Zomrel Dušan Bartovič

Marián Červenka|9. apr 2020 o 18:25

Futbalová rodina smúti

(Zdroj: SFZ, Autor: SÚKROMNÝ ARCHÍV DUŠANA BARTOVIČA)

Pred týždňom sa jeho najbližší ale i futbalová rodina rozlúčila s dlhoročným priateľom, kolegom a členom nezabudnuteľnej generácie Jednoty Trenčín Dušanom Bartovičom. Člen Siene slávy trenčianskeho futbalu obliekal od jari 1960 dres TTS Trenčín. Spočiatku na pozícii ľavého krídla. Po fúzii s Odevou Trenčín bol zaradený do záložnej formácii novovzniknutej Jednoty Trenčín. Skvelý tvorca hry vynikal najmä presnými pasmi a streľbou z diaľky. Dvere do prvého mužstva mu po návrate z vojenčiny otvoril Michal Vičan. Legendárny tréner mal nos na novú zálohu v zložení Mojžiš – Bartovič pri rozostavení 4-2-4. Najmladší ligový tandem v strede poľa spĺňal parametre moderných hráčov záložnej formácie. V roku 1967 priviedol Jednotu až na jesenný ligový trón. Mojžiša s Bartovičom označil za najlepšiu záložnú dvojicu v republike aj renomovaný časopis Gól. Stalo sa tak napriek konkurencii takých velikánov, ako boli Kuna – Hrušecký a Pluskal – Masopust. Súbežne s raketovým vzostupom v prvoligovom drese sa výrazne podpísal aj pod spanilú jazdu Jednoty Trenčín v Stredoeurópskom pohári. V júni 1966 zastavil Trenčín až finálový premožiteľ AC Fiorentina. Účastník olympiády v Mexiku 1968 má na svojom konte šesť zápasov v olympijskom výbere aj dva štarty za československé A-mužstvo. Zaznamenal ich v októbri 1970 v Prahe proti Fínsku a Poľsku. Za Jednotu Trenčín odohral v I. lige 146 zápasov a strelil 17 gólov. Na trénerskú dráhu sa vydal v Novom Meste nad Váhom, neskôr sa venoval  mládežníckym družstvám a seniorským tímom v nižších súťažiach v Hornej  Strede a Beckove. V roku 2018 bol uvedený do Siene slávy trenčianskeho futbalu. Okrem hráčskej a trénerskej činnosti pôsobil i na poli funkcionárskej. Bol dlhoročným členom trénersko-metodickej komisie ObFZ Trenčín i aktívnym a rešpektovaným členom trénerskej komisie Západoslovenského futbalového zväzu. Zároveň i rámci činniosti v TMK ZsFZ pôsobil i ako lektor na základnom stupni vzdelávania trénerov v pôsobnosti TMK ZsFZ. V priebehu tejto činnosti viedol postupne i všetky mládežnícke výbery ZsFZ a naposledy i výber amatérov-seniorov ZsFZ na medzinárodnej kvalifikácii ME uvedenej kategórii v Bulharsku (Sofia).

Dušan Bartovič (vpravo) skončil so svojimi zverencami v roku 2011 v Sofii na druhej priečke. Výberu ZsFZ unikol postup len tesne, pričom na ME amatérov putovalo Srbsko
Dušan Bartovič (vpravo) skončil so svojimi zverencami v roku 2011 v Sofii na druhej priečke. Výberu ZsFZ unikol postup len tesne, pričom na ME amatérov putovalo Srbsko (Zdroj: MY Nitra, Autor: MY Nitra)

V rámci členstva vo futbalovom hnutí na Slovensku bol i dlhoročným členom Únie futbalových trénerov Slovenska s filozofiou, že je preň stavovskou cťou byť členom takejto organizácie. Právom bol nositeľom rôznych športových ocenení a vyznamenaní vrátane Strieborného odznaku SFZ a ÚFTS. Naša futbalová rodina v ňom stráca nielen odborníka, ale i veľmi dobrého kamaráta, človek s veľkým „Č“ !

Česť Tvojej pamiatke pán Ba r t o v i č !


Rudolf H A N Á K                                                                Mgr. Ladislav G Á D O Š I

Generálny sekretár ÚFTS                                                            Predseda ZsFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: