Bude to zápas ich kariér, zhodujú sa. Vo finále sa predstavia aj vinár či vyznamenaný vojak

Hráči amerického futbalu, zľava Ľuboš Paprčka, Jakub Smrčka a Tomáš Urban.
Hráči amerického futbalu, zľava Ľuboš Paprčka, Jakub Smrčka a Tomáš Urban. (Autor: Osobné archívy)
Miroslav Kováčik, Ladislav Fabo|13. júl 2024 o 06:00

V Czech Bowle sa predstavia hráči rôznych povolaní.

BRATISLAVA. Popularita amerického futbalu v Česku a na Slovensku v posledných rokoch výrazne stúpla. Pre fanúšikov je tento šport dostupnejší a vyslúžil si aj väčšiu mediálnu pozornosť.

Na druhej strane, v tunajších končinách je stále poloprofesionálnou záležitosťou, keďže plat poberajú zväčša len importi, teda zahraniční hráči.

Tí domáci sú istým spôsobom nadšenci, ktorým tento šport učaroval natoľko, že sa mu venujú popri rodinách a svojich civilných zamestnaniach. 

Už v sobotu sa v Nitre odohrá finále českej Snapbacks ligy a vzhľadom na spomenuté skutočnosti sa nemožno čudovať tomu, že sa v ňom predstavia hráči s rôznymi povolaniami či zaujímavými koníčkami.

Jeden z najlepších wide receiverov súťaže je vášnivý rybár, jeho spoluhráč bol na mierovej misii na Cypre. Na druhej strane budú stáť vyhadzovač, rozvážač ovocia a zeleniny či enológ - odborník na víno. 

Kde sledovať Czech Bowl v TV?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Na rybách mu čas plynie rýchlo

Spomenuté rybárčenie nie je nič výnimočné vo svete športu. Napríklad, aj slovenský hokejista Martin Fehérváry si občas zájde na ryby. Je to pre neho dobrý relax počas náročnej sezóny v NHL. 

V tíme Nitra Knights sa mu venuje Ľuboš Paprčka. Dalo by sa povedať, že cez týždeň chytá ryby a počas víkendu chytá touchdownové prihrávky.

"Ako malí chlapci sme na čierno chodili na potok. Neskôr, keď som sa sťahoval do Bratislavy kvôli futbalu, tak som si spravil rybárske skúšky. Asi každý, kto už chytil nejakú rybu, pozná ten pocit. 

Proste ma to baví, je to relax. Na rybách mi plynie čas strašne rýchlo. Keď sa brodím potokom štyri hodiny, mám pocit, ako keby som tam bol iba pol hodinu," povedal Paprčka pre Sportnet. 

V civilnom zamestnaní pracuje na pozícií Tech Support v spoločnosti, ktorá vyvíja web aplikácie pre klinické štúdie. Pracuje síce z domu, ale za americkým futbalom prejazdí počas sezóny asi 14-tisíc kilometrov.

Hráč amerického futbalu Ľuboš Paprčka má v obľube rybárčenie.
Hráč amerického futbalu Ľuboš Paprčka má v obľube rybárčenie. (Autor: Osobný archív)

Inšpiruje sa svetovými hviezdami

K tomuto športu sa dostal pred 12 rokmi, keď v televízii sledoval zápas Washington Redskins - Baltimore Ravens, ktorý rozhodlo až predĺženie. 

"Tak ma to chytilo, že som si o tom niečo začal hľadať a keď som videl zostrihy Adriana Petersona, tak som vedel, že tento šport chcem hrať. Našiel som klub Zvolen Patriots, kde to všetko začalo," spomína si.

Dodnes sleduje zápasy NFL a snaží sa nimi inšpirovať vo svojej kariére. Jeho idolom bol DeSean Jackson, dnes sa rád pozerá na DaVanteho Adamsa, Justina Jeffersona, Ceedeeho Lamba či Keenana Allena.

Pochvaľuje si aj aktuálnu spoluprácu s lídrom nitrianskej ofenzívy Borisom Bútorom, ktorý mu v tejto sezóne prihral na jedenásť touchdownov. 

"Veľmi veľa som sa pri ňom o americkom futbale naučil. V kariére som hral so štyrmi americkými quarterbackmi, ale ani jeden sa Borisovi znalosťami, precíznosťou či prípravou na zápasy nevyrovnal," vraví Paprčka.

Bráni vlasť aj end zónu

Jeho spoluhráč z defenzívnej strany ihriska Tomáš Urban už takmer desať rokov pracuje v Ozbrojených silách Slovenskej republiky a dostal vyznamenanie za plnenie úloh na mierovej pozorovacej misii na Cypre.

Za veľké plus považuje, že vďaka svojej práci sa celoročne udržuje v dobrej fyzickej kondícii a taktiež ho naučila disciplíne. Ako vojak bráni svoju vlasť, ako defenzívny back bráni na ihrisku vlastnú end zónu.

Americký futbal je súčasťou jeho života už štrnásť rokov. 

"Milujem tento šport. Milujem ten adrenalín na ihrisku a samozrejme všetko to, čo k tomu patrí. Americký futbal mi toho v živote dal veľa. 

Spoznal som veľa skvelých ľudí, mám okolo seba úžasnú futbalovú komunitu a hlavne nezabudnuteľné spomienky na celý život," povedal. 

Hráč amerického futbalu Tomáš Urban je členom Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Hráč amerického futbalu Tomáš Urban je členom Ozbrojených síl Slovenskej republiky. (Autor: Osobný archív)

V tíme Nitra Knights sa venuje aj práci s mládežou, ktorá je veľmi dôležitá. Klub vytvoril program na tzv. flag football, čo je bezkontaktná verzia amerického futbalu, kde zastavíte súpera strhnutím vlajky.

"Podľa mňa je flag football budúcnosť. Príkladom je mladý talentovaný quarterback Ostravy Steelers Amos Feranec, ktorý začínal s flagom.

Títo hráči budú mať niekoľkonásobne viac nachytaných a hodených lôpt či odbehaných akcii než drvivá väčšina hráčov, ktorí si týmto programom neprešli. Táto práca ma veľmi napĺňa," dodal Urban.

Ako vinár dosiahol veľké úspechy

Súperom Nitry Knights v domácom finále Snapbacks ligy budú hráči Znojma, ktorí sa takisto prezývajú rytieri. S klubom z 34-tisícového českého mesta sa spája aj kariéra Jakuba Smrčku.

Ten sa pôvodne venoval basketbalu, ale napokon je rád, že mu do života prišiel práve americký futbal. Hrdo vraví, že ide o najlepší šport svete. 

"V žiadnom inom športe nenájdete takú kombináciu sily, atletickosti a taktiky. Nemôžete si dovoliť nebyť stopercentne pripravený alebo vypustiť akciu. 

Preto nie je náhoda, že v americkom futbale sa objavujú najlepší športovci na svete," vraví linebacker znojemského mužstva.

Pokiaľ by sa českému tímu podarilo dobyť Štadión pod Zoborom, zrejme by Smrčka na oslavu otvoril aj nejaké fľaše dobrého vína. 

Po strednej škole začal na univerzite študovať odbor vinárstvo a vinohradníctvo a spolu s americkým futbalom je to jeho celoživotná vášeň: "Nie je nič lepšie, ako keď sa vaša práca stane aj koníčkom."

K vínu ho doviedol starý otec a Smrčka už dosiahol niekoľko úspechov. 

"Nechcem sa príliš chváliť, ale pár úspechov sa už dostavilo. V roku 2021 som získal titul Enológ (vinár) roka. Je to pre mňa obrovské ocenenie. 

Ďalším míľnikom pre nás vo vinárstve THAYA je titul Vinárstvo roka 2023. Je vidieť, že naša tvrdá práca sa začína vyplácať," vraví.

Okrem toho priznal, že jeho obľúbeným tímom v NFL sú Minnesota Vikings. Určite však dúfa, že jeho tím Znojmo Knights nepôjde v šľapajach Vikings, ktorí štyrikrát hrali v Super Bowle, no štyrikrát prehrali.

Čo pre vás znamená účasť v Czech Bowle?

Ľuboš Paprčka, wide receiver Nitry Knights: "Je to niečo výnimočné. Možno aj tým, že hráme doma a celkovo to, čo sa okolo toho zápasu vytvára, je iné ako tie predošlé finále, v ktorých som hral. 

Veľmi sa na to teším a verím, že to bude kvalitný zápas, ktorý si užije každý kto príde priamo na štadión alebo ho bude pozerať doma."

Tomáš Urban, defenzívny back Nitry Knights: "Ak by som vynechal reprezentačné stretnutia, tak určite je to pre mňa najdôležitejší zápas. Aj preto, že bude môj posledný v aktívnej kariére. 

Preto si ho chcem zapamätať, užiť a nechať na ihrisku všetko. Toto finále je pre mňa veľkým zadosťučinením za tisíce hodín strávených na ihrisku, v posilňovni či presedených nocí nad playbookom."

Jakub Smrčka, linebacker Znojma Knights: "Je to najväčší zápas mojej kariéry. Súvisí s tým aj nervozita, ktorá ma počas kariéry nikdy neopustila. Je však potrebné sústrediť sa a pripraviť na súboj tak, ako na všetky ostatné. A po prvom snape si ho naplno užiť."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Bude to zápas ich kariér, zhodujú sa. Vo finále sa predstavia aj vinár či vyznamenaný vojak