Šoporňa v piatej lige zimovala tretia. Teraz slávi historický postup do majstrovstiev regiónu

(Autor: Milan Pospiš)
Peter Popelka|22. júl 2024 o 22:33

ŠK na jar kapituloval iba v prvom kole - odvtedy dvakrát remizoval a 12-krát vyhral.

„Zisk titulu pokladám za malý zázrak,“ glosoval doterajší vrchol zlatej éry kapitán mužstva Adrián Mészáros.

„Zimovali sme tretí so značnou bodovou stratou na lídra z Branču. Vedenie s trénerom nás však na jarnú časť pripravili stopercentne. Naša hra bola postavená hlavne na vysokom napádaní, súpera sme veľakrát prinútili k chybám, ktoré sme následne trestali,“ pokračuje skúsený hráč, ktorý už vo štvrtej lige pôsobil aj ako hráč Močenka. 

S dnešným parťákom Erikom Moťovským vyrastali v šalianskom Dusle a ligovú trofej spolu dobyli aj v Kráľovej nad Váhom. Posilnil Erik rady Šoporne na jeho podnet?

„Moja správa k jeho príchodu možno prispela,“ usmieva sa 31-ročný obranca. „Potrebovali sme typ hráča ako je Moťovský.“

Minuloročný novic V. ligy Juhovýchod bral zlato po fantastickom priebehu jarnej časti, kde s výnimkou úvodného kola neprehral. Rivala z Branču doma dokonca prevýšil rozdielom triedy.

„Bolo to o súdržnosti, bojovnosti a vzájomnej podpore v celej sezóne,“ ocenil výkony svojho celku Matúš Jánošík, top kanonier ŠK v druhom ročníku po sebe. V Šoporni patrí k stáliciam „áčka“, slávil s ním už postup z dnešnej šiestej i piatej ligy. Ambície mu nechýbajú ani pred vstupom do regionálnych majstrovstiev.

„Pokúsime sa skončiť čo najlepšie. Len posúvaním svojich hraníc môžeme otestovať, na čo máme,“ vraví Matúš odhodlane.

Zatiaľ im to ide náramne. Zverenci Róberta Scherhaufera dosiahli historický úspech s top obranou v súťaži. Na úvod jari pritom odchádzali naprázdno z Kostolných Kračian, kde prehrali 2:3 napriek skvelému výkonu.

„Tento zápas sme si detailne zanalyzovali a vysvetlil som hráčom, že s dvoma strelenými gólmi musia zápasy vyhrávať. Je to znak kvalitnej prípravy a organizácie, ktorý u súperov budí rešpekt. Tituly vyhrávajú mužstvá, ktoré neinkasujú,“ má jasno tréner Scherhaufer.

Šoporňa do konca sezóny inkasovala už len päťkrát a zakončila ju šnúrou 12-2-0. Vicemajstra z Branču doma dokonca zdolala o triedu.

„Po náročnom stretnutí predošlého kola v Bábe (1:1) sme cítili veľkú krivdu voči nám. Hnev a emóciu, ktorú si odtiaľ hráči odniesli, premenili na zdroj energie, ktorá bola v zápase s Brančom rozhodujúca,“ obzrel sa lodivod ŠK za stretnutím, v ktorom padli tri červené karty.  Okrem výsledkov ho však teší aj nárast diváckych návštev a vznik fanklubu, ktorý chodil povzbudzovať aj von.

„Priaznivci majú na našom úspechu veľký podiel. Hráčom dodávajú motiváciu a pocit zodpovednosti, aby odviedli maximum,“ vyzdvihol Scherhaufer podporu z tribúny a dodal: „Prajem si však, aby ich na novú súťaž chodilo viac, pretože Šoporňa je veľká dedina a za klub hrajú hlavne domáci hráči.“

Dorast vo IV. lige, kde nasypal takmer 150 gólov, skončil tretí. Podľa slov trénera sa veľká časť „devätnástky“ zapojila do zimnej prípravy s áčkom a niekoľkí jej členovia už vypomohli aj v zápasoch.

A zdá sa, že na odchovancoch bude klub stavať aj naďalej.

„V rámci možností a filozofie sa snažíme vhodne doplniť kader. Majstrovský tím však má našu plnú dôveru a podporu, aby otestoval svoje schopnosti aj vo štvrtej lige,“ vraví Scherhaufer otvorene. „Je to pre nich odmena za roky oddanosti voči klubu, viacerí členovia súčasného kádra boli súčasťou postupov až v troch rôznych súťažiach. Hrať na štadiónoch napríklad v Dubnici, Nitre či Prievidzi bude pre nás zážitkom a cťou,“ dodáva tréner Šoporne.

Atraktívny súboj čaká jeho celok už v generálke na ligu. V sobotu 27. júla pricestuje v rámci Slovnaft Cupu šalianske Duslo.

GÓLY MAJSTROV: 16 - Matúš Jánošík, 9 - Erik Moťovský, 7 - Jakub Ferenc, Samuel Jánošík, 6 - Adrián Mészáros, Matúš Haberland, 3 - Milan Farkaš, Juraj Benko, 2 - Karol Vörös, 1 - Matej Pavlovič

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: