VIDEO: Duplantis opäť prekonal svetový rekord! Už tretíkrát v tomto roku

Armand Duplantis po prekonaní svetového rekordu v Chorzówe na mítingu Diamantovej ligy.
Fotogaléria (5)
Armand Duplantis po prekonaní svetového rekordu v Chorzówe na mítingu Diamantovej ligy. (Autor: REUTERS)
TASR, REUTERS|25. aug 2024 o 18:28 (aktualizované 25. aug 2024 o 23:10)

Hodnotu svetového rekordu posunul na 626 cm.

CHORZÓW. Švédsky žrdkársky fenomén Armand Duplantis opäť vylepšil svetový rekord.

Po tom, čo skočil na OH 2024 v Paríži 625 cm, posunul jeho hodnotu na nedeľňajšom podujatí Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe na 626 cm.

Latku prekonal na druhý pokus, pričom na predošlý rekord potreboval v Paríži tri. Vtedy posunul najlepší výkon olympijskej histórie o priepastných 22 cm.

VIDEO: Armand Duplantis prekonal svetový rekord

"Mondo" skočil v Chorzowe na prvý pokus 562, 592 aj 600 cm. Svoju neuveriteľnú výkonnosť potvrdil skokom, pri ktorom sa síce latka mierne zatriasla, no nič to nezmenilo na tom, že 24-ročný Švéd vylepšil rekord už tretíkrát v tomto roku.

Duplantis si v Chorzówe vybojoval víťazstvo už pokusom na 600 cm. Následne zdvihol latku na 626 cm a poľské publikum čakalo so zatajeným dychom.

Jeho prvý pokus bol slabý, čo možno znížilo očakávania publika, ale potom sa Švéd za obrovského povzbudzovania divákov vrátil na dráhu, rozbehol sa a skočil.

Fotogaléria: Armand Duplantis prekonal svetový rekord v Chorzówe na Diamantovej lige

"Je to takmer zvláštny a neprirodzený pocit, keď sa mi od divákov dostáva počas súťaže toľko lásky a podpory. Vidím to najmä v Poľsku," povedal po úspešnom pokuse Duplantis.

"Energia na tomto štadióne je z roka na rok lepšia. Môj prvý svetový rekord tiež padol v Poľsku, v hale v Toruni (v roku 2020), takže mám na toto miesto skvelé spomienky," pokračoval.

Po prekonaní méty 625 cm na OH v Paríži bolo cítiť, že ešte neskončil. "Tento rok som sa sústredil na olympijské hry, rekord prišiel prirodzene, pretože som bol v dobrej forme," priblížil Duplantis. "Takže dnešný rekord ma neprekvapil, ale som zaň vďačný."

Žrdkársky fenomén má iba 24 rokov, ale svetový rekord prekonal už deviatykrát.

Druhé miesto si vybojoval strieborný medailista z Paríža Sam Kendricks z USA, ktorý pokoril hranicu 600 cm, ale pri pokuse na 608 cm už neuspel. Tretí skončil bronzový Grék z Paríža Emmanouil Karalis, ktorý rovnako dosiahol 600 cm.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»VIDEO: Duplantis opäť prekonal svetový rekord! Už tretíkrát v tomto roku