športov v Maďarsku, mužská reprezentácia má z olympijských hier neuveriteľných deväť zlatých a k tomu po tri strieborné a bronzové medaily.

Ženské vodné pólo figuruje v olympijskom programe od roku 2000, Maďarky vtedy ešte na turnaji chýbali. V roku 2004 sa umiestnili na šiestom mieste a na ďalších troch hrách boli vždy štvrté.

Aj v Tokiu sa dostali do semifinále, keď vo štvrťfinále zdolali Holandsko 14:11.

Prvý olympijský gól

Maďarky vyhrali nad Holanďankami siedmy raz po sebe. V tretej štvrtine strelila gól aj Rybanská, bol to jej vôbec prvý presný zásah na olympiáde.

Maďarky na úvod olympijského turnaja remizovali s Ruskami 10:10, v tomto zápase Rybanská nehrala. Pod piatimi kruhmi debutovala v súboji s Američankami, ktoré zatiaľ na všetkých olympijských turnajoch stáli na pódiu a na posledných dvoch hrách triumfovali.

Nataša Rybanská (v čiapke číslo 11) oslavuje so spoluhráčkou víťazstvo nad Američankami.
Nataša Rybanská (v čiapke číslo 11) oslavuje so spoluhráčkou víťazstvo nad Američankami. (Autor: SITA/AP)

Zdolali aktuálne šampiónky

Maďarky však proti nim podali vynikajúci výkon a zvíťazili 10:9. „Je to nezabudnuteľný zápas, zdolali sme olympijské šampiónky. Bol to tvrdý boj, moja hlava ešte stále nedostáva dostatok kyslíka,“ poznamenala po stretnutí Rybanská.

V bazéne nechýbala ani v stretnutiach s Japonskom a Čínou. Prvý z nich Maďarky vyhrali 17:13, potom však trochu prekvapujúco podľahli Číne 9:11.

Reprezentačný tréner Attila Bíró upozorňoval ešte pred olympiádou na to, že sa nestáva často, aby niekto vyhral olympijský turnaj bez zaváhania, každý tím zažije aj slabšie chvíľky. 

Maďarky však mali slabší úvod aj v semifinále a doplatili na pobabranú prvú štvrtinu. Španielkam podľahli 6:8 a znovu ich čakal zápas o bronz.

Prvý gól v súboji s Ruskami dala práve Rybanská. V polčase Maďarky viedli 7:5, v tretej štvrtine však o náskok prišli a Rusky otočili výsledok vo svoj prospech na 8:7. Zverenky Attilu Bíróa sa však dokázali zmobilizovať a napokon zápas vyhrali 11:9. Posledný gól strelila brankárka Alda Magyariová do prázdnej bránky, keď už Rusky útočili so siedmimi hráčkami. 

Priateľská povaha

Rybanská odohrala svoj prvý zápas za maďarskú ženskú reprezentáciu v roku 2018. Bola aj členkou tímu, ktorý na vlaňajších majstrovstvách Európy získal bronz.

Do družstva zapadla a rýchlo si osvojila aj jazyk. Pred olympiádou sa už pre médiá vyjadrovala plynule po maďarsky, používala aj slangové výrazy.

„Asi sa mi to podarilo vďaka mojej otvorenej povahe, rada sa rozprávam s ľuďmi. Vo vode som iná, prísnejšia, vážnejšia. Ale na brehu z toho veľa nevidieť,“ dodala s úsmevom v rozhovore pre M4 Sport.

Predolympijské interview uzavrela optimisticky: „Súdržnosť a vôľa tohto družstva nás môžu vyniesť veľmi vysoko.“ Výkony v bazéne jej slová absolútne potvrdili.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Vodné pólo»Pólistka z Piešťan získala olympijskú medailu. S maďarským tímom