Má viac titulov ako hocijaký klub. Legenda NFL ukončila kariéru

Legendárny quarterback Tom Brady ukončil hráčsku kariéru.
Legendárny quarterback Tom Brady ukončil hráčsku kariéru. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|1. feb 2022 o 16:25

V zámorskej profile odohral celkovo 22 sezón.

NEW YORK. Sedemnásobný víťaz Super Bowlu a ikona amerického futbalu Tom Brady v utorok oficiálne potvrdil koniec svojej kariéry v zámorskej NFL.

Na sociálnych sieťach zverejnil rozsiahle vyjadrenie, v ktorom poďakoval tímu Tampa Bay Buccaneers, fanúšikom, trénerom a v neposlednom rade aj svojej rodine - manželke Gisele, rodičom aj trom deťom.

"Vždy som veril, že americký futbal je pre mňa 'all-in'. Pokiaľ mu nedáte 100 percent, nedosiahnete úspech. Práve to je to, čo na tejto hre milujem. Za posledných 22 rokov som sa snažil vydať zo seba to najlepšie. 

Na ceste za úspechom neexistujú žiadne skratky, ani na ihrisku, ani v živote. Miloval som svoju kariéru v NFL a teraz nastal čas sústrediť svoj čas a energiu na iné veci, ktoré si vyžadujú moju pozornosť," napísal 44-ročný Brady.

O konci jeho kariéry sa špekulovalo už dlhšie. V sobotu dokonca prišiel insider NFL Ian Rapoport s informáciou, že Brady ukončil kariéru, ale následne túto správu dementoval aj Bradyho otec. Podľa neho išlo len o dohady.

Dnes je koniec legendárneho quarterbacka s číslom 12 realitou.

Brady bol draftovaný v roku 2000, keď si ho až v šiestom kole a celkovo zo 199. miesta vybrali New England Patriots. Vtedy ešte vedenie klubu z Foxborough, predmestia Bostonu, netušilo, aký majstrovský ťah urobilo.

V rokoch 2000 - 2019 hrával za Patriots a získal šesť titulov. Ten najpamätnejší dosiahol v Super Bowle 2017, keď Atlanta Falcons viedla ešte v tretej štvrtine nad Bradyho družinou 28:3, ale napriek tomu po predĺžení prehrala.

Posledné dve sezóny strávil Brady v tíme Tampa Bay Buccaneers a vlani s ním získal svoj posledný siedmy titul po výhre nad Kansasom City Chiefs.

Trofej Vinca Lombardiho teda zdvihol nad hlavu sedemkrát, čím sa nemôže pochváliť ani žiaden klub v NFL. Kariéru ukončil ako rekordér v počte pasových touchdownov (624) či v štatistike najviac získaných pasových yardov (84 250). 

"Počas ostatných týždňov som veľa premýšľal, kládol som si ťažké otázky. Som veľmi hrdý na to, čo sme dosiahli. Moji spoluhráči, tréneri, súperi aj fanúšikovia si zaslúžia, aby som bol stopercentný, no práve teraz je najlepšie prenechať ihrisko pre ďalšiu generáciu oddaných a odhodlaných športovcov," uviedol Brady.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Má viac titulov ako hocijaký klub. Legenda NFL ukončila kariéru