Armstronga vraj kryl aj francúzsky prezident

(Autor: SITA/AP)
Sportnet|15. nov 2012 o 21:13

Cyklistická legenda verila svojej nepostihnuteľnosti –od Sarkozyho žiadala hlavu francúzskeho antidopingového šéfa.

BRATISLAVA. Svätožiara sponad hlavy cyklistickej ikony Lancea Armstronga mohla padnúť skôr, keby ho nechránili nielen športové inštancie, ale aj vysokopostavení politici.

Parížsky týždenník Le Nouvel Observateur medzi nich najnovšie zaradil aj bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

„Najkrajšou Lanceho Tour nebola niektorá zo siedmich víťazných, ale jeho tohtoročný veľkolepý návrat a tretie miesto,“ vyhlásil unesený Sarkozy po Tour de France 2009.

Pred ňou sa Armstrong podľa Pierra Bordryho, vtedajšieho šéfa francúzskej antidopingovej agentúry, odmietol podrobiť dopingovému testu, ale legendu kryla Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Vyšetrovanie do stratena

V smetiaku Astany sa našli injekčné striekačky a tím, za ktorý vtedy jazdil, vlastnil aj zakázanú infúznu výbavu.

Predbežné vyšetrovanie, ktoré začal parížsky viceprokurátor, však šlo do stratena. „Pokyny, aby sme neotravovali Armstronga, prišli nepochybne z vysokých miest,“ myslí si Michel Rieu, odborný poradca francúzskej agentúry.

Medzi jeho priateľov sa hlásil George W. Bush a republikáni v ňom videli budúceho guvernéra Texasu, možno aj kandidáta do budúcich prezidentských primárok. Pre Sarkozyho bol zasa najlepším veľvyslancom transatlantickej turistiky a po návrate do pelotónu ho pozval na obed do Elyzejského paláca.

Chvastal sa

„Armstrong sa predo mnou chválil, že žiadal od prezidenta moju hlavu,“ tvrdí bývalý šéf francúzskej agentúry Bordry. „Dožadoval som sa od Elyzejského paláca dementi, ale nedostal som žiadnu odpoveď. Bol som zdesený.“

Pierre Bordry nemal pred ikonou rešpekt. Na čelo agentúry prišiel na jeseň 2006 ako predseda štátnej Rady pre prevenciu a boj s dopingom. V septembri 2010 však nečakane abdikoval.

„Au revoir, Pierre,“ objavilo sa vraj vzápätí na Armstrongovom Twitteri. „Ešte ste neskončili s americkou antidopingovou agentúrou,“ odpovedal mu Francúz.

Podľa týždenníka Armstrong v štádiu rakoviny videl smrť tak zblízka, že ho po jej prekonaní ovládol pocit nepostihnuteľnosti.

„Je paradoxné, že práve ten pocit sa stal zdrojom jeho pádu,“ konštatuje.

Sedemdesiatdvaročný Bordry podľa Le Nouvel Observateur vyzval francúzsky parlament zriadiť vyšetrovaciu komisiu, ktorá by osvetlila spoluúčasť lekárov, športovcov, obchodníkov a politikov, ktorí z krytia Armstronga mali prospech.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstronga vraj kryl aj francúzsky prezident