Sporná penalta zatienila Demitrov výkon i radosť z nového štadióna

Zsolt Kalmár z Dunajskej Stredy v súboji s Milanom Corrynom z Trenčína
Zsolt Kalmár z Dunajskej Stredy v súboji s Milanom Corrynom z Trenčína (Zdroj: TASR, Autor: Radovan Stoklasa)
Titanilla Bőd|14. feb 2021 o 22:00

Dunajská Streda vyrovnala v Trenčíne v samom závere.

TRENČÍN. Takmer tisíc dní. Toľko trvalo, kým sa futbalisti Trenčína mohli vrátiť na svoj zrekonštruovaný štadión na Sihoti. Po 998 dňoch a 81 zápasoch sa AS predstavil vo svojom vynovenom stánku.

Tribúny budúcnosti, kabíny minulosti

Štadión, ktorý pútal pozornosť aj v minulosti vďaka majestátnemu hradu v pozadí, už má tri nové tribúny. Tá štvrtá, kde sa nachádzajú aj hráčske kabíny a miestnosti pre rozhodcov či novinárov, ešte čaká na rekonštrukciu.

„Keď to bude hotové, bude to jeden z najkrajších štadiónov na Slovensku. Naozaj bude to fantastický štadión. Šatne však zatiaľ vyzerajú, ako keby sme sa ocitli v minulosti,“ poznamenal tréner Dunajskej Stredy Bernd Storck.

Nemecký kouč sa pred zápasom dohadoval aj o umiestnení provizórnych lavičiek. Chcel ich mať k bližšie k ihrisku. „Povedali mi však, že to nie je dovolené,“ uviedol tréner.

Sebavedomí Trenčania

Po stretnutí sa už to zdalo ako nepodstatná banalita. V Trenčíne sa totiž hral výborný zápas, kde obe mužstvá chceli hrať futbal, priebeh však poznamenal sporný okamih v nadstavenom čase.

Trenčín hral jednoduchý, priamočiary futbal. Jeho hráči sa rýchlymi narážačkami uvoľnili a šprintovali do otvoreného priestoru. „Hrali veľmi sebavedomo. Boli veľmi motivovaní v každom súboji jeden na jedného. To nás možno zaskočilo,“ uznal Storck.

Jeho tím sa ťažko vysporiadal so systémom na troch stopérov. DAC toto riešenie zvolil preto, lebo na ľavej strane obrany nemá adekvátnu náhradu za zraneného Erica Davisa.

Po polhodine hry Trenčín vyhrával 2:0. Prvý gól dal po peknej spolupráci Milana Corryna s Hamzom Čatakovičom Jakub Kadák, druhý po perfektne načasovanej prihrávke vsietil Lucas Demitra.

Corryn sa však ešte v prvom polčase zranil a cez polčas musel byť vystriedaný i Kadák. „Zmenilo to našu hru, tie zvyky a automatizmy už nefungovali tak, ako predtým,“ poukázal na dôležitý fakt trenčiansky tréner Stijn Vreven.

Trenčín spred dvoch mesiacov by prehral

V druhom polčase sa Dunajská Streda vrátila do zápasu. Cez prestávku nastúpil Marko Divkovič, ktorý nebol ešte celkom fit a tak v základnej zostave nefiguroval. Priniesol do hry hostí potrebné oživenie.

Pomohol aj prechod na zažitý systém so štvorčlennou obrannou líniou.

DAC v priebehu štyroch minút vyrovnal: najprv skóroval Ion Nicolaescu, potom z penalty Zsolt Kalmár. Pre maďarského reprezentanta bol to dvanásty presný zásah v sezóne.

„Trenčín spred dvoch mesiacov takéto zápasy prehral. Dnes si však chlapci našli v sebe vôľu a znovu sme išli do vedenia. Je to veľký krok vpred,“ chválil svojich zverencov Stijn Vreven.

Rýchlo však dodal: „Sme sklamaní, že napokon máme len jeden bod.“

Po góle Hamzu Čatakoviča, ktorým upravil na 3:2, sa zdalo, že Trenčín získa všetky tri body.

Sporná penalta

V nadstavenom čase po súboji Adriána Slávika s Abdulrahmanom Taiwom zapískal rozhodca Ivan Kružliak pokutový kop. Opakované televízne zábery však faul nepotvrdili.

Generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček sa hlasno rozčuľoval na tribúne, niekoľko fanúšikov AS, ktorí fandili spoza plota, nechceli veriť vlastným očiam.

Penaltu premenil Eric Ramírez, hoci rozhodca ju nechal opakovať pre vbehnutie hráča do šestnástky.

„Nevidel som tú situáciu, nemôžem ju hodnotiť,“ diplomaticky sa ohradil Bernd Storck.

„Ak tam bol faul, tak na nášho hráča,“ mal v tom jasno Stijn Vreven.

Penalta vyvolala vášne aj na sociálnych sieťach. „Ten, čo kopal, ju mal poslať až do Váhu, ak by bol športovec,“ napísal fanúšik Trenčína.

Podobné názory vyslovili aj niektorí priaznivci Dunajskej Stredy. Väčšina však bola rada za bod. „Aj my môžeme mať šťastie raz za sto rokov,“ vyhlásil ďalší fanúšik žlto-modrých.

Demitra mal i mečbal

Rušný záver zápasu trochu zatienil výborný debut Lucasa Demitru. Syn nebohej hokejovej legendy nastúpil v základnej zostave. Hral nebojácne a s mladíckou drzosťou.

Hráčov DAC niekoľkokrát prešprintoval a svoj výkon korunoval gólom.

Skóroval aj vo svojom prvom prípravnom stretnutí a teraz sa mu to podarilo i v súťažnom zápase.

„Videli sme už v príprave, že je to veľmi dobrý hráč. Ukázal svoje kvality,“ chválil spoluhráča Hamza Čatakovič.

„Užil som si zápas, škoda, že sme nevyhrali,“ uviedol po stretnutí Demitra.

Nájazd v prvom polčase premenil s prehľadom, ďalší gól mal na kopačkách i v druhom dejstve, za stavu 3:2. Úspešnejší bol však brankár Martin Jedlička. Zneškodnil tak mečbal.

„Nevšimol som si, že som sám,“ okomentoval situáciu Demitra.

Už to nie je o slávnom otcovi

Má 17 rokov, presne v tomto veku debutoval aj jeho otec Pavol Demitra v drese Trenčína vo federálnej hokejovej lige.

„Celý život počúval len to, že jeho otec je legenda. Po prvý raz sa nehovorí o jeho otcovi, ale o ňom samotnom,“ zdôraznil tréner Vreven.

"Meno je určite do veľkej miery aj zaväzujúce. Často sa rozprávame aj na túto tému. Je veľmi dôležité, aby sa aj on snažil túto záležitosť odčleniť,“ povedal o Demitrovi prednedávnom v rozhovore pre Sportnet generálny manažér klubu Róbert Rybníček.

Vreven sa nepozerá na Demitrovo dedičstvo.

„Vy novinári poznáte jeho príbeh oveľa lepšie než ja. Nikdy sme sa spolu nebavili o jeho otcovi. Z Lucasa sa stáva veľká osobnosť. Vôbec nepochybujem, že z neho bude profesionálny futbalista,“ dodal belgický kouč.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Sporná penalta zatienila Demitrov výkon i radosť z nového štadióna