Latky sa dotkol kolenami, ale nespadla. Duplantis tretíkrát trhol svetový rekord

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. mar 2022 o 13:45

Skúšal som to asi päťdesiatkrát, vravel skokan o žrdi.

BELEHRAD, BRATISLAVA. Armand Duplantis zo Švédska na pondelkovom halovom atletickom mítingu v Belehrade prekonal svoj vlastný svetový rekord v skoku o žrdi. Doterajšie maximum z februára 2020 zlepšil o jeden centimeter na 6,19 m.

Duplantisovi sa svetový rekord podarilo prekonať už trikrát. Najprv predvlani v Toruni pokoril hranicu 6,17 metra a o týždeň na to ju posunul o centimeter v Glasgowe.

Dvadsaťdvaročný olympijský šampión z Tokia sa v uplynulých dvoch rokoch viackrát pokúšal o zdolanie tejto výšky. V Belehrade ju pokoril na tretí pokus.

Kolenami jemne zavadil o latku, tá však zostala na mieste.

“Mám pocit, že som sa o prekonanie rekordu pokúšal päťdesiatkrát. Nikdy predtým som nemal pred sebou výšku, ktorá mi robila také problémy. Počas týchto dvoch rokov to bol naozaj tvrdý boj. Som naozaj šťastný,“ povedal Duplantis podľa webu Svetovej atletiky.

Do srbskej metropoly sa Švéd vráti koncom tohto mesiaca na halové majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia od 18. do 20. marca. Predchádzajúci šampionát v Číne 2020 zrušili pre pandémiu covid-19.

Titul z prestížneho podujatia Duplantisovi chýba a v Belehrade bude patriť k najväčším favoritom.

Jeho prvým medzinárodným úspechom je titul majstra sveta v skoku o žrdi na šampionáte do 17 rokov v roku 2015. O dva roky neskôr vylepšil juniorský svetový rekord najprv na 575 cm, neskôr na 590 cm. V júli 2017 sa stal juniorským majstrom Európy.

Pri svojom prvom štarte medzi dospelými obsadil na svetovom šampionáte deviate miesto. Na MS 2019 prehral na pokusy vo finále s Američanom Samom Kendricksom a vybojoval striebornú medailu.

K najcennejším titulom Duplantisa patrí zisk zlata z letných olympijských hier v Tokiu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Latky sa dotkol kolenami, ale nespadla. Duplantis tretíkrát trhol svetový rekord