Olympijská šampiónka spoznala svoj trest, odpracuje si ho

Caster Semenyová.
Caster Semenyová. (Autor: Kamran Jebreili TASR/AP)
SITA|12. máj 2021 o 17:10

Semenyová bojuje aj o účasť na OH v Tokiu.

KAPSKÉ MESTO. Dvojnásobná olympijská šampiónka v behu na 800 metrov Caster Semenyová dostala trest v podobe 50 hodín verejnoprospešných prác. 

Juhoafrická polícia ju totiž počas minulého prichytila pri rýchlej jazde automobilom. V Pretórii sa bežkyňa postavila pred súd, pred ktorým priznala vinu a po zaplatení pokuty 35 amerických dolárov dostala spomenutý trest.

Pred sudcu sa postaví ešte v auguste, dovtedy musí splniť prepísaný záväzok.

Tridsaťročná Semenyová nemôže na OH v japonskom Tokiu obhajovať najcennejší kov spod piatich kruhov z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016.

Podľa najnovších pravidiel Svetovej atletiky (WA) má príliš vysokú hladinu prirodzeného testosterónu v tele. WA zaviedla limity pre behy od 400 m až po jednu míľu a ak atlétky nespĺňajú predpísanú normu, nesmú súťažiť.

Vysoká hladina testosterónu im totiž dáva neférovú výhodu.

Semenyová sa odmietla podriadiť a neúspešne napadla pravidlá ma Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne, neskôr vo Švajčiarsku aj na civilnom súde.

Podľa jej právnikov športovkyňa tento boj nevzdala a chce sa brániť na Európskom súde pre ľudské práva.

Semenyová sa síce na OH v Tokiu nepredstaví na 800 m, no pokúša sa splniť predpísaný časový limit na 5000 m. Na tejto vzdialenosti sa nedávno stala národnou šampiónkou, potrebný čas však vtedy nezabehla.

"Ak sa na olympiádu nedostanem, nebude to koniec sveta," povedala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Olympijská šampiónka spoznala svoj trest, odpracuje si ho