Adam Žampa: Vek je iba číslo. Pôjdem na ZOH do Milána 2026 a možno ešte ďalej

Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak.
Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak. (Autor: archív Adam Žampa)
Nikola Baďová|15. aug 2023 o 09:30 (aktualizované 15. aug 2023 o 10:58)

Sezóna štartuje na konci októbra v Söldene.

BRATISLAVA. Slovenský lyžiar Adam Žampa pokračuje v príprave na ďalšiu sezónu a spolu s bratmi opäť odišiel na Nový Zéland. 

Minulá sezóna mu nevyšla podľa predstáv. V obrovskom slalome vypadol z elitnej tridsiatky a vrchol sezóny na majstrovstvách sveta v Courcheveli preležal na liekoch. Do cieľa obrovského slalomu sa vtedy dostal iba jediný z bratov Žampovcov – najmladší Teo. 

Prostredný Andreas si už v januári zlomil členok a sezóna sa pre neho skončila. „Prešiel som cez bránu a skončil som až v sieťach, kde mi zvrtlo nohu a to mi spôsobilo zranenie. Viacnásobne som si zlomil vonkajší členok a okamžite som musel podstúpiť operáciu,“ opísal vtedy čerstvý tridsiatnik

Teraz však trojica bratov opäť spoločne trénuje na ďalší ročník Svetového pohára. 

Bratia Žampovci počas prípravy na Novom Zélande (zľava Adam, Teo a Andreas).
Bratia Žampovci počas prípravy na Novom Zélande (zľava Teo, Andreas a Adam).
Teo Žampa.
Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak.
Príprava bratov Žampovcov v stredisku Coronet Peak.
Východ slnka nad strediskom Coronet Peak.
Tím Žampovcov sa prirpavuje na tréning.
Východ slnka v stredisku Coronet Peak.

Domáce prostredie

Slovenská lyžiarska jednotka sa pripravovala na trinástu sezónu Svetového pohára v domácom tatranskom prostredí. 

„Padlo mi vhod, že som bol doma,“ prezradil tridsaťdvaročný špecialista na obrovský slalom. 

V príprave nadviazal na predchádzajúci model. Na začiatku absolvoval v klube Dukla kondičné testy. „Ukázalo sa, že som fit a moja kondícia je našťastie vo výbornom stave,“ potešil sa Adam Žampa. 

Aj bolesti chrbta, ktoré ho v minulosti limitovali, sú preč. „Snažím sa cvičiť zodpovedne každý deň rôzne cviky. Chrbát je na tom oveľa lepšie. Musím si však dávať pozor, aby som to nepreháňal s tréningom,“ pokračoval. 

Spočiatku mu spoločnosť robil iba jeho najmladší brat Teo. Andreas čakal, kým mu z nohy vytiahnu skrutky. „Verím, že mu noha bude držať. Na tréningoch šlo zatiaľ všetko podľa plánu.“ 

Príprava s Nórmi

Vlani bratská trojica testovala materiál na ľadovci Hintertuxer Gletscher. Toto leto materiál otestujú až v stredisku Coronet Peak na Novom Zélande, kde sa pripravujú pravidelne od roku 2011. Výnimkou bolo obdobie počas pandémie. 

„Všetko máme v pláne testovať až na južnej pologuli. Šli sme celý tím ako počas zimy a zdržíme sa približne šesť týždňov. Uvidíme však podľa podmienok,“ dodal. 

Na konci augusta sú na programe preteky Austrálsko-novozélandského pohára. „Tam sa predstaví hlavne Teo. Ja a Andreas máme na pláne najmä tréningy obrovského slalomu. Možno sa však aj my postavíme na štart,“ načrtol Adam Žampa. 

Minulú prípravu tu zaznamenali niekoľko kvalitných výsledkov a pripísali si dôležité FIS-ové body do hodnotenia SP. 

Najmä pre dvadsaťročného Tea sú tieto body mimoriadne dôležité. Vlaňajšie víťazstvo v pretekoch Austrálsko-novozélandského pohára ho katapultovalo z 850. priečky do prvej trojstovky. Na právo štartu vo Svetovom pohári sa potrebuje posunúť do 150. miesta. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Adam Žampa: Vek je iba číslo. Pôjdem na ZOH do Milána 2026 a možno ešte ďalej