Správy

V. liga Západ: Špicu tabuľky obsadili senické kluby na čele s Gbelmi, za trnavskú časť sa zatiaľ najvyššie drží Horná Krupá

Martina Radošovská|26. okt 2018 o 23:15

V. liga Západ, ktorá počas minulej sezóny spôsobovala viacerým vrásky na čele, dnes funguje s 13-timi účastníkmi a má za sebou 12 kôl. Na čele sa držia Nafta Gbely, ktoré počas jesennej časti zaváhali iba raz. Prvé miesta tabuľky tentokrát prekvapivo obsadili kluby zo senickej oblasti, za tú trnavskú sa zatiaľ drží najvyššie Horná Krupá, ktorá sa však v posledných kolách nevie naladiť na víťaznú vlnu. 

Dlhoročný účastník s najvyššími cieľmi 

Gbely, ako dlhoročný účastník V. ligy Západ, dokazujú v súťaži svoju kvalitu už niekoľko sezón, počas ktorých útočia na špicu tabuľky. Postup im utiekol „o fúz“ už dvakrát, preto niet pochýb, že so suverénnymi výsledkami ovládli špicu tabuľky a o postup sa pokúsia aj do tretice. 

Takmer stopercentné výsledky prekazil Gbelom zápas s Radimovom, na ktorý nestačili a s tesným výsledkom 1:0 prehrali. „Bol to náročný zápas, išlo o derby susedných tímov, ktoré nikdy nebýva ľahké. Oba tímy sa navyše prezentujú tým, že chcú hrať kombinačný futbal. Stretli sa silné celky a diváci mohli vidieť dobrý zápas,“ zhodnotil stretnutie tréner Adam Ambra, ktorý Radimov považuje za najväčšieho rivala v súťaži.

Dve sezóny, v ktorých Gbelom tesne utiekol postup do vyššej súťaže, by mohli mať na káder demotivujúce účinky, no opak je pravdou. Z kádra sa motivácia nevytratila a postupová chuť je čoraz väčšia: „Najzaujímavejšia pre nás bola sezóna, kedy sme sa bili o postup až do posledného kola  s Veľkými Kostoľanmi. Táto sezóna pre nás bola veľmi dramatická, ale o to zaujímavejšia, pretože v každom zápase sme museli získavať body, navyše medzi nami a Kostoľanmi bola veľká rivalita. Tri kolá pred koncom, kedy nám s nimi stačilo uhrať remízu sa nám to nepodarilo a súper si prvenstvo postrážil až do posledného kola. Boli sme síce sklamaní, ale nie demotivovaní, práve naopak, bola to dobrá skúsenosť do nasledujúcich sezón. Vieme sa lepšie postaviť k ťažším zápasom, v ktorých je potrebné zbierať body,“ popísal tréner pocity z predchádzajúcich sezón.

„Všetky body, ktoré sme si pripísali na konto boli zaslúžené, pretože sme v týchto zápasoch dominovali. Vždy sa snažíme hrať našu hru a doviesť zápas do úspešného konca.“ Už pred sezónou mali v Gbeloch jasné ciele, a to aj napriek tomu, že V. liga dostala novú podobu: „Cieľom je postup do IV. ligy a na ihrisku urobíme všetko preto, aby sme tento cieľ aj naplnili,“ pokračoval Ambra.

Okrem toho Ambra považuje za veľké plus naplnenie súťaže novými účastníkmi: „Oproti minulej sezóne je súťaž výrazne lepšia, pribudli nové mužstvá a aj hráči sú spokojnejší. Pre súťaž je dobré, že prišli nové mužstvá, pretože sa stala atraktívnejšou nielen pre hráčov, ale aj pre samotných divákov. Ak pricestuje do senickej oblasti nejaké trnavské mužstvo, či už Špačince, Voderady, alebo Horná Krupá, s ktorými doteraz nemali možnosť hrať, aj diváci sú zvedaví, vidia iný tím, než sú zvyknutí. Súťaž tak vzbudzuje u divákov väčšiu zvedavosť, ako sa budú nové mužstvá v súťaži prezentovať, aký majú káder a akú kvalitu prinesú,“ dodal na margo kvality V. ligy Západ Ambra.

Tréner zatiaľ medzi trnavskými a senickými mužstvami nepociťuje prehnanú rivalitu: „Kvalitný zápas s mužstvom z trnavskej oblasti sme odohrali v Hornej Krupej. Stretnutie sa zaobišlo bez výraznejších emócií, diváci mohli vidieť pekný futbal, v ktorom sme zaslúžene vyhrali o gól. Horná Krupá kvalitne bránila, má dobre prepracovanú defenzívu a je to náročný súper s kvalitnými hráčmi,“ zhodnotil súpera Ambra.

Líder trnavskej časti v posledných kolách stratil tempo

Horná Krupá sa počas minulých sezón presadzovala podobne ako Gbely suverénnymi výkonmi, no v najvyššej oblastnej súťaži. Napriek tomu, že možnosť postupu do V. ligy dosiahli viackrát, postavili sa k nej odmietavo, postoj zmenili až na konci minulej sezóny. „Je to pre nás určite pozitívna zmena. Je to súťaž plná nových súperov, ktorí sú pre nás neznámou, čo je atraktívne nielen pre divákov, ale aj pre samotných hráčov. Okrem toho je aj kvalita súťaže vyššia ako v oblasti,“ zhodnotil tréner Hornej Krupej Pavol Pavlús. 

Kým úvod sezóny bol pre Hornú Krupú úspešným, zlom nastal práve po spomínanom zápase s Gbelmi. „Bol to kvalitný a vyrovnaný zápas, v ktorom bolo jasné, že o víťazovi rozhodne jeden gól. My sme šance nevyužili, Gbely áno, to bolo celé. Gbely sú však veľmi kvalitným súperom, dovolím si tvrdiť, že asi aj najlepšie mužstvo proti ktorému sme v V. lige hrali,“ zhodnotil súpera Pavlús.

V posledných piatich kolách sa najvyššie umiestnenému celku za trnavskú časť príliš nedarí, body si pripísali iba po famóznom výsledku so Starou Turou, ktorej do brány nasúkali 10 gólov. Strata bodov Hornú Krupú mrzí, najmä v remízových zápasoch, v ktorých boli lepším celkom: „V Holíči sme zbytočne stratili body, pretože sme hrali na jednu bránu, kedy sme nevyužili viacero vyložených šancí. Ďalšia zbytočná remíza prišla s Mokrým Hájom doma, kde sme vyhrávali 1:0, no pred koncom zápasu sme dostali gól po našej chybe. V 82. minúte sme mali stopercentnú šancu, keď sme trafili iba žrď,“ zhodnotil Pavlús, ktorý za silné mužstvo považuje aj Radimov.

V dôsledku straty bodov sa Horná Krupá posunula na piatu priečku, no rovnaký počet bodov majú aj Veľké Kostoľany, od ktorých ich delí iba lepšie skóre. Teraz je už jasné, že prehry sa budú snažiť mužstvám na jar oplatiť. Ciele v Hornej Krupej nie sú prehnané, podľa trénera sa vidia niekde do piateho miesta. „Uvidíme, čo prinesie jarná časť, či sa nám začne dariť a budeme premieňať naše šance na góly. Kvalita súťaže je slušná, máme už na konte nejaké bodové straty a ani si nedávame nejaké veľké ciele. K súťaži pristupujeme s rešpektom, no nie so strachom. Uvidíme, čo prinesie zimná prestávka, či niektorí hráči odídu, neodídu, či sa nám podarí posilniť, alebo nie,“ dodal Pavlús.

Na Hornú Krupú čaká súboj tabuľkových súperov s Veľkými Kostoľanmi, Gbely preveria Starú Turú. 

Horná Krupá – Veľké Kostoľany 27. 10. 2018 o 14:00

Stará Turá – Gbely 28. 10. 2018 o 14:00

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: