Ako sa Hamilton dostal do formuly 1? Zavolal mu šéf tímu, keď mal trinásť

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|4. nov 2019 o 20:23

Hamilton sa stal šampiónom vďaka motokáram.

BRATISLAVA. Fľaša šampanského patrí k dekorovaniu víťazov v motoristickom športe.

Začalo sa to v roku 1966, keď na pretekoch 24 hodín Le Mans Švajčiar Jo Sifert nechtiac postriekal fanúšikov. Zátka na fľaši vystrelila. O rok neskôr to už víťaz urobil zámerne.

Dnes sa šampanské alebo sekt odovzdáva víťazom takmer na všetkých motoristických súťažiach.

V roku 1995 dostal do rúk svoju prvú fľašu šampanského aj Lewis Hamilton. Desaťročný chlapec práve vyhral britský šampionát v súťaži motokár.

„Prvý raz sa mi podarilo vystreliť fľašu šampanského. Nevedel som, ako ho mám otvoriť. Myslel som, že bude stačiť, ak ním zatrasiem. No nič sa nedialo. Potom mi niekto pomohol vystreliť zátku,“ hovoril 10-ročný Hamilton v dokumente BBC.

Šmyk, kolízie a chaos

Šesťnásobný majster sveta vo formule 1 začal svoju kariéru práve na motokárach. Prvú dostal od otca Anthonyho pod stromček. Ako osemročný už štartoval na prvých pretekoch.

Od začiatku kariéry mal nadanie. Chvíľu mu však trvalo, kým sa dokázal s motokárami zžiť. Jeho otec stál pri trati v jednej zo zákrut, aby mu označil miesto, kde má začať brzdiť.

„Sledoval, kde začína brzdiť najrýchlejší. Vtedy to bol Niki Richardson. Urobil ešte pár krokov smerom k zákrute a povedal, že až tam mám začať brzdiť, ak chcem vyhrať,“ spomínal Hamilton na svoje začiatky pre denník Daily Mail.

„Žiadny iný otec takto svojmu synovi nepomáhal,“ dodal.

Lenže Hamiltonovi sa nedarilo vojsť do zákruty bez problémov. Keď brzdil neskoro, dostal šmyk a vyletel z trate. Často tak vytváral kolízie a chaos.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Ako sa Hamilton dostal do formuly 1? Zavolal mu šéf tímu, keď mal trinásť