Šéf Trenčína: Demitra môže byť zaujímavý aj pre európsky futbal

Lucas Demitra v červenom drese.
Lucas Demitra v červenom drese. (Autor: AS Trenčín)
Pavol Spál|29. jan 2021 o 07:45

Je Demitra junior skutočne futbalový talent?

Po jeho zosnulom otcovi Pavlovi nesie v Trenčíne meno staručký hokejový štadión. Lucas Demitra (17) môže vyniknúť v novej futbalovej aréne, ktorá vyrástla kúsok vedľa Na Sihoti. Namiesto korčúľ miluje skôr kopačky. Začiatkom týždňa debutoval v drese prvého tímu AS Trenčín a hneď zaujal gólom. "Je veľmi rýchly hráč a strieľa góly," opisuje syna legendárneho hokejistu RÓBERT RYBNÍČEK, generálny riaditeľ AS TRENČÍN. 


Ako by ste Lucasa Demitru futbalovo charakterizovali? 

V Trenčíne prešiel všetkými vekovými kategóriami, sledujeme jeho vývoj. Je vo fáze, keď prechádza z dorastu do mužského futbalu. Premiéra v áčku mu vyšla veľmi slušne. Má veľkú motiváciu na sebe pokračovať. Lucas je talentovaný a záleží iba od neho, ako bude svoj talent rozvíjať. Pre každého mladého hráča je dôležitá mentálna stránka. 

Slávne meno na jednej strane pomáha, ale na druhej aj priťažuje. Od malička sa spomína, že je veľký futbalový talent. Môžete to potvrdiť? 

Realita je stále rovnaká. To, že bol jeho otec veľmi známy, je jedna vec. Lucas Demitra má svoj život, svoje možnosti a svoje predpoklady. A nikto zaňho nič nespraví. Všetko je iba v jeho rukách.

Meno je určite do veľkej miery aj zaväzujúce. Často sa rozprávame aj na túto tému. Je veľmi dôležité, aby sa aj on snažil túto záležitosť odčleniť. Musí bojovať predovšetkým sám za seba, svoju budúcnosť. Niektoré veci sa nedajú ovplyvniť, z mena sa nedá žiť. Urobíme všetko preto, aby sme mu pomohli. 

Lucas Demitra v drese slovenskej reprezentácie do 15 rokov.
Lucas Demitra v drese slovenskej reprezentácie do 15 rokov. (Autor: SFZ/ROMAN FERSTL)

Vynikal medzi rovesníkmi?

Vždy bol rýchly, vedel sa dostať do šance a dať gól. Vo všetkých vekových kategóriách patril k najlepším strelcom, aj keď hrával s o rok staršími. Má to prirodzene dané. Verím, že to bude napĺňať aj v mužskej kategórii.

Teraz trošku vyrástol, čiže musí z pohľadu silovo - dynamických záležitostí doladiť fyzično. Má veľmi slušnú pravú aj ľavú nohu, čo je veľká výhoda. Je typologicky zaujímavý. Šikovných krídelníkov nemáme na Slovensku až tak veľa. Aj to môže byť jeho prednosť do budúcnosti. 

Za sebou má solídny prvý zápas, ale ešte je priskoro na závery. Keď mu bude dávať tréner dôveru a bude na sebe pracovať, tak bude veľmi zaujímavý. A to nielen pre Trenčín, ale aj európsky futbal. 

Demitra junior má sedemnásť. Hrať v jeho veku slovenskú ligu už nie je až taká rarita. Vo Fortuna lige patrí k najmladším. Aké s ním máte najbližšie plány, zostane v áčku? 

Ťažko povedať, konkurencia u nás je momentálne dosť veľká. S áčkom trénuje dva týždne. Tréner Stijn Vreven mi povedal, že ho veľmi zaujal. Prístupom, správaním a pracovitosťou. Asistent trénera Juraj Ančic ho viedol v mládežníckych kategóriách, takže máme Lucasa zmapovaného. Vieme, čo od neho môžeme očakávať. Je tam ešte veľa práce. Rozdiel medzi mládežníckym a seniorským futbalom je skutočne veľký. 

Všimli ste si nejakú výraznejšiu podobnosť s jeho otcom? Trebárs, čo sa týka držania tela.

Ťažko povedať, predsa len je to iný druh športu. Nenosí korčule ako jeho otec, ale kopačky. Na Slovensku ho budú vždy spájať s otcom. Myslím si, že Lucas je veľmi inteligentný chlapec a musí zvládnuť túto situáciu. Má na to predpoklady. Isto sa s tým popasuje. 

S jeho menom bol spájaný záujem akadémie Ajaxu Amsterdam. Môžete to potvrdiť? 

Vždy sú nejaké šumy okolo chalanov, ale ja som presvedčený, že Trenčín je fantastické pódium pre mladých chalanov. Potom sa môžu posunúť inde. Pretože akýkoľvek skorší odchod nesie veľké riziká. Je do veľkej miery nepravdepodobné, že ten hráč sa v zahraničí ujme.

Kariéra Stanislava Lobotku a Milana Škriniara je príkladom najoptimálnejšieho modelu, ako hrať veľký európsky futbal. To znamená, že najprv treba odohrať nejaké ligové zápasy na Slovensku. A potom ísť ďalej. Veľa hráčov, ktorí odídu pred osemnástym rokom do zahraničia, sa nepresadí a potom sa vracajú späť na Slovensko. 

V posledných rokoch v kádri Trenčína prevládali legionári. Na jeseň však v základnej zostave dostalo priestor viacero slovenských mladíkov. Je to váš nový trend?

Vychádza to z našej trinásťročnej práce pod vedením holandského majiteľa. Už vtedy sme nastavili nejaký systém fungovania mládeže. Ročník narodenia 2003 máme silný a patrí tam aj Lucas Demitra, ale aj v ďalších ročníkoch 2004 a 2005 máme zaujímavé typy hráčov. Z hľadiska kvality budú môcť viac prehovoriť do prvého tímu. Či už je to Demitra, Adam Gaži, Artur Gajdoš, Lukáš Letenay.

Z každého ročníka vieme vytiahnuť jedného či dvoch hráčov, čo je veľmi slušné číslo. A možno z výnimočného ročníka, ktorý som už spomínal, vytiahneme štyroch až piatich hráčov.

Vraciame sa do Trenčína, na nový štadión. Chlapci tu vyrástli a mohlo by to byť zaujímavé prepojenie. Aj pre divákov.

Už v piatok odohráte prvý zápas v novej aréne Na Sihoti, zatiaľ pôjde iba o prípravu. Kedy vás čaká premiéra aj v súťažnom súboji? 

Ťažko povedať. Definitívne vyjadrenie budeme môcť dať okolo desiateho februára. Robíme maximum, aby sme už 14. februára nastúpili proti Dunajskej Strede v Trenčíne. 

Generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček na novom klubovom štadióne.
Generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček na novom klubovom štadióne. (Autor: TASR)

Počas jesennej časti sa pohybujete v spodnej časti tabuľky. A niektorí uštipačne reagujú, že Trenčín bude mať najkrajší štadión v druhej lige. 

Klub budujeme trinásť rokov s nejakou filozofiou, víziou. Aj lepším klubom ako Trenčín sa stáva, že niekedy vypadnú do druhej ligy. Musia sa s tým popasovať.

Nám sa síce posledné dva roky športovo nedarí, ale klub stále napreduje. Či už rozvojom infraštruktúry, alebo zlepšovaním podmienok pre mládež. Keď chcete byť úspešný ako klub, musia všetky zložky byť na sto percent ukončené. A my tú infraštruktúru stále nemáme. 

Sme vo vývoji. Keď sa nám podarí klub dobudovať do dokonalosti, čiže s novou arénou a akadémiou, tak opäť prehovoríme do tých najvyšších priečok. A prinesieme pre ľudí dlho očakávaný zážitok nielen zo slovenského, ale aj európskeho futbalu.

Už sme si to šesť rokov po sebe vyskúšali a je to úžasné. Keď to však nie je na vlastnom štadióne s fanúšikmi, tak tomu niečo chýba. Verím, že si to užijeme aj s ľuďmi, ktorí klubu fandia. 

Martin Škrtel sa vážne zranil a v Turecku predčasne skončil. Už avizoval, že kariéru asi ukončí v slovenskej lige. Jedna z možností je Trenčín. Komunikovali ste s ním v poslednom čase?

Do istej mieri áno. V prvom rade mu chcem zaželať, aby sa čím skôr zotavil zo zranenia. Aby pokračoval v kariére. Či ju niekedy spojí s Trenčínom, je iba v jeho rukách. My sme na to pripravení. Či už by nám pomohol ako hráč, manažér či ambasádor. V Trenčíne má zázemie a veľmi slušný klub, ktorý mu môže ďalej pomáhať rozvíjať svoje meno. 

V drese Bayeru Leverkusen žiari váš bývalý hráč, Leon Bailey. Anglické veľkokluby sú pripraveného zaňho zaplatiť okolo 40 miliónov eur. Mali by ste z prípadného prestupu nárok na nejakú kompenzáciu? 

Bol by tam možno nárok na nejaký solidarity payment (výchovné, pozn. red.). V tomto prípade by to však nebolo pre náš klub nič výrazné. Je to však pre nás dobrá reklama. Raz a navždy bude v jeho kariérnom liste napísané, že bol v Trenčíne.

So záujmom však sledujeme kariéru Osmana Bukariho v KAA Gent. Dobre sa tam uviedol, spomína sa ako obrovské prekvapenie ligy. Aj v jeho prípade veríme v prestup do lepšieho klubu. Potom by to mohlo byť pre nás zaujímavé. 






Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Šéf Trenčína: Demitra môže byť zaujímavý aj pre európsky futbal