Armstrong ľutuje, že sa skrýval za rakovinu

Lance Armstrong v novom dokumentárnom filme "Armstrongova lož" režiséra Alexa Gibneyho..
Lance Armstrong v novom dokumentárnom filme "Armstrongova lož" režiséra Alexa Gibneyho.. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|11. nov 2013 o 20:55

Urobil som mnoho chýb a všetky teraz ľutujem, vraví Lance Armstrong. Najviac ho mrzí, že svoju silu a čestnosť spájal s tým, že prekonal rakovinu.

BRATISLAVA. Pred rokom vyšlo najavo, že príbeh jedného z najlepších cyklistov sveta Lancea Armstronga je podvodom.

Roky vedome klamal o dopingu, zastrašoval súperov a na svojom úspechu zarábal milióny. Rok po odhalení pre cyclingnews i BBC priznal, že to všetko ľutuje.

„Ospravedlňujem sa. Cítim sa trápne. Je mi veľmi ľúto, že som sa schovával za boj s rakovinou, za útoky na Davida Walsha a Paula Kimmaga. Nie som hrdý na nič z toho. Nemôžem to zmeniť, ale pokúsim sa všetko napraviť,“ vravel pre cyclingnews.

Podviedol aj chorých

Američan priznal, že sa snažil svoj príbeh zúročiť. Nebol obyčajným šampiónom, ale človekom, ktorý prekonal rakovinu a dával tak mnohým ľuďom nádej.

„Najväčšou chybou bolo každé spojenie mojej diagnózy s odmietnutím dopingu. Momenty, keď som tvrdil, že som hľadel smrti do tváre, no nebral som doping, by som chcel vziať späť alebo vymazať. To boli vyhlásenia, ktoré najviac vnímali ľudia s rakovinou. Dával som im nádej. Ten príbeh bol perfektný. Teraz cítim, že v tomto bol môj podvod tisíckrát horší.“

Štyridsaťdvaročný Američan sa vraj ospravedlnil ľuďom, ktorým počas kariéry ublížil. Cíti však krivdu v súvislosti s vyšetrovaním a dokazovaním v jeho prípade.

Dištanc dostal iba on

Americká antidopingová agentúra (USADA) totiž ponúkla ľuďom, ktorí budú proti nemu svedčiť, nízke alebo žiadne tresty.

Armstrong však dostal doživotný dištanc a odobrali mu všetky výsledky od roku 1998.

„Ja jediný mám doživotný dištanc a ďalší dostali nízke tresty alebo ich oslobodili. Dopovali sme všetci. Nevidím v tom férový prístup.“

Američan vyvrátil, že by mu USADA ponúkla nižší trest, ak by sa priznal. Agentúra pred rokom vyhlásila, že Armstrong odmietol spolupracovať.

„Prial by som si, aby sa mi ozvali a takú ponuku mi dali. Som posledný, kto by o druhých vravel, že sú klamári, no pravda je, že nikto sa mi neozval.“

Za posledný rok prišiel Američan o osobných sponzorov, vystúpil zo svojej nadácie na boj proti rakovine Livestrong a čelí súdnym sporom, v korých môže prísť o 125 miliónov dolárov.

„Je to ťažké, naozaj ťažké. Zaplatil som vysokú cenu. Prišiel som o postavenie vo svete športu, o svoju reputáciu, pre nové a nové súdne spory prichádzam o financie. Osobne aj majetkovo som utrpel, zatiaľ čo iní na mojom príbehu bohatnú,“ vravel pre BBC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrong ľutuje, že sa skrýval za rakovinu