Slovákov chválili za prezentáciu, Bratislava však boj o kongres prehrala

Matej Tóth.
Matej Tóth. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
TASR|14. okt 2021 o 17:30

Prezidentom Európskej atletiky sa stal Bulhar.

LAUSANNE. Bulhara Dobromira Karamarinova zvolili za prezidenta Európskej atletiky (EA). Na mimoriadnom volebnom kongrese v Lausanne bol jediným kandidátom na pozíciu, ktorú do marca minulého roka zastával už zosnulý Svein Arne Hansen.

Vo voľbách dejiska kongresu EA v roku 2023 uspela srbská metropola Belehrad s 25 hlasmi, za Bratislavu hlasovalo 18 delegátov a litovský Vilnius dostal 6 hlasov.

Chce slúžiť Európskej atletike

Karamarinov sa stal šiestym prezidentom Európskej atletiky po Adriaanovi Paulenovi (1970-1976), Arthurovi Goldovi (1976-1987), Carlovi-Olafovi Homenovi (1987-1999), Hansjorgovi Wirzovi (1999-2015) a Sveinovi Arne Hansenovi (2015-2020).

Karamarinov prebral povinnosti po Hansenovi, ktorý utrpel mozgovú príhodu a nebol schopný zastávať funkciu.

"Ďakujem za podporu a dôveru, ktorú ste mi prejavili. Napriek tomu, že som vo voľbách nemal protikandidáta, túto podporu a dôveru nepovažujem za samozrejmosť. Je pre mňa obrovskou cťou byť zvolený za prezidenta.

Chcem aj naďalej slúžiť Európskej atletike. Mojim cieľom je urobiť maximum, aby som vám oplatil vašu podporu a dôveru," citoval Karamarinova web EA.

Za viceprezidenta EA zvolili delegáti Francúza Jeana Graciu. Získal 30 hlasov, jeho protikandidáta Ericha Teigamägiho z Estónska volili 19 delegáti.

Slovákov na kongrese chválili

Bratislava v snahe usporiadať kongres EA v roku 2023 neuspela.

"Veľká väčšina delegátov – aj takí, čo za nás nehlasovali – sa zhodli, že naša prezentácia bola jednoznačne najkrajšia. Mali sme v nej videá o Bratislave, slovenskom športe i našej atletike, prekvapením pre delegátov bolo osobné pozvanie do Bratislavy od Mateja Tótha a bola unikátna aj tým, že sa končila krátkym príhovorom pani prezidentky Čaputovej.

Žiaľ, súdržný blok 21 krajín z balkánskej asociácie podporujúci kandidatúru Belehradu, ku ktorým sa pridali ešte ďalšie štyri, sme neprelomili. Nás podporili najmä krajiny zo západnej a severnej Európy. Keďže Belehrad získal už v prvom kole volieb potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé, kde sme mali vraj oveľa väčšiu šancu, sa už neuskutočnilo. Celkovo máme pocit naozaj dobre vykonanej práce, avšak, žiaľ, s nie s očakávaným výsledkom," uviedol pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ) jeho prezident Peter Korčok.

Nový prezident EA Dobromir Karamarinov v prítomnosti šéfa Svetovej atletiky (WA) Sebastiana Coea však ponúkol slovenskej metropole možnosť usporiadať v roku 2023 konvent Európskej atletiky (European Athletics Convention), spojený už tradične s vyhlasovaním najlepších európskych atlétov v danom roku.

"Vedenie EA vidí, že sme aktívni a snažíme sa, zrejme preto prišla aj táto zaujímavá ponuka, ktorá je veľkou šancou odprezentovať našu krajinu, naše hlavné mesto i našu atletiku,“ poznamenal Korčok pre portál atletika.sk.

Informoval aj o tom, že delegáti kongresu schválili zaradenie chodeckých pretekov na 35 km do programu ME namiesto doterajšej päťdesiatky: "Aj vďaka našej iniciatíve bude chôdza na 20 km a takisto polmaratón mužov i žien súčasť ME v olympijskom roku.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovákov chválili za prezentáciu, Bratislava však boj o kongres prehrala